13 Μαΐ 2012

Χάνουν τον έλεγχο με την Ισπανία

Μπορεί οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες να αναλώνονται τις τελευταίες ημέρες σε συνεχείς εκκλήσεις, παραινέσεις, προειδοποιήσεις έως και συγκεκαλυμμένες απειλές κατά της Ελλάδος, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να «ελέγξουν» τις εξελίξεις και να πιέσουν προς την κατεύθυνση της... άρσης του πολιτικού αδιεξόδου που δημιουργήθηκε, πλην όμως έχουν μπροστά τους ακόμα ένα πιεστικό και υπό προϋποθέσεις πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα από το … ελληνικό.

Ο λόγος για την Ισπανία και την προσπάθεια που καταβάλλεται να συγκρατηθεί η κρίση που μέρα με τη μέρα διογκώνεται στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Παρά τα μέτρα που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση Θαπατέρο, αλλά και τα ακόμα πιο «σκληρά» που δρομολογεί η νέα κυβέρνηση Ραχόι, η Ισπανία κατρακυλάει ολοένα και πιο βαθιά στην ύφεση και ήδη έχει βρεθεί στο στόχαστρο των κερδοσκοπικών επιθέσεων των αγορών. Σε σημείο ώστε ήδη από τα μέσα της εβδομάδας το κόστος δανεισμού της από τις αγορές να είναι απαγορευτικό, πάνω  από το 6% για τα δεκαετή ομόλογά της, σε επίπεδο δηλαδή «Μνημονιακό».

Το μείζον πρόβλημα της Ισπανίας είναι η συνολική κατάρρευση του τραπεζικού της τομέα, με τις μεγάλες τράπεζες να έχουν τεράστια ανοίγματα σε επισφαλή δάνεια στεγαστικής πίστης. Πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων της η στήριξη του τραπεζικού κλάδου. Και ακριβώς αυτό το θέμα θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, στο έκτακτο Ecofin που πραγματοποιείται με αντικείμενο την «Ισπανική κρίση». Ένα Ecofin που ουσιαστικά θα είναι προπαρασκευαστικό του Eurogroup της Τρίτης, πάντα με αντικείμενο την Ισπανία!

Οι ευρωπαίοι υπουργοί καλούνται να αναλύσουν τα δεδομένα, με τελευταίο την παρέμβαση της κυβέρνησης Ραχόι που υποχρεώνει τις τράπεζες της χώρας να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για επισφαλή δάνεια κατά 54 δισ. ευρώ, στα 166 δισ. ευρώ συνολικά. Με τη διαφορά πως την Παρασκευή, επιφανείς αναλυτές αμφισβήτησαν αυτά τα στοιχεία και προέβαλαν μια πραγματικά εφιαλτική εικόνα για τον ισπανικό τραπεζικό κλάδο.

Ο λόγος για τους αναλυτές του Centre for European Policy Studies που τονίζουν πως Μαδρίτη και Βρυξέλλες υποτιμούν το μέγεθος της «μαύρης τρύπας» των ισπανικών τραπεζών. Που κατά τους υπολογισμούς του Κέντρου ανέρχεται περίπου σε πενταπλάσια μεγέθη από αυτά που επισήμως ανακοινώνονται! Ήτοι θα χρειαστούν περί τα 270 δισ. ευρώ σε άμεση στήριξη των τραπεζών οι οποίες είναι «ανοικτές» σε δάνεια προς φυσικά πρόσωπα και κατασκευαστικές εταιρείες κατά περίπου 1,4 τρισ. ευρώ!!!

Αυτά τα στοιχεία θα πέσουν στο τραπέζι του Ecofin, όπου όμως αναμένεται να συζητηθεί και η άμεση αντίδραση των ενδιαφερομένων, δηλαδή της ίδιας της ΕΕ και ενδεχομένως και του ΔΝΤ.

Είναι προφανές πως η κατάσταση στην Ισπανία ανησυχεί ιδιαιτέρως τους πάντες, εξ’ ου και την Παρασκευή η ίδια η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει μεν «αποτελεσματικό» το σχέδιο της ισπανικής κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση των ισπανικών τραπεζών, αλλά παράλληλα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να «εξετασθούν κι άλλες λύσεις για την Ισπανία»…

Ενδεχόμενο που άφησαν να διαφανεί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι, μιλώντας στο Reuters, τόνισαν χαρακτηριστικά πως «τα κράτη της ευρωζώνης ενδέχεται να προσφέρουν περισσότερο χρόνο στην Ισπανία για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, εφόσον η Μαδρίτη παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο…».

Η ουσία όλων αυτών είναι πως τώρα πια οι Ευρωπαίοι καλούνται να βρουν λύση για ένα νέο «πρόβλημα». Και το χειρότερο είναι πως η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα, κι εφόσον οι ζοφερές προβλέψεις των ειδικών επαληθευθούν, τότε αυτομάτως το «ισπανικό πρόβλημα» καθίσταται κολοσσιαίο για την Ευρώπη, αφού μια «ολική κατάρρευση και διάσωση των τραπεζών» από το ισπανικό Δημόσιο θα σημάνει αύξηση του χρέους της χώρας κατά 50%. Άρα αυτομάτως θα οδηγούσε την Ισπανία στο να ζητήσει διάσωση από ΕΕ και ΔΝΤ, όπως ήδη έχουν πράξει η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία…