Πακέτο περικοπών ύψους 6 δισ. ευρώ θα μετατεθεί από τη διετία 2013-2014
στη διετία 2015-2016, σε περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημα της
ελληνικής πλευράς για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, Ευρωζώνη και ΔΝΤ δεν απορρίπτουν κατ'
αρχάς το αίτημα, αλλά αναμένεται να...
ζητήσουν να προχωρήσει με ρυθμούς
εξπρές το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, καθώς και το πρόγραμμα
ιδιωτικοποιήσεων.
«Αγκάθι» παραμένει η πρόσθετη χρηματοδότηση της τάξης των 16-20 δισ. ευρώ για την (επιπλέον) διετία, πέραν των χρημάτων που ήδη προβλέπονται από το δεύτερο πακέτο.
Αν η τρόικα ανάψει το «πράσινο φως» και οι εταίροι μας πουν το «ναι» στην επιμήκυνση, θα ανοίξει ο δρόμος για μία πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, καθώς θα πρέπει να ληφθούν λιγότερα μέτρα για να περιοριστεί το έλλειμμα.
Στόχος του αιτήματος για επιμήκυνση είναι να απορροφηθούν με πιο ήπιο ρυθμό οι κραδασμοί στην οικονομική δραστηριότητα, από το πρόγραμμα περικοπών που εφαρμόζεται στο πλαίσιο του Μνημονίου και να διασφαλιστεί περιθώριο στοχευμένων ελαφρύνσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως χωρίς επιμήκυνση η Ελλάδα θα κληθεί να προσδιορίσει άμεσα και να εφαρμόσει στη διετία 2013-2014 περικοπές δαπανών ύψους 11,7 δισ. ευρώ, ώστε μετά δύο χρόνια το έλλειμμα να υποχωρήσει στο 2,1% του ΑΕΠ.
Εάν υπάρξει περισσότερος χρόνος, τα μέτρα αυτά μπορούν να «σπάσουν» σε τέσσερα χρόνια, αυξάνοντας τις πιθανότητες ανάσχεσης της ύφεσης, η οποία φέτος δεν θα πρέπει να αναμένεται μικρότερη του 6%.
Πιο αναλυτικά, για την ανάγκη να αναθεωρηθεί το ελληνικό πρόγραμμα μιλούν πλέον ανοιχτά στις Βρυξέλλες. Αυτό όμως δεν θα γίνει χωρίς... αντίτιμο.
Εκτιμάται πως λόγω και των μεγάλων καθυστερήσεων, στο νέο Μνημόνιο, που θα υπογραφεί μέσα στο τρίτο τρίμηνο, οι πιστωτές μας θα περιλάβουν μέτρα για τη διασφάλιση βιωσιμότητας του χρέους μέσα στα επόμενα 4 με 8 χρόνια, «σκληρές» μεταρρυθμίσεις κατ' αρχάς στο Δημόσιο, το ασφαλιστικό, την αγορά εργασίας, αλλά και άμεση υλοποίηση σημαντικών ιδιωτικοποιήσεων.
Έτσι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα εστιαστούν:
- Στη δραστική μείωση του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα, με μεγάλα «μέτωπα» τα λουκέτα σε πολλούς δημόσιους φορείς και την ένταξη των υπαλλήλων τους στην εφεδρεία χωρίς το «σωσίβιο» των μετατάξεων.
- Στις αποκρατικοποιήσεις. Στην ΕΕ και στο ΔΝΤ κυριαρχεί η άποψη πως δεν υπάρχει πολιτική βούληση να προχωρήσει με ταχύ ρυθμό το πρόγραμμα-μαμούθ που έχει συμφωνηθεί. Πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη φέρουν τη νέα κυβέρνηση έτοιμη να επισπεύσει, αλλά και να διευρύνει το παρόν πρόγραμμα.
- Στην επίσπευση των μεταρρυθμίσεων. Το πλήθος των μεταρρυθμίσεων που είτε έχουν νομοθετηθεί και δεν έχουν εφαρμοστεί ή πρέπει να νομοθετηθούν άμεσα είναι μεγάλο. Η τρόικα επιμένει ιδιαίτερα στο «μέτωπο» αυτό, καθώς θεωρεί πως μέσω των μεταρρυθμίσεων μπορεί να απελευθερωθεί αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα, η οποία βιώνει φέτος το πέμπτο έτος ύφεσης.
- Στο φορολογικό σύστημα, ώστε να προκύψουν αποτελέσματα στο πεδίο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Πάντως την έκθεση της τρόικας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας περιμένουν Ευρωπαίοι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους για το πώς η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της.
Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τα στελέχη της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα γίνει βήμα-βήμα, με βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς τη χρονική επιμήκυνση, αλλά και την αλλαγή επώδυνων όρων του μνημονίου.
Τα "αγκάθια" στη διαπραγμάτευση θα είναι:
- Η "τρύπα" των 750 εκατ. ευρώ στα έσοδα
- Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου κατά 600 εκατ. ευρώ
- Οι αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων
- Το νέο Φορολογικό που είναι στον "αέρα"
- Το σχέδιο περικοπών 11 δισ. ευρώ
- Η στασιμότητα στην προώθηση συγχωνεύσεων- "λουκέτων" σε οργανισμούς του Δημοσίου
- Οι περικοπές 12% στα ειδικά μισθολόγια, που δεν έχουν προχωρήσει
- Η μηδενική επίδοση στις αποκρατικοποιήσεις.
Σε εκκρεμότητα είναι και η αλλαγή του καθορισμού του κατώτερου μισθού (νομοθέτηση με τριμερή συμφωνία), που αποτελεί -σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο- το επόμενο βήμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Με δεδομένη πλέον την αποδέσμευση του 1 δισ. ευρώ που είχε παρακρατηθεί από την προηγούμενη δόση, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει ταμειακό πρόβλημα.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του Μνημονίου και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διαρκέσουν περισσότερο.
Πηγή:http://www.newsit.gr