5 Ιουν 2012

«Μια ανάσα» πριν από την ανακοίνωση το ντιμπέιτ μεταξύ Σαμαρά – Τσίπρα

«Μια ανάσα» πριν από την ανακοίνωση το ντιμπέιτ μεταξύ Σαμαρά – Τσίπρα. Τι θέλουν τα υπόλοιπα κόμματα για τις ενδεχόμενες τηλεμαχίεςΜια ανάσα πριν από τη συμφωνία για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ μεταξύ του Αντ. Σαμαρά και του Αλ. Τσίπρα βρίσκονται Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών τους. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η διεξαγωγή του ντιμπέιτ τοποθετείται ....
χρονικά στις αρχές της εβδομάδας πριν από τι εκλογές και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 11 Ιουνίου. 
Χθες, Κυριακή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ανοιχτά ότι θα αναμετρηθεί τηλεοπτικά με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ο Αντ. Σαμαράς, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ απάντησε θετικά στο ερώτημα εάν θα βρεθεί σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, και επισήμανε ότι στην τηλεμαχία θα πει ο καθένας αυτά που πιστεύει. Πρόκειται για την πρώτη δημόσια δήλωση του κ. Σαμαρά ότι θα προχωρήσει στο ντιμπέιτ με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5» σήμερα, Δευτέρα, είπε ότι τα δύο κόμματα βρίσκονται «στο παρά πέντε της οριστικής ανακοίνωσης της συμφωνίας για να γίνει η συζήτηση ανάμεσα στους δύο» και πρόσθεσε ότι «εμείς πιστεύουμε και προτείνουμε και επιμένουμε να γίνει με ένα τρόπο πιο ελεύθερο, που να μην είναι παράλληλοι μονόλογοι, όπως γίνεται σε άλλες χώρες εδώ και δεκαετίες».
Πληροφορίες που επικαλέστηκε την Κυριακή το Mega, αναφέρουν ότι εκκρεμεί η συνάντηση των Γιάννη Μιχελάκη και Πάνου Σκουρλέτη, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες του ντιμπέιτ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη διεξαγωγή δύο ντιμπέιτ -το δεύτερο με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών και πως ο κ. Τσίπρας θέλει να αντιπαρατεθεί τηλεοπτικά με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, αν και εκτιμούν ότι το επιτελείο Σαμαρά δεν είναι βέβαιο γι' αυτό το ντιμπέιτ.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει δύο δημοσιογράφους και στο debate, που επιθυμεί να γίνει στην ΕΡΤ, να υπάρχει απευθείας διάλογος ανάμεσα στον επικεφαλής Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και να μην υπάρχει περιορισμός. Από την άλλη πλευρά, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της ως προς το αν θα υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Χθες, Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε και ανακοίνωση σχετικά με το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Στην ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ανοιχτός στη συγκεκριμένη προοπτική και τις προτάσεις για έναν ζωντανό, δημόσιο διάλογο, ώστε να συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση και πληροφόρηση των πολιτών. Στην ανακοίνωση, τονίζεται ότι θα πρέπει να αναζητηθούν όλοι οι δυνατοί τρόποι έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι όροι ισοτιμίας και πλουραλισμού. 
Σημειώνεται ότι ανοιχτοί στην πραγματοποίηση τηλεμαχίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών είναι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ο εκπρόσωπος Τύπου των οποίων, Τέρενς Κουίκ, δήλωσε ότι ισχύει στο ακέραιο η πρόταση του κόμματος για το ντιμπέιτ. Παράλληλα, ο κ. Κουίκ επιτέθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι με προσχήματα επιχειρεί να αποφύγει το ντιμπέιτ όλων των πολιτικών αρχηγών και να μην αντιπαρατεθεί τηλεοπτικά με τον Πάνο Καμμένο.
 
Προβληματίζει ο αριθμός των πολιτικών αρχηγών
Ένα από τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με τη διεξαγωγή ντιμπέιτ μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, είναι ο αριθμός αυτών που θα συμμετέχουν, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία για το εάν οι αρχηγοί θα είναι επτά, όσοι εισήλθαν στο Κοινοβούλιο, έξι (χωρίς τον κ. Μιχαλολιάκο από τη Χρυσή Αυγή) ή εννέα μαζί με τον αρχηγό του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη και τον επικεφαλής των Οικολόγων Πρασίνων που εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το ΠΑΣΟΚ φέρεται να προτείνει τη διεξαγωγή ντιμπέιτ με τους έξι αρχηγούς που συνομίλησαν με τον Κάρολο Παπούλια κατά την τελευταία συνάντηση στην Προεδρία της Δημοκρατίας -δηλαδή, πλην του Ν. Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής. Συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου θεωρούν πως ένα ντιμπέιτ Σαμαρά-Τσίπρα δεν θα έχει νόημα διότι εκτιμούν πως κανένα από τα δύο κόμματα δεν πρόκειται να συγκεντρώσει αυτοδυναμία στις κάλπες του Ιουνίου και το ζητούμενο για τους πολίτες σε ένα ντιμπέιτ είναι να δουν τις δυναμικές συνεργασίας που διαμορφώνονται μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.
Πηγή: eklogika.gr