Ενώ ο "Τισπανικός" βυθίζεται και παρασύρει τις αγορές...
Οι G7 συμφώνησαν να συνεργαστούν σε θέματα όπως η Ισπανία και η Ελλάδα,
σύμφωνα με τα όσα δήλωσε λίγο μετά την τηλεδιάσκεψη ο υπ. Οικονομικών
της Ιαπωνίας. Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις,
ωστόσο ανέφερε ότι οι οικονομικά ισχυροί...
δεσμεύθηκαν να αντιμετωπίσουν
τα προβλήματατης Ευρωζώνης.Όλα αυτά εν μέσω εντεινόμενης αναταραχής στις αγορές, με επίκεντρο την Ισπανία, καθώς αρμόδιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι πιστωτικές αγορές είναι κλειστές για την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Πιο συγκεκριμένο, ο υπουργός Προϋπολογισμού Κριστόμπαλ Μοντόρο έστειλε δραματικό μήνυμα από ραδιοφωνική του συνέντευξη σχετικά με την επίδραση της τραπεζικής κρίσης της χώρας στον κυβερνητικό δανεισμό, τονίζοντας ότι με τα τρέχοντα επιτόκια, οι αγορές είναι ουσιαστικά κλειστές στην Ισπανία.
"Το risk premium μας λέει ότι η Ισπανία δεν έχει την πόρτα των αγορών ανοιχτή, μας λέει ότι ως χώρα έχουμε πρόβλημα πρόσβασης στις αγορές, όταν χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας", τόνισε ο ίδιος.
Ακόμη, πρόσθεσε ότι οι ισπανικές τράπεζες θα πρέπει να επανακεφαλαιοποιηθούν μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών, εγκαταλείποντας την προηγούμενη κυβερνητική γραμμή ότι η Ισπανία μπορεί να συγκεντρώσει κεφάλαια από μόνη της.
Ο κ. Μοντόρο πρόσθεσε δε ότι μια συμφωνία για τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να εγκριθεί ακόμη και πριν από τις συνόδους της ΕΕ που πρόκειται να διεξαχθούν στις επόμενες εβδομάδες, ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ισπανίας, αλλά ίσως χρειαστεί να δράσει πιο γρήγορα για να στηρίξει τη χώρα.
Νωρίτερα ο ίδιος είχε δηλώσει ότι "οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να βοηθήσουν για τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου".
Οι αγορές βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού οι κορυφαίοι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες της διεθνούς σκηνής παρακολουθούν με αγωνία την κλιμάκωση της κρίσης στην Ισπανία, με φόντο και την τηλεδιάσκεψη των G7 για την ισπανική κρίση.
Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις, με την κυβέρνηση Ραχόι να αρνείται – ακόμη – κάθε σκέψη προσφυγής στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, παρά το στενό … πρέσινγκ που της ασκεί το Βερολίνο, αλλά και το γεγονός πως παρά το «αιματηρό» επιτόκιο που πλήρωσε την τελευταία φορά, η Ισπανία σκοπεύει να επανέλθει την προσεχή Πέμπτη στις αγορές με νέα δημοπρασία ομολόγων, ωθούν τους υπευθύνους των σημαντικότερων οικονομιών του κόσμου να αναλάβουν δράση προκειμένου σε πρώτη φάση να εξετάσουν τα δεδομένα και τις πιθανές δράσεις τους.
Την ίδια ώρα, το κλίμα στα χρηματιστήρια έχει βαρύνε, με την πτώση να φτάνει το 1% στον Dax, για να μαζευθεί μετά τις δηλώσεις του Ιάπωνα υπ. Οικονομικών στο -0.5%, περίπου. Το ευρώ υποχώρησεπρος τα 1,24 δολάρια και ανέκαμψε ελαφρά στα 1,2430 δολάρια, ενώ ενισχύεται και πάλι το κόστος δανεισμού για την ιταλική και την ισπανική οικονομία.
Και, βεβαίως, αρνητικός πρωταγωνιστής στο δράμα των αγορών δεν είναι άλλος από την Αθήνα, όπου το χρηματιστήριο πέφτει κατά περισσότερο από 3,5%, κάτω και από τις 485 μονάδες, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να εκδηλώνονται, ως συνήθως, στις τραπεζικές μετοχές.