15 Ιουλ 2012

«Κλειδώνουν» έως την Τετάρτη τα μέτρα των 11,5 δισ. - Αγώνας δρόμου πριν έρθει και πάλι η τρόικα


- Τι υπάρχει ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων
- Περικοπές στο εφάπαξ από τα Ταμεία που είναι στο κόκκινο
- Μείωση του πλαφόν που ισχύει σήμερα για συντάξεις και μισθούς...

- Θα γίνουν περικοπές και στις επιχορηγήσεις του κράτους σε ασφαλιστικά ταμεία, πανεπιστήμια, νοσοκομείαΚαυτό πενθήμερο ανοίγει στο οικονομικό μέτωπο, καθώς έως την Τετάρτη και τη συνάντηση των τριών αρχηγών πρέπει να «κλειδώσουν» τα μέτρα των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στη συνάντηση αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα ισοδύναμα μέτρα των 200 εκατομμυρίων ευρώ που θα αντικαταστήσουν τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια καθώς και η εξειδίκευση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ που αφορά στο διάστημα 2013-14.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Εθνους της Κυριακής στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει προτάσεις που προβλέπουν μεταξύ άλλων:


1. Μείωση του πλαφόν που ισχύει σήμερα για συντάξεις και μισθούς. Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια, ο πήχης για τις συνολικές συντάξιμες αποδοχές (κύρια και επικουρική σύνταξη) από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία πέφτει στην περιοχή των 2.400 ευρώ από 2.770 ευρώ που είναι σήμερα. Τυχόν εφαρμογή του μέτρου θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις κυρίως στις αποδοχές συνταξιούχων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των αυτοαπασχολούμενων (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.ά.). Για τους μισθούς εξετάζεται η περικοπή τους πάνω από ένα ορισμένο ύψος με το όριο να τοποθετείται στα 2.200 ευρώ και να αφορά κυρίως τους εργαζόμενους στο ευρύτερο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ.


2.Περικοπές στο εφάπαξ από τα Ταμεία που βρίσκονται στο κόκκινο, οι οποίες σύμφωνα με τις εισηγήσεις της τρόικας θα φθάνουν και το 30%. Εναλλακτικά για να αποφευχθεί νέα μεγάλη μείωση στο εφάπαξ ορισμένα ταμεία προτείνουν να υπάρξει αύξηση των εισφορών ή συνδυασμός και των δύο. Επίσης προτείνεται η αύξηση των απαιτούμενων για τη χορήγηση εφάπαξ ετών ασφάλισης στα 25 χρόνια


3. Ενοποίηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων, των επιδομάτων πρόνοιας καθώς και των παροχών σε είδος (ΕΚΑΣ, επίδομα ανεργίας, επίδομα πολυτέκνων, στεγαστικά δάνεια, επιδότηση ενοικίου κ.ά.) σε ένα ή δύο το πολύ που θα λαμβάνουν μόνο όσοι βρίσκονται στο όριο της φτώχειας ή σε οικονομική ανέχεια. Για τη χορήγηση των επιδομάτων θα λαμβάνονται υπόψη συνδυαστικά το εισόδημα από όλες τις πηγές (εργασία, ακίνητα, μετοχές, μερίσματα τόκους καταθέσεων κ.ά.) καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, οικόπεδα) και αν κάποιος έχει εισόδημα και περιουσιακά στοιχεία πάνω από ένα ορισμένο όριο θα χάνει το επίδομα ή την οποιασδήποτε μορφής παροχή από το κράτος. Σύμφωνα με το μνημόνιο, το κονδύλι για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις θα πρέπει μέσα στην επόμενη διετία να μειωθεί κατά 3,1 δισ. ευρώ.


4. Στον τομέα των δαπανών της γενικής κυβέρνησης και με στόχο την εξοικονόμηση 6,3 δισ., σχεδιάζονται περικοπές στις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ΔΕΚΟ και άλλους φορείς καθώς και η δραστική μείωση του κονδυλίου για την υγεία. Την ίδια ώρα, θα υπάρξει αύξηση των νοσηλίων και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.


5. Ποσό πάνω από 2 δισ. αναζητείται από τη διοικητική μεταρρύθμιση μέσω της κατάργησης διευθύνσεων, τμημάτων και υπηρεσιών, το κλείσιμο ή τις συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων, τον περιορισμό των νέων προσλήψεων, τις απολύσεις μη μόνιμου προσωπικού και την ένταξη σε καθεστώς εφεδρείας. Στο επίκεντρο των περικοπών βρίσκεται για ακόμη μία φορά και το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Οπως έλεγε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η επιτάχυνση της απορροφητικότητας των κοινοτικών πόρων για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ θα αφήσει σημαντικά περιθώρια για τη μείωση των εθνικών κονδυλίων.