7 Ιουλ 2012

Με «προγραμματικές δηλώσεις της αντιπολίτευσης» η απάντηση Τσίπρα

Σφοδρή κριτική στην πολιτική του Μνημονίου και στις αποκρατικοποιήσεις
Ολομέτωπη επίθεση ετοιμάζει να εξαπολύσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, προκειμένου να αποδομήσει πλήρως τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και να αποδείξει ότι αποτελεί αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση και σοβαρή εναλλακτική ....
κυβερνητική επιλογή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει αργά το απόγευμα του Σαββάτου την πρωτολογία του, στο πλαίσιο του τριημέρου της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ενώ η δευτερολογία θα γίνει την Κυριακή το βράδυ, πριν την τελική τοποθέτηση του πρωθυπουργού και την έναρξη της ψηφοφορίας.


Οι ομιλίες του κ. Τσίπρα, αλλά και το γενικό πνεύμα των τοποθετήσεων των εισηγητών και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος, έχουν διπλό στόχο: να αποδυναμώσουν τα κυβερνητικά σχέδια και να παρουσιάσουν τις «προγραμματικές δηλώσεις της αντιπολίτευσης».


Πιο συγκεκριμένα, η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στο να επισημάνει ότι η κυβέρνηση που υποστηρίζεται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι ασυνεπής ως προς τη δέσμευση για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Όπως αναφέρουν στελέχη της Κουμουνδούρου, «η κυβέρνηση Σαμαρά είναι μια κυβέρνηση εφαρμογής του Μνημονίου, παρόλο που προεκλογικά τα κόμματα που την στηρίζουν μιλούσαν για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσής του. Ο κ. Στουρνάρας όμως δήλωσε ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει, παρά μόνο όταν το πρόγραμμα επανέλθει εντός σχεδιασμού, δηλαδή ποτέ, όπως δείχνει η εμπειρία από τις αλλεπάλληλους εκτροχιασμούς του προγράμματος κατά το παρελθόν. Οι εκτροχιασμοί αυτοί οφείλονταν στο γεγονός ότι η πολιτική της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης αποδείχτηκε, όπως έγκαιρα είχαμε προβλέψει, καταστροφική και κοινωνικά και οικονομικά».


Εξηγούν δε, ότι «αναφορικά με την εν λόγω ασυνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών κυβερνητικών προθέσεων, επισημαίνουμε δύο ζητήματα κομβικής σημασίας:


(α) η ασυνέπεια αυτή συνιστά αντιδημοκρατική εκτροπή, αφού η λαϊκή ετυμηγορία ήταν ξεκάθαρη. Αλλαγή της καταστροφικής πολιτικής του μνημονίου


(β) η συνέχιση της αποδεδειγμένα καταστροφικής πολιτικής του Μνημονίου θα διατηρήσει βαθιά την ύφεση, θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα και αύξηση της ανεργίας, θα επιδεινώσει την φτώχεια και την εξαθλίωση, παροξύνει την ανθρωπιστική κρίση».


Πέραν αυτών, θα υπερτονίσουν τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού που έχει επιφέρει το Μνημόνιο, τις δεκάδες πλέον αυτοκτονίες, τους χιλιάδες ανέργους, αστέγους και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις.


Ειδική αναφορά θα γίνει και για θέματα της καθημερινότητας, όπως η ασφάλεια, η εγκληματικότητα, η λαθρομετανάστευση, καθώς και η Υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.


Ξεχωριστό κεφάλαιο θα αποτελέσουν και οι κυβερνητικές προθέσεις για αποκρατικοποιήσεις. Το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής στηρίζεται στο ό,τι με τις ιδιωτικοποιήσεις «α) στερούν πολύτιμα αναπτυξιακά εργαλεία σε μια συγκυρία που τα έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Δημόσιες επιχειρήσεις σε τομείς στρατηγικής σημασίας όπως πχ η ενέργεια και δημόσιες υποδομές μπορούν να διευκολύνουν την αναγκαία προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης. Αντ’ αυτού, κυβέρνηση και Τρόικα προτείνουν να αφεθεί το ζήτημα αυτό στην αγορά παρόλο που αυτή η νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική έχει αποτύχει παντού όπου εφαρμόστηκε (πχ ιδιωτικές τράπεζες)


(β) στερούν πολύτιμα δημόσια έσοδα διαρκείας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων


(γ) αποτελούν εστία διαφθοράς και μήτρα σκανδάλων, για την οποία δηλώνουμε απερίφραστα και προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε ατιμώρητη».


Τέλος, ο κ. Τσίπρας θα επαναφέρει τις προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που κινούνται στον αντίποδα της πολιτικής του μνημονίου και μιλούν για «για την άμεση υλική ανακούφιση των πιο αδύναμων, την παραγωγική ανασυγκρότηση με ενίσχυση της απασχόλησης, των δημόσιων αγαθών  και με προστασία του περιβάλλοντος, την παραγωγικότητα, τη δίκαιη δημοσιονομική εξισορρόπηση …».


Όπως εξηγούν στην Κουμουνδούρου, «δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση συγκεκριμένων παραγωγικών τομέων στρατηγικής σημασίας, όπως για παράδειγμα:


(α)  ο αγροτικός τομέας όπου πρέπει να στηριχτεί παντοιοτρόπως πχ με ειδικές τράπεζες και με επιτυχημένα επιχειρηματικά πρότυπα όπως πχ αυτό της Δωδώνης η οποία δεν πρέπει να εκποιηθεί (όπως σχεδιάζεται) αλλά να χρησιμοποιηθεί ως υπόδειγμα ανάπτυξης,


(β) ο τουριστικός τομέας όπου το πρότυπο ανάπτυξης δεν μπορεί να είναι τα all-inclusive ξενοδοχειακά μεγαθήρια που δεν αφήνουν σχεδόν τίποτα στις τοπικές οικονομίες αλλά μικρομεσαίες τουριστικές μονάδες, διαρθρωμένες με βάση τις τοπικές οικονομικές - πολιτισμικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και ενταγμένες σε έναν ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό τόσο κατά περιφέρεια όσο και κατά συμπλέγματα κλάδων (αγροτο-διατροφικό-πολιτισμικο-τουριστικό σύμπλεγμα)».

πηγή: protothema.gr