23 Ιουλ 2012

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ζοφερή»

Σοκάρουν τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα εκπρόσωπος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων 91% των Ελλήνων εργαζομένων έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται, μόλις 7% εκτιμούν ότι βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και ακόμη λιγότεροι, δηλαδή το 3% θεωρούν ότι έχουν ενισχυθεί.
Αυτό δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα που...
διεξήχθη για λογαριασμό της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC).
Τα στοιχεία παρουσίασε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα γραφεία της ΓΣΕΕ η γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας, Σάραν Μπάροου.
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μπάροου συναντήθηκε πρόσφατα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρτ, ενώ κατά την παραμονή της στην Αθήνα συνομίλησε και με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Η ίδια ζήτησε την αποκατάσταση του βασικού μισθού στην Ελλάδα, στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου «ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια», όπως είπε. Ζήτησε, επίσης, να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων και να αποκατασταθούν οι οργανισμοί κοινωνικής πολιτικής, όπως οι οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Κατοικίας που καταργήθηκαν με το δεύτερο μνημόνιο.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής της στη ΓΣΣΕ, στο πλαίσιο συναντήσεων και παρουσιάσεων με συνδικάτα και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, για την καταγραφή παραβιάσεων των εργασιακών δικαιωμάτων και πιθανών καταστρατηγήσεων της εργατικής νομοθεσίας, η γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα «ζοφερή». Όπως είπε κατά τις συναντήσεις της με τους Έλληνες εργαζομένους, είδε «ανθρώπους τρομαγμένους, ανθρώπους που φοβούνται να κάνουν παιδιά, γιατί δεν γνωρίζουν αν μπορούν να τα εξασφαλίσουν».
«Έτσι, όμως, καταστρέφεται ο ιστός αυτής της ωραίας χώρας» τόνισε. «Όταν ένα έθνος χάνει την ελπίδα του, τότε αρχίζει να κλονίζεται η πίστη στους δημοκρατικούς θεσμούς και η κοινωνική αναταραχή είναι περισσότερο πιθανή» είπε η κ. Μπάροου,
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ, αν κατά τις επαφές που είχε με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπίστωσε ότι αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ήταν κατηγορηματική. «Δεν έχουν αντιληφθεί το ενδεχόμενο μιας κοινωνικής αναταραχής γιατί το μόνο που έχουν μελετήσει έως τώρα είναι οι αριθμοί» τόνισε, προσθέτοντας: «Οι αριθμοί εκφράζουν μια εικόνα, αλλά είναι φανερό ότι οι ορθόδοξες πολιτικές που έχουν εφαρμοσθεί ως τώρα δεν λειτουργούν» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «όταν το 50% των νέων στην Ελλάδα είναι άνεργοι και το 65% αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχιας, τότε το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξανασκεφτούν τις συμβουλές τους».
Η παγκόσμια έρευνα του κλιμακίου, γίνεται επιλεκτικά σε χώρες, όπου καταγράφονται βαρύτατες παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων.
Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ κάνει γνωστό πως η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας θα προχωρήσει αύριο Τρίτη σε παρέμβαση προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση θέτοντας μεταξύ άλλων δυο βασικά αιτήματα:
«Να αναζητηθούν για την Ελλάδα εναλλακτικές οικονομικές πολιτικές που θα ενισχύουν την ανάπτυξη και κατ΄ επέκταση την απασχόληση και την πραγματική οικονομία. Να ακούσει η τρόικα τους κοινωνικούς εταίρους και να σεβαστεί την όποια συμφωνία τους για τους κατώτατους μισθούς και τις κοινωνικές παροχές των εργαζομένων, οι οποίες εκμηδενίστηκαν μετά την αδικαιολόγητη κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας οι οποίοι χρηματοδοτούνταν αποκλειστικά από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών».
Πηγή:http://www.24h.gr