18 Ιουλ 2012

«Και αν χρειαστεί, υπάρχουν κι άλλα»: Τι έλεγε προεκλογικά ο Α. Σαμαράς

Στην προεκλογική φιέστα του Ζαππείου ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίαζε με έπαρση το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο προέβλεπε τα περιβόητα ισοδύναμα μέτρα που θα έβαζαν «φρένο» σε περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Αυτές ...
τις ώρες η κυβέρνηση αδυνατεί να καλύψει με εναλλακτικούς τρόπους το στόχο των 11,5 δις ευρώ σε περικοπές -και μάλιστα οριζόντιες- για τη 2ετία 2013-14, γεγονός που αποδεικνύει την περίσσια ευκολία με την οποία καταρτίζονται και κυρίως εξαγγέλλονται προεκλογικά στην Ελλάδα οι θέσεις των κομμάτων.

Τον περασμένο Απρίλιο ο σημερινός πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι είχε εξετάσει με τους συνεργάτες του «αναλυτικά, κωδικό – κωδικό, δαπάνες του Δημοσίου που μπορούν αύριο να κοπούν χωρίς να θιγούν στο παραμικρό οι μισθοί, οι συντάξεις και η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται».

Σύμφωνα με τις πανηγυρικές εξαγγελίες Σαμαρά στο Ζάππειο, «μια πρώτη συγκομιδή τέτοιων ανώδυνων οικονομιών», οι οποίες θα συνιστούσαν τα λεγόμενα ισοδύναμα μέτρα, θα πλησίαζαν τα 450 εκατ. ευρώ ετησίως, «με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις και υποθέσεις». «Και αν χρειαστεί, υπάρχουν κι άλλα», διαμήνυε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Για του λόγου το αληθές, δείτε από 0.18.08 έως 0.21.02:

Σήμερα είναι σε εξέλιξη αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων προκειμένου να καταλήξουν σε (αντί)προτάσεις προς την τρόικα που θα αποτρέψουν την επιβολή νέων οριζόντιων περικοπών, οι οποίες οφείλουν να ανέρχονται σε 11,5 δις ευρώ για την περίοδο 2013-14. Με τις τοποθετήσεις τους προς τους δημοσιογράφους, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ρίχνουν ολοένα περισσότερο τον πήχη των προσδοκιών, υπογραμμίζοντας ότι ο συγκεκριμένος στόχος - υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί «αν δεν υπάρξουν νέες παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις».
 
«Ο Αντώνης Σαμαράς είπε: ‘δεν δέχομαι τις οριζόντιες περικοπές ως πυλώνα περιορισμού της δημόσιας σπατάλης’», διαμήνυε σε προεκλογική συνέντευξη, ως υπεύθυνος της ΝΔ για την Οικονομία, ο σημερινός υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στο πρόγραμμα του κόμματος περί ισοδύναμων μέτρων ύψους 1,05 δις ευρώ: 300 εκατ. ευρώ θα προέρχονταν από τη φορολόγηση των νέων παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, 300 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ελλείμματος των ζημιογόνων ΔΕΚΟ μέσω της ιδιωτικοποίησης μεταφορικού έργου και φυσικά «450 εκατ. ευρώ από συγκεκριμένους κωδικούς του προϋπολογισμού τους οποίους έχουμε επεξεργαστεί γραμμή – γραμμή, ποσό – ποσό».
 
Με αυτόν τον τρόπο και με αυτά τα ποσά θα αποφεύγονταν οι περαιτέρω περικοπές και μάλιστα θα διασφαλίζονταν μέτρα κοινωνικής συνοχής ύψους 550 εκατ. ευρώ με αποδέκτες χαμηλοσυνταξιούχους, πολύτεκνους και κτηνοτρόφους.
 
Παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, ο πρωθυπουργός είναι σήμερα ενοχλημένος για το γεγονός ότι οι υπουργοί δεν έχουν συγκεκριμένες προτάσεις και δεν επιδεικνύουν την απαιτούμενη αποφασιστικότητα αναφορικά με τη μείωση δαπανών η οποία απαιτείται ως ισοδύναμη των περικοπών που ζητά η τρόικα.
Πηγή: tvxs.gr