19 Ιουλ 2012

Ποδοσφαιρικό θαύμα: Η ΠΑΕ Πλατανιάς με κόκκινο τριφύλλι στη Super League

Ενα χωριό 1.200 κατοίκων, μια ΠΑΕ με μέσο όρο συμβολαίων 15.000 ευρώ και τρεις επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες κλαμπ διασκέδασης και ξενοδοχείων είναι τα βασικά συστατικά του θαύματος της ανόδου του Πλατανιά στη Σούπερ Λίγκα, μιας ομάδας με ....
ποδοσφαιριστές που θα εμφανίζονται με ερυθρόλευκη φανέλα και σήμα το τριφύλλι!

Είναι δυνατόν να υπάρχει ομάδα στην Ελλάδα με ερυθρόλευκες φανέλες και σήμα το τριφύλλι; Κι όμως, όχι μόνο υπάρχει, αλλά φέτος θα τη δούμε να αγωνίζεται στη Σούπερ Λίγκα απέναντι στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Ας όψεται η ξέφρενη πορεία της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πλατανιά, ενός χωριού 1.200 κατοίκων που μέχρι σήμερα ήταν γνωστό στους τουρίστες για το ξέφρενο night clubbing και τις ατελείωτες παραλίες, όπου το δημοφιλέστερο σπορ είναι αυτό της ρακέτας στην άμμο. Η άνοδος στη μεγάλη κατηγορία γιορτάστηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης στην πλατεία του χωριού, όπου στήθηκε τρικούβερτο γλέντι με μαντινάδες από τον Μανώλη Κονταρό, χορευτικά συγκροτήματα και σόου με πυροτεχνήματα. Το τραπέζι που στρώθηκε τάισε όχι μόνο τους κατοίκους του Πλατανιά αλλά και τους τυχερούς Βορειοευρωπαίους τουρίστες που δεν έχασαν την ευκαιρία.


Οσο για το σήμα της ομάδας, το τριφύλλι, στο χωριό οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι λένε ότι η προέλευσή του οφείλεται στις απέραντες εκτάσεις με τριφύλλι που υπήρχαν στην περιοχή. Αλλοι πάλι κάνουν λόγο για σχεδιαστικό λάθος του δημιουργού του, ο οποίος στην προσπάθειά του να φτιάξει για σήμα ένα πλατανόφυλλο δημιούργησε τελικά το τριφύλλι. Αυτές και άλλες πολλές όμορφες ιστορίες έρχονται να συνθέσουν το παζλ ανόδου του Πλατανιά στην κορυφαία κατηγορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Και να σκεφτεί κανείς ότι η τρελή κούρσα προς την κορυφή ξεκίνησε πριν από μόλις τέσσερα χρόνια, όταν το καμάρι των Χανίων κατακτούσε την πρώτη θέση του 10ου ομίλου του Περιφερειακού Πρωταθλήματος, που διεξάγεται μεταξύ των ομάδων της Κρήτης. Σε αυτό το χρονικό διάστημα κατάφερε να κάνει το ακατόρθωτο, την άνοδο στα σαλόνια της Σούπερ Λίγκας.


2008-2009: Ο Πλατανιάς έπειτα από μια εντυπωσιακή πορεία τερματίζει πρώτος στον όμιλό του στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα και παίρνει το εισιτήριο για άνοδο στη Γ’ Εθνική.


2009-2010: Επειτα από μεγάλη μάχη καταφέρνει να σωθεί και να παραμείνει στη Γ’ Εθνική.


2010-2011: Μετά την 5η αγωνιστική η ομάδα έχει κατακτήσει μόλις δύο βαθμούς. Τότε είναι που αναλαμβάνει προπονητής ο 38χρονος Τιμόθεος Καβακάς, που απογειώνει τον Πλατανιά καταφέρνοντας να τον φτάσει στην 5η θέση. Το καλοκαίρι, η Ρόδος που είχε τερματίσει στην 4η θέση τιμωρείται με αφαίρεση βαθμών λόγω χρεών και ο Πλατανιάς παίρνει τη θέση της που σε συνδυασμό με τον υποβιβασμό της Καβάλας, του Ολυμπιακού Βόλου και της Ηλιούπολης στη Δ’ Εθνική οδηγεί αυτόματα στη Β’ Εθνική.


2011-2012: Το ξεκίνημα στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία εκπλήσσει ακόμα και τους ειδικούς. Στον πρώτο γύρο, σε σύνολο 51 βαθμών, ο Πλατανιάς συγκεντρώνει 40 και ανακηρύσσεται πρωταθλητής χειμώνα. Στον δεύτερο γύρο η πορεία δεν είναι η αναμενόμενη, όμως η χανιώτικη ομάδα καταφέρνει να γαντζωθεί στις πέντε πρώτες θέσεις που οδηγούν στα μπαράζ. Εκεί διαλύει τις αντίπαλες ομάδες και ανεβαίνει πανηγυρικά στη Σούπερ Λίγκα.

Ποιο όμως είναι το μυστικό που έφερε την ομάδα ενός μικρού χωριού τόσο ψηλά; Η οικονομική συνέπεια της διοίκησης, λένε οι οπαδοί της, οι απόψεις των οποίων δεν απέχουν από την πραγματικότητα. Ο πρόεδρος της ομάδας και ιδιοκτήτης του πιο φημισμένου κλαμπ διασκέδασης των Χανιών «Μύλος», κ. Στέλιος Βαρουξάκης, ο μεγαλοεργολάβος και ξενοδόχος κ. Μανώλης Μαθιουλάκης και ο ξενοδόχος κ. Αντώνης Κοκολοδημητράκης είναι οι βασικοί παράγοντες που φροντίζουν για την καλή λειτουργία της ομάδας. «Μπορεί τα χρήματα που διαθέτουμε να μην πλησιάζουν τα μπάτζετ των μεγάλων ομάδων, όμως εμείς εδώ έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια ομάδα που βασίζεται στα νιάτα και στο ταλέντο των παικτών της. Γίνεται σκληρή και ομαδική δουλειά», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της ομάδας. Σήμερα ο Πλατανιάς, η πρώτη ομάδα του νομού που καταφέρνει να ανέβει στην Α’ Εθνική, τρέχει για να πετύχει την ανακατασκευή του γηπέδου στα Περβόλια, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως έδρα με χωρητικότητα 4.000 θεατών, δεδομένου ότι η προηγούμενη έδρα, αυτή στο Μάλεμε, χωρητικότητας 1.500 θέσεων, δεν πληροί τις προϋποθέσεις της NOVA, που έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Σούπερ Λίγκας, και της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος. Παράλληλα με την ανακατασκευή του γηπέδου δόθηκε εντολή να τυπωθούν και τα εισιτήρια διαρκείας (περίπου 1.000), τα οποία αναμένεται να γίνουν ανάρπαστα. Προς το παρόν, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις μεταγγραφικές κινήσεις, με τον Πλατανιά να διεκδικεί ποδοσφαιριστές από τον μισητό για τους Χανιώτες ΟΦΗ.

Παράγοντες με status και χρήμα


Καλοκαίρι 1992. Στην παραλία του Πλατανιά αρχίζει να χτίζεται σιγά-σιγά ένας μύθος της νυχτερινής διασκέδασης: το κλαμπ «Μύλος», το οποίο στην πορεία θα γίνει γνωστό στους τουρίστες ως το Νο 1 ξενυχτάδικο των Χανίων. Εκεί συγκεντρώνονται όλοι όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν τη διασκέδασή τους μέχρι το πρωί υπό τους ήχους εκκωφαντικής ηλεκτρονικής μουσικής. Λέγεται ότι τις καλές εποχές οι τζίροι εκτοξεύονταν σε εξωπραγματικά ύψη. Ο ιδιοκτήτης του κ. Βαρουξάκης είναι σήμερα ο πρόεδρος και βασικός συντελεστής της επιτυχίας της ποδοσφαιρικής ομάδας του χωριού. Θεωρείται σοβαρός και προσεκτικός στις κινήσεις του επιχειρηματίας, που δεν θέλει να χάνει ούτε ένα ευρώ από τις επενδύσεις του. Αυθόρμητος, ενθουσιάζεται όταν η ομάδα πάει καλά, αλλά χάνει και εύκολα την υπομονή του όταν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά. Στα νιάτα του μάλιστα είχε παίξει μπάλα στον Πλατανιά, για τον οποίο τρέφει παθολογική αγάπη. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά, οδηγεί ένα μαύρο υβριδικό Lexus και τα καλοκαίρια αρέσκεται σε εξορμήσεις στη Γαύδο με το φουσκωτό του.


Ο δεύτερος εκ των τριών βασικών συντελεστών της επιτυχίας του Πλατανιά, ο κ. Μαθιουλάκης, είναι ο ιδιοκτήτης ενός εκ των τριών κορυφαίων ξενοδοχειακών μονάδων του Πλατανιά, του πεντάστερου «Minoa Palace», καθώς και της εταιρείας Εργομπετόν, που έχει αναλάβει μεγάλα δημόσια έργα στην Κρήτη. Ο κ. Μαθιουλάκης κινείται σε πιο στενό κύκλο. Ξεκίνησε να ασχολείται με την ομάδα σιγά-σιγά μέχρι να πιστέψει σε αυτή και να αρχίσει να δραστηριοποιείται επενδύοντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Είναι παντρεμένος με την οφθαλμίατρο Μαρία Παπατζανάκη, με την οποία κατοικούν σε ένα οροφοδιαμέρισμα στο κέντρο των Χανίων με θέα στη θάλασσα. Κυκλοφορεί με μια λευκού χρώματος λιμουζίνα Mercedes.


Ο κ. Κοκολοδημητράκης είναι ο τρίτος βασικός μέτοχος της ομάδας του Πλατανιά. Θεωρείται δραστήριος επιχειρηματίας που επενδύει σε κάθε ευκαιρία (είναι μέτοχος στο τρενάκι της πόλης που μεταφέρει τουρίστες), ιδιοκτήτης δύο εστιατορίων κι ενός ξενοδοχείου, ενώ έχει τη φήμη του σκληρού και αυστηρού επιχειρηματία.


Οι πρωταγωνιστές της επιτυχίας


Οι βασικοί παράγοντες της ομάδας Μανώλης Μαθιουλάκης και Αντώνης Κοκολοδημητράκης






Βίκυ Σταματάκη η φυσιοθεραπεύτρια




Η όμορφη Χανιώτισσα προσελήφθη στην ομάδα πριν από τρία χρόνια με σκοπό να ανακουφίσει τους παίκτες από την έντονη προπόνηση και τα σκληρά μαρκαρίσματα και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη τόσο αυτών όσο και του προπονητικού τιμ. Τα εντυπωσιακά εξωτερικά χαρακτηριστικά της αποτέλεσαν αντικείμενο σχολιασμού και η ίδια είδε ουκ ολίγες φορές την κάμερα του OTE-TV, που είχε τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων της Β’ Εθνικής, να της αφιερώνει κοντινά πλάνα τη στιγμή που πρόσφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες της. Η κυρία Βίκυ Σταματάκη είχε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τη βοήθεια της εξίσου εντυπωσιακής αδελφής της, Αμαλίας.


Γκαστόν Γκονζάλες ο «Μέσι» που μιλάει ελληνικά




Ο 24χρονος Αργεντίνος θεωρείται από τις βασικές μονάδες της ομάδας και ένας από τους κορυφαίους της περσινής επιτυχημένης σεζόν. Ανέλαβε να οργανώσει το παιχνίδι του Πλατανιά και τα κατάφερε περίφημα, παρότι πέρυσι το καλοκαίρι δοκιμάστηκε από τον Πανθρακικό χωρίς να πείσει για τις ικανότητες του, με αποτέλεσμα να μετακομίσει στα Χανιά ψάχνοντας μια δεύτερη ευκαιρία. Οταν κατέβηκε στην Κρήτη, δεν ήξερε ελληνικά, ούτε καν μια λέξη στα αγγλικά. Ενας άλλος συμπατριώτης του, ο Φαμπρίτσιο Πότσι, ήταν αυτός που τον βοήθησε να συνεννοείται με τους συμπαίκτες του, τον προπονητή αλλά και τους κατοίκους του χωριού. Σήμερα ο Γκονζάλες μιλάει και γράφει στα ελληνικά!


Μάρκος Μαραγκουδάκης ο «Πίου» το αστέρι




Σε αντίθεση με τον πρωταγωνιστή της γνωστής διαφήμισης κινητής τηλεφωνίας, ο 30χρονος έγχρωμος Ελληνας επιθετικός (η μητέρα του είναι από την Αίγυπτο και ο πατέρας του από το Ρέθυμνο) γνωρίζει πολλά καντάρια μπάλα και μπορεί να σκοράρει από τα αποδυτήρια. Τη σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 12 τέρματα. Διαθέτει «φονικό» δεξί, αν και σκοράρει εύκολα και με το κεφάλι. Είναι ο υψηλότερα αμειβόμενος ποδοσφαιριστής της ομάδας, με συμβόλαιο που ωστόσο δεν ξεπερνάει τις 30.000 ευρώ τον χρόνο. Πρόσφατα ανανέωσε για δύο ακόμα χρόνια για να ικανοποιή­σει το μεγάλο του απωθημένο, που δεν είναι άλλο από το να αγωνιστεί στη Σούπερ Λίγκα, κάτι το οποίο δεν είχε καταφέρει το 2000 ως παίκτης του Ακράτητου. 

Πηγή: protothema.gr