Στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου επανέρχεται το μείζον ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας για 15.000 υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα το 2012, παρά τις διαβεβαιώσεις των πολιτικών .... αρχηγών ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επιμένει στην υλοποίηση του μέτρου που έχει περιληφθεί στο Μνημόνιο, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επέκτασης τού τα επόμενα χρόνια, εάν διαπιστωθεί ότι μόνο με τις συνταξιοδοτήσεις και τον περιορισμό των προσλήψεων δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015.
Ως εκ τούτου, επανεξετάζεται το μέτρο της απόλυσης μετά από ένα χρόνο εφεδρείας, κατά τον οποίο οι υπάλληλοι θα αμείβονται με το 60% του μισθού τους.
Η πίεση για απολύσεις είναι μεγάλη, καθώς σύμφωνα με τα «Νέα», οι απαιτούμενες περικοπές των δημοσίων δαπανών δεν μπορούν να εξασφαλισθούν χωρίς δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, όπως αναγνωρίζουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, αναζητούνται 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014 και -κατά τις ίδιες πληροφορίες- προς το παρόν έχουν συμφωνηθεί μόνο τα 6,6 δισ. ευρώ - ορισμένα εξ αυτών, δε, υπό προϋποθέσεις.
Ταυτόχρονα, προωθείται η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ.
Οι μισθοί των περίπου 68.000 εργαζομένων στις ΔΕΚΟ θα συμπιεστούν σημαντικά καθώς οι προβλεπόμενες εξοικονομήσεις δαπανών αγγίζουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, σειρά επιδομάτων τα οποία εξακολουθούν να λαμβάνουν μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ θα περικοπούν και θα ισχύσει ο κανόνας της ίσης αμοιβής με τους εργαζομένους στον στενό δημόσιο τομέα με τα ίδια τυπικά προσόντα και τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας.
Πηγή: newpost.gr