1 Αυγ 2012

Στο δρόμο της Ελλάδας η Ισπανία: 163 δις έφυγαν από τη χώρα το 2012‏

Ενώ ενδέχεται να μην πληρωθούν οι δημόσιοι λειτουργοί στην Καταλονία τον Ιούλιο λόγω έλλειψης ρευστότητας…
Όλο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ισπανία θα ακολουθήσει τον δρόμο της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και θα αναγκαστεί να ζητήσει δανεισμό από την ΕΕ και το ΔΝΤ έτσι να αντιμετωπίσει τα όλο και αυξανόμενα κόστη δανεισμού της, τα οποία χαρακτηρίζονται ....
μη βιώσιμα.


Τόσο οι εγχώριοι όσο και οι ξένοι επενδυτές μοιάζουν να έχουν απολέσει την εμπιστοσύνη τους στην Ισπανία, όπου η ύφεση βαθαίνει, αν και η Μαδρίτη εξασφάλισε δανεισμό από την ευρωζώνη ύψους 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των εξασθενημένων τραπεζών της.


Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Ισπανίας κεφάλαια ύψους 163 δισ. ευρώ αναλήφθηκαν και βγήκαν από την Ισπανία τους πρώτους πέντε μήνες του 2012.


Πάνω από 41 δισ. ευρώ αποσύρθηκαν από την Ισπανία μόνο τον Μάιο. Τους πρώτους μήνες του 2011, η ροή κεφαλαίων ήταν αντίστροφη, καθώς είχαν εισέλθει 14 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα είχαν βγει από αυτήν.


Η οικονομική καταπόνηση των ημιαυτόνομων περιφερειών της Ισπανίας βαθαίνει επίσης, καθώς η κυβέρνηση πασχίζει να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της, που ανέρχεται στο 8,9% του ΑΕΠ της.

Η βορειοανατολική περιφέρεια της Καταλονίας ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει 400 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την χρηματοδότηση νοσοκομείων, κέντρων ευγηρίας και άλλων δημοσίων υπηρεσιών τον Ιούλιο, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα El País σήμερα, ενώ η καταλανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι για "λόγους ρευστότητας" δεν πρόκειται να καταβάλει τον Ιούλιο τις συνεισφορές της σε δημόσιους οργανισμούς όπως γηροκομεία, νοσοκομεία κ.ά., ενώ ένας εκπρόσωπός της εκτίμησε ότι η κατάσταση "θα αρχίσει να επανέρχεται στο φυσιολογικό από τον Σεπτέμβριο".


Η κυβέρνηση δεν διευκρίνισε το μέγεθος του "προβλήματος ρευστότητας" αυτού, που σύμφωνα με την Ελ Παΐς αφορά 400 εκατ. ευρώ που θα περικοπούν και από άλλες υπηρεσίες όπως κέντρα βοήθειας για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς κ.ά.


Σύμφωνα με τη συνομοσπονδία των ενώσεων εργαζομένων του δημόσιου τομέα, περίπου 100.000 εργαζόμενοι ενδέχεται να στερηθούν τον μισθό τους τον Ιούλιο. Η συνομοσπονδία αντέδρασε κάνοντας λόγο για "συναγερμό", ειδικά στον τομέα της υγείας, που ήδη πλήττεται με σφοδρότητα από τις περικοπές στον προϋπολογισμό που εφαρμόζει η περιφερειακή κυβέρνηση από την περασμένη χρονιά.


Η Καταλονία είναι από τις πλουσιότερες περιφέρειες (ή "αυτονομίες") της Ισπανίας και εισφέρει περίπου το εν τέταρτον του ΑΕΠ της Ισπανίας.

ΠΗΓΗ: http://epikaira.gr
Από τη Μαρίζα