3 Αυγ 2012

Ο Γρ. Πεπόνης καλεί Ρουμελιώτη και "κοιτάζει" προς Παπανδρέου

Του Παναγιώτη Στάθη
Αιφνιδιαστική παρέμβαση  του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, ο οποίος καλεί άμεσα, όπως διατυπώνεται αρμοδίως, τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη προκειμένου πώς το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας από .... το ΔΝΤ, ήταν καταδικασμένο να αποτύχει, ουσιαστικά βάζει στο «κάδρο» την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών ακόμα και πολιτικών προσώπων σχετικά με την οικονομία. Και αυτό παρά το γεγονός ότι βέβαια ότι στην παραγγελία γίνεται λόγος για αναζήτηση τυχόν ευθυνών υπηρεσιακών παραγόντων.

Άλλωστε η διατύπωση της ίδιας παραγγελίας, για διερεύνηση τυχόν διάπραξης του αδικήματος της «απιστίας σε βάρος του δημοσίου» αλλά και «εγκλημάτων σχετιζομένων με την οικονομία», όπως και η ρητή εντολή «να ανευρεθεί άμεσα και να προσέλθει να καταθέσει ο κ. Ρουμελιώτης», δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας.

Η δήλωση

Μιλώντας στους «Times» της Ν. Υόρκης, ο κ. Ρουμελιώτης είπε
ότι,  το ΔΝΤ γνώριζε εξαρχής ότι «το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει» αφού πουθενά δεν είχε εφαρμοστεί με επιτυχία, για να προκαλέσει την αντίδραση από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, συνεργάτες του οποίου του καταλόγισαν ότι, δεν ενημέρωσε κανέναν σχετικά και ούτε, όταν διαπίστωσε να γίνεται η σχετική συζήτηση στο Ταμείο, έθεσε το θέμα για να πάρει απαντήσεις από τους αρμοδίους και στη συνέχεια να ενημερώσει, ως όφειλε την κυβέρνηση της χώρας του. Έμμεση αποδοκιμασία αυτών των δηλώσεων δημοσιοποιήθηκε εκ μέρους πηγών του ΔΝΤ, ενώ ο κ. Ρουμελιώτης επανήλθε με γραπτή δήλωση. Σε αυτή ζητούσε να ερωτηθεί ο πρώην πρωθυπουργός, αν γνώριζε τις απόψεις του τότε επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, «σχετικά με τις προβληματικές πτυχές του προγράμματος που εκπονήθηκε από την Ελλάδα».

Επίσης, ζητούσε από τον κ. Παπανδρέου να διευκρινίσει: 1) Γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν, 2) γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη και 3) γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής.


Ο κ. Ρουμελιώτης υποστήριξε μάλιστα ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τα τρία αυτά θέματα.


Πεπόνης vs Παπανδρέου


Η παρέμβαση αυτή πάντως που εντάσσει σε μια ποινική έρευνα ένα θέμα που έχει τεράστιες πολιτικές διαστάσεις, προκαλεί αίσθηση καθώς ο κ. Πεπόνης είναι ο εισαγγελέας που προ ημερών ζήτησε να γίνει επιπλέον έρευνα για την περίφημη υπόθεση των CDS(παρά την αντίθετη άποψη του εισαγγελέα που έκανε την έρευνα) , στην οποία φέρεται ως εμπλεκόμενος ο Ανδρίκος Παπανδρέου, αδελφός του πρώην πρωθυπουργού. Για την υπόθεση αυτή μάλιστα είχε καταγγείλει παρεμβάσεις , που όμως δεν αποδείχτηκαν ποτέ, ενώ στη συνέχεια είχε ζητήσει να εξαιρεθεί από την γνωμοδότηση επί της δικογραφίας. Αίτημα όμως που απορρίφθηκε.


Σε κάθε περίπτωση η ίδια η δομή της έρευνας (αφού έχουν ανταλλαγεί δηλώσεις μεταξύ Παπανδρέου-Ρουμελιώτη) οδηγεί μαθηματικά στην αναφορά του ονόματος του πρώην πρωθυπουργού στην έρευνα, γεγονός που θα οδηγήσει μαθηματικά επίσης την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή. Για κοινοβουλευτική έρευνα για την οικονομία γεννιέται λοιπόν δια της πλαγίας;    
Πηγή: capital.gr 


Πηγή:www.capital.gr