17 Αυγ 2012

Ψαλίδι στις ΔΕΚΟ


thumb
Επιχείρηση με τον κωδικό «μισθολόγιο ΔΕΚΟ» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την κυβέρνηση και περιλαμβάνει ορι­ζόντιες περικοπές αμοιβών, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώ­σεις μπορεί να φτάσουν και στο 50%, με κατάργηση ειδικών επιδομάτων και έκτακτων αμοιβών για υπερωρίες και ....
απο­ζημιώσεις καθώς και καθολική εφαρμογή του πλαφόν των 2.000 ευρώ στις συνολικές αποδοχές εργαζομένων.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, η χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ και μάλιστα αναδρομικά από τον Νοέμβριο του 2011, θα επιφέρει κατά μέσο όρο απώλειες 400 ευρώ το μήνα σε 68.000 εργαζομέ­νους, αφού ο στόχος είναι από τις περικοπές να εξοικονομη­θούν 300 εκατ. ευρώ για το νέο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.
Οι πληροφορίες που έχουν φθάσει στο οικονομικό επιτε­λείο λένε ότι δεκάδες ΔΕΚΟ από τις συνολικά 72 δεν εφάρ­μοσαν τον νόμο για μειώσεις αποδοχών κατά 35% από τον περασμένο Νοέμβριο, όπως προέβλεπε η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, είτε τον εφάρμοσαν κατά ένα σκέλος, προχωρώντας σε μειώσεις 25% για το 2011 και αφή­νοντας το υπόλοιπο ποσοστό του 10% ανεκτέλεστο. Η εντολή που έχει δοθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα κατόπιν σχετικής οδηγίας του πρωθυπουργού είναι να ελεγ­χθεί εξονυχιστικά η κάθε ΔΕΚΟ για να διαπιστωθεί εάν εφαρ­μόστηκε το ενιαίο μισθολόγιο.
Με την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα καταργηθούν όλες οι πάσης φύσεως αποδοχές και τα ειδικά επιδόματα και μπόνους που λαμβάνουν σήμερα οι εργαζόμε­νοι σε ΔΕΚΟ και τα στελέχη των ΔΕΚΟ και θα παραμείνουν μό­νο εκείνα που λαμβάνουν οι υπάλληλοι στον στενό δημόσιο τομέα, δηλαδή το οικογενειακό υπό προϋποθέσεις και το επί­δομα θέσης ευθύνης.
Η πυραμίδα των αποδοχών θα εναρμονιστεί πλήρως με την αντίστοιχη του ενιαίου μισθολογίου με οροφή τα 2.200 ευρώ μεικτά για την κατηγορία της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με 35 χρόνια υπηρεσίας.
Πηγή: topontiki.gr