4 Αυγ 2012

Παρουσιάζουν τις ελληνικές θέσεις με το βλέμμα στις Βρυξέλλες

Στις 3 Σεπτεμβρίου γίνεται η σύνοδος υπουργών Οικονομικών της ΕυρωζώνηςΠρωτοβουλίες για την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων στο εξωτερικό εν όψει της κορύφωσης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αναλαμβάνει η κυβέρνηση. Χθες ανακοινώθηκε πως ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ θα...
έλθει στην Αθήνα για διαβουλεύσεις στις 22 Αυγούστου, επίσκεψη που χαρακτηρίσθηκε από κυβερνητικούς κύκλους ως «σημαντική και ουσιαστική». Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν στις 3 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν για την Ισπανία και την Ελλάδα.
Σημειώνεται πως αύριο θα ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος συζητήσεων μεταξύ Κυβέρνησης και τρόικα και θα προσδιοριστεί μέρος των δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ που θα περικοπούν την διετία 2013-2014. Ακόμη, θα γίνει συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2012 όπου η τρόικα θεωρεί πως χρειάζεται μεγαλύτερη εξειδίκευση κάποιων μέτρων από αυτά που έχει προτείνει η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να αποφευχθεί η περικοπή των ειδικών μισθολογίων.
 
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας θα ενημερώσει τη Δευτέρα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την Κυβέρνηση κ.κ. Αντ. Σαμαρά, Ευάγγ. Βενιζέλο και κ. Φ. Κουβέλη για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Στο επίκεντρο της συνάντησης αυτής αναμένεται να βρεθούν τα εκκρεμή θέματα με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2012 και τα μέτρα που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών για τις περικοπές δαπανών της διετίας 2013 -2014.
 
Η πρόοδος των διαπραγματεύσεων με τα κλιμάκια του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ θα απασχολήσει και τις συζητήσεις που θα έχει ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ με την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα στις 22 Αυγούστου. Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου θα συναντηθή με τον κ. Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, δύο ημέρες πριν το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις 24 και 25 Αυγούστου σε Παρίσι και Βερολίνο, όπου θα έχει επαφές με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. Σε όλες αυτές τις συναντήσεις ο κ. Σαμαράς θα αναφερθεί στην ανάγκη αλλαγής τομέων του προγράμματος και χρονικής επιμηκύνσής του.
 
Η επίσκεψη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα κρίνεται εκ των προτέρων εξαιρετικά σημαντική λόγω της χρονικής συγκυρίας. Σημειώνεται πως στις 20 Αυγούστου πρέπει να αποπληρωθεί και το ομόλογο που κατέχει η ΕΚΤ συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ.