1 Αυγ 2012

Τι πραγματικά τρέχει με τα μέτρα και τους πολιτικούς αρχηγούς

Όλο το παρασκήνιο
«Το ζητούμενο είναι οι επιλογές μας να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης  και την παραμονή της  χώρας μας στην Ευρωζώνη».  Πίσω από τη φράση  αυτή  που είπε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Στουρνάρας βγαίνοντας από το ....
Μαξίμου μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών  τη Δευτέρα,  βρίσκεται η αιτία της δυστοκίας  που καταγράφεται για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει «τρομάξει» από τις πληροφορίες που έχουν φθάσει στην Αθήνα ότι εντός της Γερμανίας ασκούνται πιέσεις  προκειμένου να θυσιαστεί η Ελλάδα έτσι ώστε να «περάσει»  στην κοινή γνώμη  η αναδίπλωση της γερμανικής πολιτικής. Οι πληροφορίες που φθάνουν  στο υπουργείο Οικονομίας δεν διαφέρουν από αυτές που έρχονται καθημερινά  στις μεγάλες τράπεζες και στα επιτελεία των ισχυρών  funds:  Aν η έκθεση της Τρόικας είναι αρνητική, η Ελλάδα θα εξαναγκαστεί σε φυγή από την Ευρωζώνη.  Η απειλή αυτή έχει ακουστεί πολλές φορές και στο παρελθόν,  αλλά η συγκυρία και οι συσχετισμοί δυνάμεων στην παρούσα φάση δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία. Η κατάσταση  στην Ευρωζώνη έχει φθάσει σε ένα  σημείο που δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια  άλλης καθυστέρησης.


Οι δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο διοικητής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι σύμφωνα με τις οποίες  η Κεντρική τράπεζα ‘’θα κάνει ότι είναι δυνατό για να προστατεύσει το ευρώ’’  είναι πολύ σοβαρές και σηματοδοτούν αλλαγή στην πολιτική της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της  κρίσης. Σε συνδυασμό με τις πληροφορίες  για παραχώρηση τραπεζικής άδειας στον ESM, τον ευρωπαικό μηχανισμό  σταθεροποίησης,  οι αγορές πιστεύουν ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να πατήσει το κουμπί και να χρησιμοποιήσει «τα πυρηνικά όπλα» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Να προχωρήσει δηλαδή σε απεριόριστες αγορές ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας.


Μια τέτοια απόφαση μπορεί να σημαίνει ότι  ΕΚΤ και ESM  θα  ρίξουν  στην αγορά  ένα ποσό της τάξης των 2  τρισεκατομμυρίων  ευρώ. Μια απόφαση που οι αγορές προσδοκούν ότι  μπορεί να ληφθεί αυτή ή την επόμενη εβδομάδα. Εξελίξεις αυτού του βεληνεκούς  εξηγούν πιθανώς γιατί ο αμερικανός υπουργός Οικονομίας Τ. Γκάιτνερ  ήρθε στην Ευρώπη για να συναντήσει τον Μ. Ντράγκι  και αφετέρου  τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, τον οποίο μάλιστα πήγε να τον δει στο νησί που κάνει τις διακοπές του.


Μια τόσο σημαντική απόφαση θα συνδυαστεί εκ των πραγμάτων  και με σειρά άλλων μέτρων, όπως πχ ενοποίηση τραπεζικής εποπτείας κλπ. Αν τις επόμενες ημέρες δούμε τις δηλώσεις Ντράγκι να επαληθεύονται,  η Ευρώπη θα έχει στρίψει το καράβι και θα εγκαταλείπει το γερμανικό μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης με την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία.  Αν δοθεί το πράσινο φώς για να ρίξουν 2 τρισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά ώστε να ελέγξουν την κρίση χρέους, θα χρειαστούν και μέτρα που θα πείθουν πολιτικά τους γερμανούς ψηφοφόρους    για την ορθότητα της νέας πολιτικής.


Στην συγκυρία αυτή μια αρνητική έκθεση της Τρόικας   για τη χώρα μπορεί να είναι καταστροφική. Να θυσιαστεί δηλαδή η Ελλάδα, να γίνει δηλαδή Ιφιγένεια, το μαύρο πρόβατο που θα τεθεί εκτός Ευρωζώνης  για  παραδειγματισμό  προς τους υπόλοιπες άτακτες δημοσιονομικά χώρες. Ο φόβος μάλιστα της μετάδοσης της κρίσης θα είναι σχετικά μικρός και οπωσδήποτε ελεγχόμενος, καθώς στις αγορές θα γίνονται απεριόριστες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ και το ESM.


Το ενδεχόμενο αυτό τρομάζει τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος πιστεύει ότι αν  συμφωνήσουμε τώρα στα μέτρα με την Τρόικα, η χώρα θα μπορέσει μέσα στον ορυμαγδό των επικείμενων εξελίξεων να επιλέξει την κατάλληλη στιγμή που θα θέσει ζήτημα νέας διαγραφής του χρέους  και επιμήκυνσης του προγράμματος.


Επειδή τα μέτρα των 11,5 δισ. θα επιφέρουν  ένα νέο κύκλο περικοπών στους μισθούς του ευρύτερου Δημοσίου, τα κοινωνικά επιδόματα και τις συντάξεις, ο κ. Βενιζέλος ζητά οι διαπραγματεύσεις της Ελληνικής κυβέρνησης να γίνουν σε επίπεδο ηγετών της Ευρωζώνης  και όχι με την Τρόικα, διότι θα πρέπει να αφορούν όλο το πλαίσιο στρατηγικής της χώρας  και  όχι μόνον τα μέτρα. Για αυτό και δήλωσε ότι «είναι ανάγκη να αξιοποιηθεί η περίοδος ως την έκθεση της Τρόικας τον Σεπτέμβριο για υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις  με την ΕΕ, την ΕΚΤ  και τις χώρες  που συναποφασίσουν στο πλαίσιο της Ενωσης».


Ο κ. Βενιζέλος  φέρεται να  θεωρεί ότι τα μέτρα θα πέρναγαν με μεγαλύτερη ευκολία  αν συνοδεύονταν  εξ αρχής  από μια διετή παράταση του προγράμματος προσαρμογής. Αντίθετα, ο κ. Στουρνάρας  πιστεύει ότι δεν πρέπει να θέσουμε διαπραγματευτικές απαιτήσεις  την ώρα που η Ευρωζώνη ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «πυρηνικά όπλα»  για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αλλά να περιμένουμε και να το πράξουμε τη κατάλληλη στιγμή που ένα τέτοιο διάβημα θα έχει αποτέλεσμα .

Πηγή: protothema.gr