1 Αυγ 2012

Νομοσχέδιο-«σκούπα» για τις αποκρατικοποιήσεις

Προτεραιότητα η πώληση ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ και ΤΤ
Νομοσχέδιο-«σκούπα» για τις αποκρατικοποιήσεις
Αναζητώντας φόρμουλα για τη συνολική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων και την υπέρβαση των γραφειοκρατικών σκοπέλων που  φρενάρουν τις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων, η κυβέρνηση ετοιμάζει ειδικό νομοσχέδιο-«σκούπα», το οποίο θα λύσει τα χέρια του Ταμείου Αξιοποίησης κρατικής ....
περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ). Παράλληλα,  υιοθετεί νέα λίστα προτεραιοτήτων, θέτοντας ως άμεσο στόχο την πώληση κρατικών συμμετοχών  και ακινήτων που δεν έχουν νομικές περιπλοκές και είναι εύκολο να ρευστοποιηθούν εντός του τρέχοντος έτους.
Επικεφαλής της λίστας μπαίνουν ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΤΤ και περίπου 25 ακίνητα μεγάλης αξίας, για τα οποία το ΤΑΙΠΕΔ έχει ολοκληρώσει τους νομικούς και άλλους ελέγχους. Τα σχέδια πώλησης ποσοστών της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, διαφόρων λιμανιών, της Εγνατίας Οδού κλπ  πηγαίνουν πίσω, όχι μόνον εξαιτίας  πιθανών νομικών περιπλοκών, αλλά και λόγω ασυμφωνίας των τριών κυβερνητικών εταίρων, καθώς η ΔΗΜΑΡ δεν συναινεί, ενώ και το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται απρόθυμο να δώσει πράσινο φως.
Οι διαδικασίες για την πώληση των πακέτων καταστατικής μειοψηφίας που κατέχει το Δημόσιο σε ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΤΤ θα κινηθούν γρήγορα, με στόχο να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν - και πάντως μέχρι τον Δεκέμβριο, ώστε τα έσοδα να βελτιώσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του τρέχοντος έτους.
Στο ΤΑΙΠΕΔ  εκτιμούν ότι τα πακέτα μετοχών αυτών των τριών εισηγμένων εταιριών μπορούν να πωληθούν  άμεσα, τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, γεγονός που θα βελτιώσειι το επενδυτικό-επιχειρηματικό κλίμα, προσελκύοντας κεφάλαια και για άλλες τοποθετήσεις.
Νωρίτερα θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου-«σκούπα», το οποίο καταρτίζεται ήδη από αρμόδοιους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, τους συμβούλους του και τις υπηρεσίες συναρμόδιων υπουργείων.
Το θέμα θα συζητηθεί  την επόμενη εεβδομάδα σε συνεδρίαση της διυπουργικής επειτροπής. Οι ρυθμίσεις που θα  υιοθετηθούν, θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω συζήτησης  και διαπραγμάτευσης μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης.
Στόχος είναι  να ψηφισθούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ώστε να μην "κολλήσουν" οι διαγωνισμοί που έχουν ήδη ξεκινήσει για την πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.
Πηγή: sofokleousin.gr