3 Αυγ 2012

Μνημόνιο-Δημόσιο-Εφάπαξ

Του Αλέξη Π. Μητρόπουλου(*) 
 Οδεύουμε ήδη προς τον τρίτο χρόνο του Μνημονίου και η ύφεση που μαστίζει τη χώρα μας λαμβάνει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης. Η ανεργία καλπάζει και θερίζει τον ενεργό πληθυσμό, κυρίως δε τους νέους. Τώρα η συρρίκνωση του Δημοσίου θα ....
της δώσει νέα ώθηση.
Η κατάργηση και συγχώνευση διαφόρων φορέων του δημοσίου είναι επιταγή του Μνημονίου και της Τριαρχίας των επιτηρητών. Σε όλα τα κράτη που επιβλήθηκε Μνημόνιο, το κράτος συρρικνώθηκε για να απελευθερωθεί νέο επενδυτικό τοπίο που θα αλωθεί από τις Αγορές.
Εξάλλου, οι περικοπές των μισθών, των προνοιακών απολαβών και τα ποικίλα φορολογικά μέτρα έχουν μειώσει δραματικά το εισόδημα των νυν και μελλοντικών συνταξιούχων του Δημόσιου Τομέα.
Στην αρχή της μνημονιακής περιόδου, οι δημόσιοι υπάλληλοι προβλήθηκαν ως προνομιούχοι, διεφθαρμένοι, αντιπαραγωγικοί, ώστε να απομονωθούν από τους εργαζομένους του Ιδιωτικού Τομέα και να φανούν στα μάτια της κοινής γνώμης ως «παράσιτα», που πρέπει να εξαφανιστούν μαζί με το κράτος. Αυτό είναι το υπέρτερο πρόταγμα του ΔΝΤ και άλλων νεοφιλελεύθερων Οργανισμών.
Το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), ως δημόσιο μόρφωμα Κοινωνικής Οικονομίας, επέσυρε εξ αρχής το καταστροφικό ενδιαφέρον των επιτηρητών της Τριαρχίας. Στη λογική τους δεν χωρά τέτοιο Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που επιχορηγείται από το Δημόσιο, ανεξαρτήτως αν έχει λεηλατηθεί από αυτό. Έτσι, σύμφωνα με το ν. 4024/2011 (ΦΕΚ Α 226/27-10-2011) στους ασφαλισμένους του περικόπηκε το εφάπαξ κατά 15% για τους αποχωρήσαντες το 2010 και κατά 20% για τους αποχωρήσαντες το 2011. Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού ακολουθεί μείωση που αγγίζει το 23%, με αναδρομική ισχύ για περίπου 50.000 συνταξιούχους, οι οποίοι ήδη έχουν υποβάλλει αιτήσεις. Έτσι η σωρευτική περικοπή φτάνει στο 43%.
Το Μνημόνιο 2 ν. 4046/2012 (ΦΕΚ Α 28/14-2-2012) στη σελ. 789 αναφέρει ότι «…Η κυβέρνηση εντοπίζει τα ταμεία για τα οποία τα εφάπαξ ποσά που καταβλήθηκαν κατά τη συνταξιοδότηση δεν είναι εναρμονισμένα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν και αναπροσαρμόζει τις πληρωμές. …». Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες συνταξιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν σημαντικά ποσά που δεν θα υπάρχουν. Αυτό προκύπτει από το υπ’αριθ. 6302/35/15-3-2012 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με το οποίο ζητούνται επειγόντως «οικονομικά και στατιστικά στοιχεία που αφορούν τα άτομα που δικαιώθηκαν εφάπαξ βοήθημα τα δύο τελευταία ημερολογιακά έτη (2010-2011)».
Οι πρόσφατες πάλι αναλογιστικές μελέτες στο ΤΠΔΥ επιβεβαιώνουν τη μακροχρόνια κακοδιαχείριση των αποθεματικών του Ταμείου. στην οποία ουδέποτε συνέβαλλαν οι συνεπείς τροφοδότες του-Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι.
Τα Ταμεία των εργαζομένων στο Δημόσιο έχουν οδηγηθεί στη σημερινή κατάσταση εξαιτίας, αφενός μεν της χρόνιας υφαρπαγής των αποθεματικών τους από το Κράτος και της κατευθυνόμενης εμπλοκής τους στο Χρηματιστήριο, αφετέρου δε, εξαιτίας της χρησιμοποίησης των αποθεματικών τους για την κάλυψη κρατικών εισοδηματικών ή κοινωνικών πολιτικών (χωρίς την επιστροφή των ποσών που χρησιμοποιήθηκαν) και των κυβερνητικών επιλογών που οδήγησαν στον περιορισμό της απασχόλησης στο Δημόσιο και σε δραματική αλλαγή της σχέσης εργαζομένων-συνταξιούχων. Το τελειωτικό χτύπημα ήταν η πολιτική επιλογή για υποχρεωτική υπαγωγή τους στο PSI.
Ενδεικτικό είναι ότι, ενώ το σύνολο των αποθεματικών του ΤΕΑΔΥ στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας στις 9-3-2012 (πριν την υπαγωγή στο PSI) ανερχόταν σε 1,789 δισ. ευρώ, σήμερα μετά βίας ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ!
Ως εκ τούτου, ακόμα ένα δημιούργημα του συλλογικού πολιτισμού της δημοκρατικής εποχής καταρρέει, χωρίς αίσθηση της ιστορικής διαδρομής και χωρίς καμιά διάθεση κοινωνικής δικαιοσύνης! Το Κοινωνικό Κράτος τίθεται στο βωμό των δανειστών. Η μεγάλη απορία είναι πώς υπάρχουν ακόμη εν ενεργεία ή συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι που υποστηρίζουν κόμματα και πρόσωπα που ψήφισαν την καταστροφή του εργασιακού πολιτισμού!


(*)Ο Αλέξης Π. Μητρόπουλος είναι βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. και Πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ, www.enypekk.gr).