Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων για να πεισθεί η Τρόικα ότι το
πρόγραμμα πώλησης περιουσιακών στοιχείων τίθεται σε άμεση επανεκκίνηση
παρά τις αντίξοες συνθήκες που υπάρχουν στην αγορά, ζήτησε χθες ο
Αντώνης Σαμαράς από την νέα διοίκηση του .... Ταμείου των Αποκρατικοποιήσεων
(ΤΑΙΠΕΔ).
Η εκκίνηση ήδη δόθηκε με το ακίνητο στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου
που η πρώτη φάση ενδιαφέροντος συγκέντρωσε τα βλέμματα 7 επενδυτών από
Ελλάδα, Ευρώπη και Ηνωμένες πολιτείες. Οι προτάσεις τους θα
αξιολογηθούν από το Ταμείο το επόμενο διάστημα, ενώ τη σκυτάλη στις
ιδιωτικοποιήσεις παίρνουν ο ΟΠΑΠ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, και
Κρατικά Λαχεία.Η πώληση του ΟΠΑΠ ο οποίος πρόσφατα απαλλάχθηκε και από το «βαρίδι» των κρατικών ενισχύσεων, αποτελεί θεωρητικά μία εύκολη περίπτωση αποκρατικοποίησης για την κυβέρνηση.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η κρίση χρέους στη χώρα και τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα μειώσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών για την αγορά του ΟΠΑΠ.
Άλλωστε ο ΟΠΑΠ είναι η επιχείρηση εκείνη που μπορεί να αποφέρει άμεσα και σημαντικά έσοδα στο ελληνικό δημόσιο, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει με καμία άλλη ελληνική εταιρία.
Βέβαια, το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναβάλλει από το τελευταίο τρίμηνο του 2011 συνεχώς την πώληση του 29% του ΟΠΑΠ είναι κάτι το οποίο ρίχνει συνεχώς την τιμή της εταιρίας.
Σε χρόνο παράλληλο με τον ΟΠΑΠ θα τρέξει και η διαδικασία πώλησης του ΤΤ. Στο οικονομικό επιτελείο συζητούν όλα τα σενάρια ακόμη και τον διαχωρισμό του ΤΤ σε «Βad bank» και «Good Bank» και η απορρόφηση του υγιούς κομματιού από την Εθνική Τράπεζα.
Ο Γιάννης Στουρνάρας που μετείχε στην χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τις αποκρατικοποιήσεις διαφωνεί με αυτό τον σχεδιασμό και προκρίνει την πώληση του ΤΤ σε ιδιωτική τράπεζα ώστε να καταγραφεί ως αποκρατικοποίηση.
Γεγονός το οποίο θα βελτιώσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής.
Από την άλλη πλευρά σύμβουλοι του Αντώνη Σαμαρά εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα έλυνε και ως εκ τούτου τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ενός ισχυρού κρατικού βραχύονα στις τράπεζες.
Κύκλοι από τη διοίκηση της τράπεζας δεν αποκλείουν την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, χωρίς το διαχωρισμό των στοιχείων του ενεργητικού της και την εν συνεχεία πώλησή της.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες για την πώληση του ΤΤ κάτι που θα μετρήσει θετικά στην Τρόικα, η οποία έχει επικρίνει την Αθήνα για τις καθυστερήσεις που παρουσιάζει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η βουτιά στις τιμές της αγοράς δεν αποτελεί δικαιολογία.
Στην χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Τάκης Αθανασόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος Γιάννης Εμίρης τόνισαν στον Πρωθυπουργό ότι ο κάθε κύκλος αποκρατικοποιήσεων απαιτεί μία θεσμική ενίσχυση από το ελληνικό κράτος .
Σε πρώτη δόση θα πρέπει να προχωρήσει η επίλυση των 77 νομικών και τεχνικών θεμάτων που αφορούν μεμονωμένες ή ομάδες αποκρατικοποιήσεων ώστε οι επόμενες κινήσεις του Ταμείου να είναι απαλλαγμένες από πιθανές κοινοβουλευτικές εμπλοκές .
Ένα δεύτερο μεγάλο θέμα το οποίο αποτελεί απαίτηση και της τρόικας είναι το θέμα των Αρχών που θα πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα.
Πιο συγκεκριμένα για να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και της εταιρίας που διαχειρίζεται σήμερα τα κρατικά λαχεία θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό το θεσμικό πλαίσιο της νέας Αρχής εποπτείας των τυχερών παιγνίων.
Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τις δύο μεγάλες Εταιρίες Ύδρευσης, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, αφού η ιδιωτικοποίηση των δύο εταιριών εμποδίζεται από τη μη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων που αποτελεί αρμοδιότητα του νέου υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών.
Ανάλογες αρχές θα πρέπει να δημιουργηθούν και για την αποκρατικοποίηση των μεγάλων δημόσιων υποδομών . Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρχουν δημόσιες εποπτικές αρχές για την διαχείριση των περιφερειακών αεροδρομίων που σχεδιάζονται να δοθούν σε ιδιώτες με συμβάσεις μακροχρόνιας παραχώρησης . Το ίδιο και για τα περιφερειακά λιμάνια στα οποία θα πρέπει να δημιουργηθεί ειδική εποπτική αρχή για την περίοδο μετά την παραχώρηση τους σε ιδιώτες.
Τα νομοθετικά πλαίσια για όλες αυτές τις Αρχές θα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι τον Σεπτέμβριο ώστε το ΤΑΙΠΕΔ να είναι έτοιμο μέσα στο φθινόπωρο να ξεκινήσει τους σχετικούς διαγωνισμούς.
Μεγάλο μέρος της χθεσινής συνάντησης αναλώθηκε και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που αποτελεί μεγάλη πρόκληση λόγω της υψηλής αξίας και των μεγάλων προοπτικών που δίνει για επενδύσεις.
Κορωνίδα της όλης προσπάθειας αποτελεί η αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Υπάρχουν ήδη 9 διεθνείς όμιλοι οι οποίοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για το μεγαλύτερο οικόπεδο στην Ευρώπη.
Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και για τις υπόλοιπες διαγωνιστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως για την Κασσιώπη της Κέρκυρας καθώς και για τις άλλες 9 που βρίσκονται σε στάδιο τελικής προετοιμασίας ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Εγνατία Οδός, ΟΠΑΠ, 28 ακίνητα του Δημοσίου, ΛΑΡΚΟ και ΟΔΙΕ.
Μ. Χριστοδούλου
Πηγή: bankingnews.gr