8 Αυγ 2012

Η εφεδρεία το νέο σημείο αντιπαράθεσης στην «κυβερνητική τρόικα»

Η εφεδρεία είναι το νέο σημείο τριβής στην κυβέρνηση συνεργασίας με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη να δηλώνει κατηγορηματικά, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης των τριών, πως δεν συμφωνεί με το «φιάσκο της εφεδρείας». «Δεν ωφελεί ....
  στην κοινωνία και την οικονομία. Προσθέτει ανέργους στους ανέργους», σημείωσε. «Έχουμε αρνητική εμπειρία από την εφεδρεία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοτας πως έχει δεσμευτεί προεκλογικά «ότι δεν θα γίνουν απολύσεις και οι προεκλογικές δεσμεύσεις θα πρέπει να τηρούνται». «Θα μιλήσουμε αναλυτικότερα, ανάλογα με τις προτάσεις που θα μας φέρει το οικονομικό επιτελείο», πρόσθεσε. «Τα κοιτάζουμε όλα, πρέπει να βγάλουμε 11,5 δις ευρώ», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα της εφεδρείας.
"Αύριο στις 16.00 ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο υπουργείο Οικονομικών για να έχει πλήρη ενημέρωση για την εξεύρεση των 11,6 δις. Συζητάμε για όλα τα ενδεχόμενα", ανέφερε σχετικά με την εφεδρεία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε δηλώσει ότι «το θέμα της εφεδρείας βρίσκεται στο τραπέζι στο τραπέζι καθώς «τα νούμερα δεν βγαίνουν εύκολα» σχετικά με το πακέτο των 11,5 δις ευρώ.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας
δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη βούληση να μην υπάρξουν απολύσεις και αυτή η απόφαση είναι που υλοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο σημείωσε ότι στις απολύσεις αντιπροτείνεται το μέτρο της εφεδρείας, όπως το έχει αναλύσει η ΝΔ προεκλογικά (μεγαλύτερη χρονική διάρκεια του ενός έτους), καθώς και η εφαρμογή της αναλογίας 1/5 ή 1/10 για τις προσλήψεις έναντι αποχωρήσεων στο δημόσιο τομέα. 
Σημειώνεται ότι σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την άποψη ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν» αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρα σχετικά με το ζήτημα της διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας πως θα πρέπει να πιέσει προς την Ευρώπη για ελάφρυνση των υποχρεώσεων της  χώρας.
Κατά τα άλλα όπως ανακοινώθηκε το βασικό αντικείμενο της σημερινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι «έγινε μία εκτεταμένη ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα. Στόχος είναι η αναγέννηση αυτού του τομέα».

«Μιλήσαμε για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Έχουμε καταβάλει μία τεράστια προσπάθεια και εκτός από την οικονομία και την οικονομική κρίση, υπάρχει και η εθνική κυριαρχία. Θα προωθήσουμε τα προγράμματα του πολεμικού ναυτικού και να προστατεύσουμε την περιουσία του ελληνικού δημοσίου και την οικονομία μας. Αν θέλουμε να ξανακάνουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική, θα πρέπει να μας απασχολούν ζητήματα επενδύσεων και εργασίας»
, δήλωσε από την πλευρά ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
ανέφερε επίσης ότι «η κυβέρνηση αυτή πρέπει να είναι μακράς πνοής και να εμπνέει σταθερότητα»«Σε σχέση με το μέλλον του ευρώ ο πρόεδρος του SPD έκανε πολύ σημαντικές δηλώσεις κι εμείς με τα αδερφά κόμματα θέλουμε να βοηθήσουμε όσο περισσότερο γίνεται», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας SPD Σίγκμαρ Γκάμπριελ
, δήλωσε στην εφημερίδα Berliner Zeitung ότι το κόμμα του είναι πρόθυμο να αλλάξει στάση όσον αφορά την έκδοση ευρωομολόγων. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η πολιτική που εφαρμόζει η Άνγκελα Μέρκελ έχει αποτύχει και ότι το SPD είναι πρόθυμο να δεχτεί την αμοιβαιοποίηση του δημόσιου χρέους της ευρωζώνης, εφόσον υπάρξει αυστηρότερος έλεγχος στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών. Ωστόσο σημείωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να επικυρωθεί από τον γερμανικό λαό σε δημοψήφισμα.

«Συζητήσαμε και σχεδιάσαμε την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ναυπηγείων. Εκεί εργάζονται 2.500 άνθρωποι και οι επιπλοκές που υπάρχουν πρέπει να αντιμετωπισθούν»
, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.
«Είναι οξύμωρο ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, διότι την ώρα που η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο στόλο σε όλο τον κόσμο, κινδυνεύουν να κλείσουν όλα τα ναυπηγεία μας. Όλα», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.

«Αποφασίσαμε, αντί να μείνουμε στις συζητήσεις και στις θεωρίες, να περάσουμε στην πράξη. Και γι' αυτό, το πρώτο βήμα είναι να ορισθεί ένας συντονιστής υψηλού επιπέδου, που να αναλάβει να χειριστεί εκ μέρους της κυβέρνησης το θέμα. Θα ανακοινωθεί το όνομά του πολύ σύντομα»
, συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι ο συντονιστής θα έχει αρμοδιότητα να χειριστεί τα θέματα των Ναυπηγείων, σε σχέση με την Κομισιόν, με την εργοδοσία, με τους εργαζομένους και με τον ελληνικό εφοπλισμό.

Αναφερόμενος στο θέμα το κρατικών ενισχύσεων είπε ότι είναι δυσκολότερο και από το θέμα της Ολυμπιακής
. «Είναι εξαιρετικά μπερδεμένη ιστορία, πάει χρόνια πίσω, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε όσο πιο συστηματικά γίνεται, για να δούμε πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε λογής δυσκολίες», σημείωσε.

«Εγώ θα εκπονήσω αυτό το σχέδιο το οποίο θα θέσουμε υπ' όψιν όλων των πλευρών: Και των εργοδοτών και των εργαζομένων, αλλά και της ευρύτερης κυβέρνησης, διότι στο θέμα αυτό εμπλέκονται πάνω από 10 υπουργεία. Θα προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε περιττές διαδικασίες, να απλουστεύσουμε δηλαδή το επιχειρηματικό περιβάλλον και να κάνουμε τις απαραίτητες υποδομές, προκειμένου να λειτουργήσουν οι ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες της χώρας»
δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης.
Πηγή: tvxs.gr