Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, το ολοφάνερο πρόβλημα που δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το ....
επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου είναι μια υστέρηση της τάξης των 2,3 δισ. έναντι του στόχου. Το πραγματικό πρόβλημα όμως είναι από εδώ και πέρα. Για να συγκεντρωθούν τα έσοδα ύψους 51,4 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό το 2012 θα πρέπει να εισπραχθούν άλλα 23 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου. Από αυτά, τα 7 δισ. ευρώ είναι φόρος εισοδήματος και 16 δισ. ευρώ από ΦΠΑ και άλλους έμμεσους φόρους. Αυτό σημαίνει ότι από τον Αύγουστο και μετά θα πρέπει η μέση μηνιαία είσπραξη φορολογικών εσόδων να φτάνει τα 4,7 δισ. ευρώ, στόχος που δεν επιτεύχθηκε ούτε κατά τον πρώτο χρόνο του μνημονίου όταν τα εισοδήματα δεν είχαν υποστεί τόσο μεγάλες περικοπές. Το πόσο εύκολο είναι αυτό μπορεί κανείς να το υπολογίσει καλύτερα αν λάβει υπόψη ότι τα εισοδήματα στο σύνολο της οικονομία με βάση την Τράπεζα της Ελλάδας μειώθηκαν σωρευτικά κατά την διετία 2011-2012 κατά 14%, ενώ η ανεργία αυξήθηκε από το 12,2% το 2010 στο 22% το 2012. Όταν έγιναν οι προβλέψεις των εσόδων η αντίστοιχη για τον ρυθμό ανάπτυξης ήταν -4,8% του ΑΕΠ.
Η υστέρηση των εσόδων έχει επισημανθεί ήδη από την προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας ως μια ενδεχόμενη πηγή σημαντικών αποκλίσεων στον προϋπολογισμό του 2012.
Η υποχρηματοδότηση κατά 2 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχει πολλαπλές συνέπειες για την οικονομία. Εκτός από ανυπαρξία επενδύσεων που θα έδιναν έναν -έστω αδύναμο- σφυγμό στην οικονομική δραστηριότητα, τα έσοδα (βλέπε κοινοτικοί πόροι) είναι ενταγμένα ως εξαμηνιαίοι στόχοι στο μνημόνιο μαζί με τα φορολογικά έσοδα. Το πρώτο εξάμηνο οι αιτήσεις πληρωμών για προγράμματα του ΕΣΠΑ ήταν 700 εκατ. ευρώ αντί 1,3 δισ. που προβλέπεται στο πρόγραμμα. Τα συνολικά έσοδα που έχουν προβλεφθεί για φέτος φτάνουν τα 4,77 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να γίνουν δαπάνες έργων του ΕΣΠΑ (τα οποία ως γνωστό χρηματοδοτούνται κατά 95% από κοινοτικούς πόρους) ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ. Όλα αυτά την στιγμή που οι εμπορικές τράπεζες δεν έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί ακόμη ώστε να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και άρα και τις δημόσιες επενδύσεις. Από την άλλη κάθε υστέρηση στα έσοδα του ΠΔΕ αθροίζεται ως απώλεια στα συνολικά έσοδα που προβλέπει το μνημόνιο.
Το πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων είναι επίσης πολύπλοκο. Η εισφοροδιαφυγή φτάνει, λόγω και της κρίσης, στα 10 δισ. ευρώ. Μοναδική διέξοδος για την συνέχιση της καταβολής των συντάξεων είναι η πρόσθετη χρηματοδότηση από το κράτος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στο τέλος του Ιουλίου τα ταμεία να έχουν απορροφήσει τα 10,7 δισ. από τα συνολικά 13,2 δισ. που διατίθενται για το 2012. Αν η Κυβέρνηση δεν θέλει να διακοπεί η καταβολή των συντάξεων θα πρέπει να προετοιμαστεί για πρόσθετη χρηματοδότηση και άρα για αποκλίσεις που θα επιβαρύνουν το έλλειμμα.
Πηγή: capital.gr