5 Αυγ 2012

Η τρόικα φεύγει, τα μέτρα έρχονται

Οι διαπραγματεύσεις «πήγαν καλά» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν εξερχόμενος από το υπουργείο Οικονομικών, όπου πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών ....
Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους επικεφαλής του κλιμακίου της για το πακέτο μέτρων των 11,5 δις ευρώ. 
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η τρόικα κατέθεσε στη συνάντηση έναν κατάλογο μέτρων, με τα περισσότερα από τα οποία η κυβέρνηση συμφωνεί και επισημαίνοντας ότι η συνάντηση «έγινε σε πάρα πολύ καλό κλίμα»

Η σημερινή συνάντηση με την τρόικα ήταν η τελευταία για τον Αύγουστο,
καθώς το κλιμάκιο θα αποχωρήσει και θα επιστρέψει στις αρχές Σεπτεμβρίου για να συντάξει την αξιολόγησή του για το ελληνικό πρόγραμμα. Το πακέτο μέτρων των 11,5 δις αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα στα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα και την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών
των κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας, στην οποία θα συζητηθούν εκ νέου τα νέα μέτρα και τα αποτελέσματα της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 είναι, μεταξύ άλλων, αύξηση κατά ένα έτος του ορίου συνταξιοδότησης, μείωση των κύριων συντάξεων από ένα ποσό και πάνω, περικοπή στο εφάπαξ, επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, πλαφόν στις συντάξεις, κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης και περικοπή κοινωνικών επιδομάτων βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.
Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών μετά τη σύσκεψη υποστήριξαν ότι μέσα στην εβδομάδα θα κλείσει το θέμα του προϋπολογισμού του 2012 και θα αποκρυσταλλωθούν τα ισοδύναμα μέτρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έκλεισε ένα «καλό ποσοστό» μέτρων του πακέτου των 11,5 δις ευρώ και ήδη έχουν συμφωνηθεί οι παρεμβάσεις με τα υπουργεία. «Μόνοι μας θα καθορίσουμε τα υπολειπόμενα μέτρα» τόνιζε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος.

«Μέχρι την Παρασκευή θα δώσουμε και τα μέτρα στην τρόικα», πρόσθεσε κυβερνητικός παράγοντας που συμμετείχε στη σύσκεψη,
σημειώνοντας ότι στη σημερινή συνάντηση η συζήτηση για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ έγινε στη βάση κατευθύνσεων και χονδρικών μεγεθών και δεν μπήκε σε μέτρα. Ο ίδιος ανέφερε ότι η θα πρέπει οι περικοπές στα επιδόματα και στις συντάξεις να φτάσουν τα 5 δις ευρώ. 
«Η χώρα δεσμεύτηκε σε ένα πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων που θα βάλουν την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και θα εξαλείψουν οριστικά την απειλή της χρεοκοπίας. Είναι γεγονός ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τεράστιες θυσίες και έχει επωμιστεί μεγάλα βάρη» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη του στο Έθνος της Κυριακής.

Ο Γιάννης Στουρνάρας τονίζει ότι «οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την επιβίωση της χώρας, αφού τυχόν διαφορετικές επιλογές από αυτές που επιτάσσει η κοινή λογική, μπορούν να μας οδηγήσουν σε άτακτη χρεοκοπία και εκτός Ευρωζώνης, και σίγουρα βέβαια ακυρώνουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης που μας δίνει η υλοποίηση ενός αξιόπιστου πακέτου». «Δυστυχώς, αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα», σημειώνει.

Αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων ο υπουργός Οικονομικών
δηλώνει ότι «το πακέτο μέτρων που προσπαθούμε να φτιάξουμε χαρακτηρίζεται κυρίως από εξορθολογισμό των δαπανών και από κοινωνική δικαιοσύνη, δηλαδή από το καλύτερο δυνατό μείγμα, δεδομένων των περιορισμών, που θα μας επιτρέψει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και παράλληλα να δώσουμε ελπίδα στον λαό».

«Ένα αξιόπιστο πρόγραμμα θα μας δώσει στη συνέχεια τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε με απτά επιχειρήματα τη διαπραγμάτευση που έχουμε ξεκινήσει για -καταρχήν- επιμήκυνση του χρόνου του προγράμματος, που σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που έρχονται στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και τις γενικότερες αναδιαρθρώσεις στην οικονομία, θα βγάλουν τη χώρα από την ύφεση και θα την επανατοποθετήσουν σε τροχιά ανάπτυξης»
, καταλήγει.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» σημειώνει ότι το πακέτο των μέτρων των 11,5 δις επαρκεί για τη μείωση του ελλείμματος, «εφόσον βέβαια αυτά συνδυαστούν με μέτρα συρρίκνωσης της φοροδιαφυγής και ανάταξη της οικονομίας».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, μεταξύ άλλων, προαναγγέλλει την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ
και υπογραμμίζει ότι τα ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια αφορούν μόνο το τρέχον έτος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των αποδοχών σε ένστολους, δικαστικούς, γιατρούς κ.ά. το 2013.

Κάνοντας λόγο για μία «δύσκολη και επώδυνη διαδικασία»
αναφέρει ότι το οικονομικό επιτελείο «προσπαθεί να εξειδικεύσει τα μέτρα των 11,5 δις όπως τα προσδιορίζει το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής»«Τόσο η ηγεσία της κυβέρνησης όσο και οι ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων που τη στηρίζουν, έχουν ξεκαθαρίσει την ισχυρή βούληση ώστε να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές και απολύσεις στο Δημόσιο. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούμαστε και στο υπουργείο Οικονομικών», σημειώνει.

«Τα μέτρα θα έπρεπε ήδη να είχαν προσδιοριστεί από τον Ιούνιο»,
τονίζει και προσθέτει πως «η εξειδίκευσή τους αποτελεί προϋπόθεση για τη θετική αξιολόγηση των εταίρων μας, ειδικά όταν το πρόγραμμα είναι εκτός των προβλεφθέντων χρονοδιαγραμμάτων». «Με τη σειρά της, η θετική έκθεση συνιστά προϋπόθεση ώστε να υπάρξει η εκταμίευση της επόμενης δόσης και να τελεσφορήσει η διαπραγμάτευση για την επέκταση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής», καταλήγει.
Πηγή: tvxs.gr