6 Αυγ 2012

Στα «δέκα ωριμότερα έργα» το βάρος των ιδιωτικοποιήσεων


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας. Στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης βρέθηκαν οι αποκρατικοποιήσεις, χωρίς να υπάρξει εξειδίκευση, όπως ανακοίνωσαν οι Φώτης Κουβέλης και ....
Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή τους με τον Αντώνης Σαμαρά. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που συμμετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε ότι το βάρος θα δοθεί στα «δέκα ωριμότερα έργα», όπως τα χαρακτήρισε, τα οποία θα γνωστοποιηθούν γνωστοποιηθούν με την πάροδο του χρόνου. Η συζήτηση για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί το απόγευμα της Τρίτης.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα «δέκα ωριμότερα έργα» είναι : Ελληνικό, Αφάντου στη Ρόδο, Κασσιόπη στην Κέρκυρα, IBC, Golden Hall, Κρατικά Λαχεία, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ και 48 Ακίνητα του δημοσίου.

Υπενθυμίζεται πως χτες, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών,
μετά τη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, δήλωσε ότι «άμεσα θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο».

«Η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, που συνδέεται με την ανάσχεση της ύφεσης και τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης
», ήταν το αντικείμενο της συνάντησης όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. 
«Οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι ένα πρόγραμμα εκποίησης, αλλά αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου που συνδέεται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για την όψη των δύσκολων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά για το νέο μοντέλο ανάπτυξης, για το πώς θα κάνουμε το κράτος μικρότερο και εξυπνότερο, πιο φιλικό για τις επιχειρήσεις και τον πολίτη», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε τις πρωτοβουλίες του Ταμείου Αξιοποίησης Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου, η νέα διοίκηση εμφανίστηκε σήμερα και μας έκανε μια πρώτη ενημέρωση και θα συνεχίσουμε αύριο πάλι με αναπτυξιακού χαρακτήρα θέματα που μπορούν να δώσουν μια ανάσα στην ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία και κοινωνία»
.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
επισήμανε ότι στη σύσκεψη «παρουσιάστηκαν τα σχέδια που είναι σε εξέλιξη» «Υπάρχουν διαδικασίες που είναι ανοιχτές και επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και πρέπει να στείλουμε  μήνυμα πως η Ελλάδα δεν είναι κακός εταίρος αλλά ούτε και ο αμνός που θα σηκώσει τις αμαρτίες της ευρωζώνης»«Ήδη έχουμε πετύχει εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή και τις πιο εντυπωσιακές διαρθρωτικές αλλαγές», πρόσθεσε. 

«Η αρνητική εικόνα που έχει επιβληθεί για την Ελλάδα μας υπονομεύει αναπτυξιακά και δημοσιονομικά»
, υπογράμμισε. Αναφερόμενος στην επιχείρηση «Ξένιος Ζευς», σημείωσε ότι «δεν θα πρέπει το πρόβλημα να μεταφέρεται σε άλλες πόλεις», κάτι που όπως είπε επισήμανε και στον πρωθυπουργό.

Για μία «διεξοδική ενημερωτική συζήτηση για τις αποκρατικοποιήσεις» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, σημειώνοντας ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει «να εξασφαλίζουν την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, η διασφάλιση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» και να πραγματοποιούνται με «διαφάνεια και νομιμότητα»

Όπως σημείωσε
κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης «έγινε αναφορά στα προωθούμενα μεγέθη των αποκρατικοποιήσεων χωρίς να υπάρξει εξειδίκευση». Ερωτηθείς για το πακέτο των 11,5 δις απάντησε πως «το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει την έκθεσή του και θα ενημερωθούμε το επόμενο διάστημα». 
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον γ.γ. της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκου ένα νομοσχέδιο με 77 διοικητικές πράξεις με στόχο τη διευκόλυνση των αποκρατικοποιήσεων και αφορούν κυρίως το υπουργείο Οικονομικών, Υποδομών και Ενέργειας  Ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι για το 2012 δεν υπάρχει στόχος σχετικά με τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.
«Η επιλογή ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, όπως έγινε και με την ΑΤΕ, αφαιρώντας από την ελληνική οικονομία κρίσιμα εργαλεία για τη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αποτελεί μεγαλύτερο έγκλημα από την εσωτερική υποτίμηση και τη βάναυση επίθεση στα εισοδήματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το έργο της τρικομματικής συγκυβέρνησης αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο σκληρό για την κοινωνία, όλο και πιο επικίνδυνο για τη χώρα. Η μνημονιακή τριανδρία στερεί κάθε δυνατότητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας άρον - άρον ‘γη και ύδωρ’ στην εγχώρια διαπλοκή και στην ευρωπαϊκή τοκογλυφία»
, σημειώνει o ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:  

«Το μόνο παρήγορο είναι ότι αυτή η πολιτική δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί, καθώς η κυβέρνηση δεν θα αντέξει υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής».

«Η συγκυβέρνηση των προθύμων, σε πλήρη ταύτιση με την τρόικα, έχει αποφασίσει να σαρώσει ότι έχει απομείνει από συντάξεις και κοινωνικό κράτος και σειρά έχουν πλέον οι Οργανισμοί και οι Επιχειρήσεις που θα απαλλοτριωθούν στο όνομα των δήθεν μεταρρυθμίσεων», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. 

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υποστήριξαν επίσης ότι η αστυνομική επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» είναι «επικοινωνιακό ισοδύναμο» ενόψει των αποκρατικοποιήσεων και κάλεσαν τους Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη να «μην πλανώνται ότι μες το μήνα Αύγουστο θα παραδώσουν φιλέτα του Ελληνικού Δημοσίου στα χέρια προνομιούχων «αγοραστών» (όπως στην περίπτωση ΑΤΕ-Πειραιώς), χρησιμοποιώντας διάφορα επικοινωνιακά ισοδύναμα σαν την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς"». «Εμείς είμαστε εδώ για να δώσουμε μάχη και να τους εμποδίσουμε» κατέληξαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Πηγή: tvxs.gr