7 Αυγ 2012

Ξαφνικό προβάδισμα Εθνικής για Emporiki, που θέλει μαζί και το ΤΤ και το εναλλακτικό μοντέλο διατήρησης του ιδιωτικού χαρακτήρα των…ιδιωτικών τραπεζών - Ποιο είναι το σχέδιο που θα διασώσει τις ελληνικές τράπεζες και την Credit Agricole;

Ξαφνικό προβάδισμα φαίνεται ότι έχει αποκτήσει η Εθνική τράπεζα στην μάχη διεκδίκησης της Emporiki – Credit Agricole.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση – προσφορά της Εθνικής τράπεζας θα είναι τέτοια που δεν θα μπορούν η Τρόικα και .... η Credit Agricole να μην αποτιμήσουν με την δέουσα προσοχή.
Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη συνεδριάζουν τα Διοικητικά Συμβούλια των 3 επίδοξων μνηστήρων, Εθνικής, Alpha και Eurobank.
H προσφορά της Εθνικής όπως αναφέρει αξιόπιστη πηγή «δεν την βάζει στους ολυμπιακούς αγώνες αλλά κατευθείαν στον τελικό».
Η δήλωση αυτή λέει πολλά…
Οι προσφορές δεν θα περιλαμβάνουν μετρητά αλλά μετοχές.
Η Credit Agricole δεν μπορεί να μεταφέρει χρήματα στο Παρίσι άρα δεν έχουν αξία τα μετρητά…
Επίσης οι εμπλεκόμενοι,  δεσμεύονται από τις 4 ρήτρες του  ΤΧΣ και τους 3 όρους της ΤτΕ που έχει αποκαλύψει αναλυτικότατα το www.bankingnews.gr.
Σημειώνεται ότι βασικό προαπαιτούμενο είναι η Credit Agricole να καλύψει τα 2,47 δις κεφαλαιακής απαίτησης της Emporiki και τα 4,91 δις ευρώ funding gap.
Στο παρά ένα των  δεσμευτικών προσφορών αύριο Τετάρτη 8 Αυγούστου υποβάλλονται οι προσφορές που θα αξιολογηθούν από την Τρόικα, το ΤΧΣ  και την ΤτΕ, το δίλημμα που τίθεται είναι
1)Μια ισχυρή Εθνική με σύμμαχο την Credit Agricole που θα αγοράσει την Emporiki και θα διεκδικήσει και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ή μια μεγάλη ελληνική τράπεζα σε εύλογο χρονικό διάστημα; Το στρατηγικό πλάνο της Εθνικής περιλαμβάνει εξαγορά της Emporiki και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ακόμη και αν εξαγοράσει την Emporiki η Εθνική θα διεκδικήσει και το ΤΤ και αυτό αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη τουλάχιστον σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού  ή
2)Να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των ιδιωτικών τραπεζών αποκτώντας ένα στρατηγικό σύμμαχο την Credit Agricole.
Με βάση πηγή που παρακολουθεί το τραπεζικό σύστημα και «βλέπει» την συνολική εικόνα του banking στην Ελλάδα το μοντέλο λύσης που θα υιοθετηθεί για την Emporiki θα φέρει στο προσκήνιο ένα εκ των 2 βασικών σχεδίων που έχουν εκπονηθεί για τις ελληνικές τράπεζες.

Το βασικό σενάριο
Το ένα σενάριο που θέλει την Εθνική εθνικό πρωταγωνιστή περιλαμβάνει την εξαγορά της Emporiki και deal με ανταλλαγή μετοχών με την Credit Agricole.

Το σχήμα αυτό γεννά προσδοκίες ότι αν υπάρξει σταθεροποίηση της οικονομίας θα προκύψουν συνέργειες και θα δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο των Γάλλων στην Ελλάδα.
Όμως το σχέδιο αυτό δεν περιορίζεται μόνο στην Credit Agricole για να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στο σχήμα της Εθνικής – που θα εκπροσωπεί το κράτος – και της Credit Agricole θα προσκολληθεί ή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που θα διεκδικήσει ή την  Alpha ή την  Eurobank.
Θα δημιουργηθεί μια πολύ μεγάλης κλίμακας τράπεζα με στρατηγικό επενδυτή την Credit Agricole.
Το νέο σχήμα θα έχει ισχυρό περιφερειακό ρόλο ενώ αν η κατάσταση στην οικονομία σταθεροποιηθεί η Credit Agricole που έχει υποστεί τεράστιες ζημίες θα αρχίσει να ανακτά μέρος των χαμένων επενδυτικά κεφαλαίων της.

Το ισχυρό εναλλακτικό σενάριο


Στο αντίποδα της Εθνικής βρίσκεται το σχέδιο διατήρησης του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών
Alpha και Eurobank.
Το σενάριο αυτό στηρίζεται στην εξής λογική.
Το κράτος είχε και θα έχει σημαίνοντα ρόλο στην Εθνική.
Όμως στο σύστημα χρειάζονται και οι ιδιωτικές τράπεζες.
Με το ΤΧΣ άρα το κράτος μέτοχο δεν θα υπάρχουν ιδιωτικές τράπεζες στην Ελλάδα.
Με βάση τις τεράστιες κεφαλαιακές ανάγκες που έχουν οι τράπεζες όσα κίνητρα και να δοθούν στους παλαιούς μετόχους ακόμη και 9 warrants αν δεν υπάρχουν λεφτά οι μέτοχοι δεν θα ανακτήσουν τον έλεγχο των τραπεζών τους.
Οι ιδιωτικές τράπεζες στην Ελλάδα, δεν χαρακτηρίζονται ιδιωτικές λόγω των ιδιωτών μετόχων τους. Αυτό ίσχυε παλαιά.
Οι ιδιωτικές τράπεζες χαρακτηρίζονται λόγω των ιδιωτικών managements λόγω των ιδιωτικών διοικήσεων.
Για να μπορέσει μια τράπεζα να παραμείνει ουσιαστικά ιδιωτική και όχι τυπικά θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να αποπληρωθούν τα κεφάλαια του ΤΧΣ.
Η Credit Agricole αν καταστεί μέτοχος μιας εκ των δύο ιδιωτικών τραπεζών και η οικονομία σταθεροποιηθεί και αποτραπεί η χρεοκοπία θα έχει κίνητρο να εξετάσει πως θα βελτιστοποιήσει την επένδυση της στην Ελλάδα.
Η Credit Agricole τώρα είναι εγκλωβισμένη στην Ελλάδα.
Στην κυριολεξία. Θέλουν να αποχωρήσουν κακήν κακώς αλλά εδώ τους δίδεται μια ευκαιρία να μειώσουν τις ιστορικών διαστάσεων ζημίες τους.

Το παρασκήνιο περί των επίδοξων μνηστήρων
Η Εθνική φαίνεται ότι ακολουθεί μια θεσμική…τοποθέτηση στο όλο ζήτημα.

Δήλωνε ότι δεν θα μπει σε λογική πλειοδοσίας αλλά ξαφνικά εμφανίζεται ότι θα υποβάλλει προσφορά που δεν θα επιδέχεται παρερμηνείας για την Emporiki.
Η Εθνική θα χρειαστεί και τα περισσότερα κεφάλαια ανακεφαλαιοποίησης πάνω από 8,2 δις ευρώ που αποτελεί μειονέκτημα.
Η Alpha έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι χρειάζεται τα λιγότερα κεφάλαια από το ΤΧΣ άρα θα υποστεί και το μικρότερο dilution στις μετοχές.
Με πολύ αυστηρά πλαίσια η Alpha αποτελεί την καλύτερη λύση λόγω των λιγότερων κεφαλαίων που χρειάζεται ενώ αν όντως υφίσταται Paramount από το Κατάρ υπάρχει ακόμη ισχυρότερο κίνητρο.

Το μειονέκτημα είναι ότι επειδή ξεκίνησε αλλά δεν ολοκλήρωσε deals μήπως προκύψουν ζητήματα τέτοιας υφής στην πορεία.
Η Eurobank έχει κινηθεί πολύ στρατηγικά και προσπαθεί να χτυπήσει πολύ δυνατά το deal.
Η μετοχική της δομή προβληματίζει αυτή η ιδιότυπη πολυμετοχικότητα προβληματίζει αλλά είναι αξιόπιστος συνομιλητής και ταυτόχρονα διαθέτει και ένα μέτοχο που έχει πολλά οικονομικά συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδος.

Οι 4 ρήτρες του ΤΧΣ και οι 3 όροι της ΤτΕ


Οι 4 ρήτρες του ΤΧΣ και οι 3 όροι της ΤτΕ είναι

Α)Το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης της Emporiki. Η Credit Agricole να καλύψει τα 2,47 δις ευρώ που ζητάει η ΤτΕ.
Η ρήτρα αυτή από το ΤΧΣ συμπεριλαμβάνεται και στους όρους της ΤτΕ δηλαδή στην επιστολή Παπαδάκη.
Β)Το funding gap ύψους 4,91 δις ευρώ να το καλύψει η Credit Agricole στην Emporiki.
Ωστόσο διευκρινίζεται ότι αν η Credit Agricole αποφασίσει να αγοράσει μέρος των δανείων της Emporiki bank προφανώς το funding gap θα μειωθεί ανάλογα με το ύψος των στοιχείων ενεργητικού που θα αγοραστούν.
Η ρήτρα αυτή από το ΤΧΣ συμπεριλαμβάνεται και στους όρους της ΤτΕ στην επιστολή Παπαδάκη.
Γ)Το ΤΧΣ όμως έθεσε πέραν αυτών μια σημαντική ρήτρα.
Οι τράπεζες θα πρέπει να φέρουν business plan το οποίο θα αποτιμήσει το ΤΧΣ που να αποδεικνύει ότι εξαγοράζοντας την Emporiki θα επιτευχθούν συνέργειες.
Αν οι συνέργειες είναι δυσδιάκριτες το ΤΧΣ μπορεί να ακυρώσει τον διαγωνιζόμενο και να θέσει εκτός πλαισίου την προσφορά και κοινώς να βγάλει τράπεζα από την διαδικασία.
Ήδη οι τράπεζες έχουν αναθέσει σε διεθνείς οίκους να αποτιμήσουν το deal.
Τα business plan πρέπει να αποτιμήσουν την θετική συνεισφορά της εξαγοραζόμενης Emporiki bank.
Οι τράπεζες έχουν ένα στόχο να κάνουν βασικό μέτοχο την Credit Agricole ώστε να τους καλύψει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής.
Όμως το ΤΧΣ ως μέτοχος επιδιώκει να βελτιστοποιήσει το deal.
Δ)H 4η ρήτρα σχετίζεται με την επικαιροποίηση της προσφοράς.
Τα στοιχεία που αποτιμούν την Emporiki είναι μέχρι 31 Μαρτίου 2012.
Το ΤΧΣ τονίζει ότι η προσφορά και η αποτίμηση της Emporiki θα λάβει υπόψη μέχρι και την ημέρα επικύρωσης του deal.
Π.χ. μπορεί να υπάρχει συμφωνία μέχρι τέλη Αυγούστου αλλά το deal να κλείσει νομικά τεχνικά τέλη Νοεμβρίου.
Θα ληφθεί υπόψη η εικόνα της Emporiki μέχρι τέλη Νοεμβρίου καθώς παρατηρείται επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων των τραπεζών.

Πέτρος Λεωτσάκος 

Πηγή: bankingnews.gr