17 Αυγ 2012

Τα γαλλικά ταχυδρομεία στο δρόμο της France Telecom;

Μια επιστολή των γιατρών των γαλλικών ταχυδρομείων που απευθύνεται στους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας και την οποία έφερε στη δημοσιότητα η καθημερινή γαλλική εφημερίδα «Le Télégramme», προκαλεί ....
ανησυχία στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και τη δυσφορία της διοίκησης. Στην συγκεκριμένη επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων, πως οι κάκιστες συνθήκες εργασίας και το υπερβολικό άγχος που προκαλείται στους εργαζόμενου, έχουν αυξήσει τις τάσεις αυτοκτονίας ανάμεσα στους υπαλλήλους, την ίδια στιγμή που οι αναρρωτικές άδειες έχουν αγγίξει πρωτοφανή ποσοστά.

Οι υπογράφοντες κάνουν λόγο πως το «φαινόμενο της France Telecom», όπως ονομάζουν τον ανησυχητικό αριθμό αυτοκτονιών που παρατηρήθηκαν στον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό της χώρας, ενδέχεται να παρουσιαστεί και στα ταχυδρομεία, όπου η σωματική και ψυχολογική εξάντληση των εργαζομένων είναι καθημερινό φαινόμενο.


Στα γαλλικά ταχυδρομεία έχει εφαρμοστεί σχέδιο αναδιοργάνωσης από το 2002, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των θέσεων εργασίας κατά 62.000. Οι εναπομείναντες υπάλληλοι καλούνται να εργάζονται διαρκώς περισσότερο, χωρίς να τους καταβάλλονται οι υπερωρίες. Μάλιστα το κλείσιμο τοπικών ταχυδρομικών σταθμών, για λόγους οικονομίας αναγκάζει τους υπαλλήλους να διανύουν περισσότερα χιλιόμετρα κάθε μέρα, αρκετοί από τους οποίους αναγκάζονται να εργάζονται για 16 ώρες καθημερινά.


¨Έκπληκτη δηλώνει η διοίκηση


Η διοίκηση των γαλλικών ταχυδρομείων δηλώνει «σοκαρισμένη και έκπληκτη» από την εν λόγω έκθεση και διαμηνύει πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα συμβάλουν στην στήριξη των εργαζόμενων

Πηγή: protothema.gr
Από τη Μαρίζα