21 Αυγ 2012

Η πανουργία των μνημονιακών, η ΑΤΕ, η εφεδρεία (Άρθρο στη Real News)

Του Αλέξη Μητρόπουλου
Στις 5 Αυγούστου 2012 («Αυγή της Κυριακής») γράφαμε ότι οι εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων της ΑΤΕ δεν μεταβιβάζονται στην αγοράστρια Τράπεζα (παραμένουν στο υπό εκκαθάριση «κακό» κομμάτι της εταιρίας), παρά τις αντίθετες προφορικές .... διαβεβαιώσεις και ότι δεν αναλαμβάνεται καμία νομική δέσμευση για το εργασιακό τους μέλλον. Επίσης, ότι παραβιάζεται τόσο το Κοινοτικό Δίκαιο όσο και το π.δ. 178/2002 που κατοχυρώνει όλα τα δικαιώματα των μισθωτών «σε περίπτωση μεταβίβασης μιας επιχείρησης ή τμήματος εν λειτουργία».
Σήμερα από τη φιλόξενη αυτή στήλη αποκαλύπτουμε
την αντικοινωνική και αντεργατική πανουργία του μνημονιακού νομοθέτη, που δεν κάνει τίποτα τυχαία, αφού, -εκμεταλλευόμενος τη σύγχυση που επικρατεί, αλλά και την άγνοια πολλών μελών της Βουλής-, έχει προετοιμάσει με ευφημισμούς και αποσιωπήσεις τα
επερχόμενα δεινά, μετρώντας τις αντοχές του κοινωνικού σώματος. Οι εταίροι της σημερινής συγκυβέρνησης αποσιώπησαν παντελώς το πρωτοφανές αυτό νομοθετικό περιστατικό. Και με την καθοδηγούμενη από τη μνημονιακή δημοσιολογία επιχείρηση
παραπλάνησης της κοινής γνώμης, «πέρασαν» ότι οι εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων της ΑΤΕ δεν κινδυνεύουν.
Με το άρθρο όμως 4 του ν. 4021/2011 (ΦΕΚ Α 218/3-10-2011) ρυθμίστηκε ότι, σε περίπτωση μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων από ένα πιστωτικό ίδρυμα προς άλλο, με υποχρεωτική απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας δεν εφαρμόζεται τόσο η Εθνική (π.δ. 178/2002) όσο και η Κοινοτική Νομοθεσία (Οδηγία 98/50/ΕΚ-ΕΣ) «για την προστασία των εργαζομένων σε
περίπτωση μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων από επιχείρηση σε επιχείρηση».
Με άλλα λόγια, ο αμείλικτος και προγραμματισμένος μνημονιακός νομοθέτης, ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου του 2011,
έχοντας προσχεδιάσει τις ενέργειες που θα γίνουν στο εργασιακό καθεστώς των Τραπεζών, επέλεξε, εντελώς προνομιακά γι’αυτές, να καταστρατηγήσει όχι μόνο το Εθνικό, αλλά και το Κοινοτικό Δίκαιο!! Προνόησε να μην δεσμεύσει τις Τράπεζες ως διαδόχους εργοδότες, ωσάν αυτές να βρίσκονται σε ένα άλλο, υψηλό και απρόσβλητο, υπαρκτικό επίπεδο, όπου τα ανθρώπινα και τα εργασιακά φαινόμενα και ο νομικός-συνταγματικός πολιτισμός πρέπει να εκλείψουν!
Συγκεκριμένα η παρ. 10 του άρθρου 4 του ν. 4021/2011 ορίζει ότι «Τα άρθρα 4
και 5 του π.δ. 178/2002 δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση εφαρμογής των άρθρων 63Δ και 63Ε του ν. 3601/2007 και οι συμβάσεις εργασίας δεν μεταφέρονται
».
Προηγουμένως με την παρ. 1 του ίδιου άρθρου ορίστηκε ότι είναι στην αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος να ορίσει ποια είναι τα μεταβιβαζόμενα περιουσιακά στοιχεία από Τράπεζα σε Τράπεζα, που μπορεί να είναι και ...συμβατικές σχέσεις, δηλαδή σχέσεις εργασίας. Στην περίπτωση της ΑΤΕ αποφάσισε ότι «αυτές δεν μεταβιβάζονται»!!
Έτσι σχηματίστηκε, κρυφά αλλά σταθερά, ένα εχθρικό προς τους εργαζόμενους θεσμικό πλαίσιο. Όπως μάλιστα διατυπώθηκαν οι συγκεκριμένες διατάξεις, λιτά και με παραπομπή μόνο σε παραγράφους προηγούμενων νόμων, δυσκόλευαν ακόμη και νομικούς να αποκαλύψουν το σκληρό αντικοινωνικό τους περιεχόμενο. Γιατί, όπως είναι φυσικό, πρέπει να γίνει συγκεκριμένη έρευνα, ακόμη και από κάποιον ειδικό, για να φέρει στην επιφάνεια το περιεχόμενο των καταργούμενων διατάξεων.
Αυτό όμως δεν είναι νομοθετική λειτουργία, αλλά θεσμική εξαχρείωση!
Όταν μάλιστα επιλέγεται να εφαρμοστεί η προσχεδιασμένη κρυφή ρύθμιση καταμεσής του Αυγούστου, όπου όλοι οι Έλληνες προσπαθούν να ηρεμήσουν όπως μπορούν από τον κατατρεγμό των μνημονιακών μέτρων, τότε πλέον η Νομοθετική και Πολιτική Λειτουργία γίνονται όπλο εναντίον του Λαού και των κατακτήσεών του! Δηλαδή το σύνολο των θεσμών της μνημονιακής συγκυβέρνησης, με προεξάρχουσα την Τράπεζα της Ελλάδας, παραμονεύει, στο κρυφό πέρασμα της ραστώνης, να βρει τον Λαό, τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους, ζαλισμένους από τον καύσωνα και τα αλλεπάλληλα πλήγματα-μέτρα και να τους
επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα!
Κάθε στοιχείο της εργασιακής σχέσης και όλα τα συνδεόμενα με αυτήν, ανατρέπονται. Έλληνες πολιτικοί, παρατρεχάμενοι
«διανοούμενοι» και μνημονιακοί δημοσιολόγοι βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία να επιτεθούν κατά 5.500 «προνομιούχων» συμπατριωτών τους και των οικογενειών τους.
Το ίδιο έπραξαν και πράττουν με τη λεγόμενη «εργασιακή εφεδρεία», όπου ο μνημονιακός νομοθέτης και οι εφαρμοστές
των αντικοινωνικών του ορέξεων αποδεικνύουν μείζονα ραδιουργία και ευρηματικότητα, αφού προηγουμένως κατηγόρησαν το κράτος και τους δημόσιους υπαλλήλους ως ένα παράλογο νομικό μόρφωμα, ως ένα καρκίνωμα στην πλάτη της
τεμαχισμένης κοινωνίας!
Όπως γνωρίζουν αυτοί που (τουλάχιστον) διαβάζουν τα κείμενα, η εργασιακή εφεδρεία αποτελεί πλέον μόνιμο θεσμό του εργασιακού μας συστήματος (ν. 3845/2010, 4046/2012 κ.λπ.), αφού έχουν ψηφιστεί δέκα (10) περίπου εφαρμοστικοί νόμοι που περιλαμβάνουν και διατάξεις γι’αυτή τη διαλυτική θεσμική επινόηση!
Όπου μέχρι σήμερα εφαρμόστηκε (κατά πρώτον την περίοδο της ενοποίησης των δύο Γερμανιών), έπαιξε τον ρόλο του θεσμού της «προπαρασκευαστικής» απόλυσης ή «απόλυσης μετά από προμήνυση ή προειδοποίηση». Γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκειά της (το ανώτατο δύο χρόνια), το εργασιακό καθεστώς του υπαλλήλου ήταν του μισοαπασχολούμενου-μισοαπολυμένου˙ ότι τα δικαιώματα ήταν σε αδράνεια ή σύγχυση˙ ότι λόγω του τελευταίου εφεδρικού μισθού, η τελική σύνταξη εξανεμίστηκε ή ήταν πολύ μικρή σε σχέση με αυτήν που θα έπαιρνε ο εργαζόμενος, αν απολυόταν υπό καθεστώς πλήρους και όχι εφεδρικού μισθού.
Εν τούτοις, οι εραστές της παρωχημένης και χρεοκοπημένης ιδεοληψίας «της ιδιωτικοποίησης του κράτους», καθώς και τα επιτελεία της μνημονιακής δημοσιολογίας, αποκρύπτουν, εν συγχορδία, την αλήθεια: ότι δηλαδή η εφεδρεία ήταν και είναι μηχανισμός για την υλοποίηση των προδιαγεγραμμένων από το Μνημόνιο απολύσεων 150.000 υπαλλήλων του κράτους, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη όσοι βγαίνουν στη σύνταξη κατατρομαγμένοι από απειλούμενες νέες ασφαλιστικές επιδεινώσεις.
Όσο διαρκεί το πρόγραμμα του Μνημονίου, η εφεδρεία και η ιδιωτικοποίηση θα είναι οι δύο μηχανισμοί άλωσης του δημόσιου
χώρου και του κρατικού μορφώματος (ν. 4046/2012-σελ. 711 επ. του ΦΕΚ Α 28/14-2-2012 και ρητές προβλέψεις του).
Η παραπλάνηση σερβιρίστηκε με αρκετή δόση θεατρινισμού. Δυστυχώς υπήρξαν και ηγέτες της τριμερούς συγκυβέρνησης που
εισηγήθηκαν τον θεσμό, αλλά και υπουργοί που δήλωσαν έκπληκτοι για την επιμονή της τρόικας και των εκπροσώπων της ΝΔ στην εφαρμογή του.
Αν είχαν διαβάσει το Μνημόνιο και τους συνδεόμενους νόμους, θα είχαν πειστεί ότι, εισερχόμενοι στην κυβέρνηση, θα
εφάρμοζαν τους ήδη ψηφισμένους θεσμούς, για τους οποίους υπήρξαν και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα εφαρμογής.-
Πηγή: enypekk.gr