Έως το τέλος της εβδομάδας οι υπεύθυνοι του υπουργείου Εργασίας θα έχουν συναντήσεις με το τεχνικό κλιμάκιο, έως ότου επιστρέψουν οι επικεφαλής των πιστωτών την ερχόμενη Δευτέρα.
Οι χθεσινές συζητήσεις του υπουργού Εργασίας ....
Ιωάννη Βρούτση διακόπηκαν τρεις φορές με τους εκπροσώπους της ΕΚΤ Κλάουζ Μαζούχ, της ΕΕ Ματίας Μορς και του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν να πραγματοποιούν τηλεδιασκέψεις για να ενημερώσουν για τις διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα. Μάλιστα, μετά την πρώτη διακοπή, ο κ. Τόμσεν ζήτησε να επικοινωνήσει με την επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Κριστίν Λαγκάρντ για να συζητήσει το αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις.
Το χρονικό του «θρίλερ» διαπραγματεύσεων
Λίγο μετά τις 10:00 το πρωί η τρόικα πήγε στο υπουργείο Οικονομικών, όπου άρχισε η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας. Γύρω στις 12:30 παρουσιάστηκε η πρώτη εμπλοκή με αποτέλεσμα να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τις 3 το μεσημέρι.
Ο κ. Τόμσεν ζήτησε να επικοινωνήσει με την επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Κριστίν Λαγκάρντ για να συζητήσει το αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις μετά τα μέτρα-σοκ που ζητούν οι δανειστές στο εργασιακό. Ο κ. Βρούτσης, στο μεταξύ, πήγε στο γραφείο του στο υπουργείο Εργασίας όπου πραγματοποίησε σύσκεψη με τα στελέχη προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της τρόικας για την κατάργηση των τριετιών και την μείωση των αποζημιώσεων. Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εργασίας, παρουσιάστηκε εμπλοκή, εξαιτίας των διαμετρικά αντίθετων απόψεων που διατυπώνονται κυρίως στο θέμα των μισθολογικών ωριμάνσεων ανά τριετία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά εμμένει στη διατήρηση των τριετιών. Η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εκπροσωπεί ο κ. Πολ Τόμσεν, ήταν κάθετα αντίθετη προς τις θέσεις του υπουργείου Εργασίας, ενώ διαλλακτικότερη στάση κράτησαν οι κύριοι Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Κλάουζ Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στην συνέχεια περίπου 3 η ώρα το μεσημέρι οι δύο πλευρές συναντήθηκαν ξανά όπου μετά από 1,5 ώρα γύρω στις 4 και μισή το απόγευμα προέκυψε πάλι αδιέξοδο στις συζητήσεις και διακόπηκε η συνάντηση. Στη συνέχεια τα μέλη της τρόικας πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με τους προϊσταμένους τους (ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ), ενώ ο υπουργός Εργασίας μετέβη στη Βουλή για να ενημερώσει τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς. Μετά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών ο κ. Βρούτσης μετέβη, γύρω στις 7.30 το βράδυ, στο υπουργείο Οικονομικών για να αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ακολουθώντας την γραμμή που συμφώνησαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.
Τι ζήτησε η τρόικα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητά πλαφόν (12 μισθών) για την αποζημίωση απόλυσης με 3μηνη προειδοποίηση, ενώ για τον ελάχιστο μισθό ζητούν το επίδομα γάμου και οι πολυετίες να καταργηθούν και να ισχύει ο νέος Μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού από το κράτος, από τον ερχόμενο Απρίλιο. Ουσιαστικά θα υπάρχει μόνον ένας κατώτατος μισθός, που αυτή τη στιγμή είναι στα 586 ευρώ.
Μάλιστα, ο κ. Τόμσεν υποστήριξε ότι οι τριετίες και τα επιδόματα έχουν καταργηθεί από την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου, για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και, άρα, δεν τίθεται καν θέμα τέτοιας συζήτησης. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δανειστών, στο αγγλικό κείμενο της σύμβασης του μνημονίου, και συγκεκριμένα στη σελίδα 468, αναφέρεται ότι μετά την αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ο κατώτατος μισθός θα αντικατασταθεί «από κάποιο βασικό μισθό», ο οποίος θα ορίζεται από την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους, χωρίς να γίνεται ειδική αναφορά σε ωριμάνσεις και τα επιδόματα. Στο αγγλικό κείμενο υπάρχει η διατύπωση «a statutory minimum wage», την οποία η τρόικα ερμηνεύει ως αναφορά σε ένα μισθό και τίποτε άλλο. Στο ελληνικό κείμενο γίνεται λόγος για ελάχιστο ύψος μισθού, νομοθετημένο από την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους, κάτι το οποίο, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, δεν αποκλείει ωριμάνσεις και επιδόματα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η τρόικα ζήτησε να ανοίξει ο κύκλος των κοινωνικών εταίρων και να μην έχει το μονοπώλιο των συνομιλιών μόνο ο ΣΕΒ. Να μπορούν δηλαδή να διαπραγματευτούν με τα κλαδικά συνδικάτα και οι αντίστοιχες εργοδοτικές οργανώσεις, όπως ΣΕΤΕ κ.λ.π.
Η ελληνική πλευρά αντιπρότεινε:
- Το νέο καθεστώς των αποζημιώσεων να εφαρμοστεί μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους και να διατηρηθεί το σημερινό δικαίωμα στους παλιούς όποτε και να απολυθούν.
- Ως προς τις τριετίες το υπουργείο Εργασίας προτείνει να προβλέπεται προσαύξηση σε ευρώ, η οποία να μη συνδέεται με ποσοστιαία αύξηση όπως προβλεπόταν ως τώρα στην εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας η εναλλακτικά η αύξηση με την αλλαγή κλιμακίων να συρρικνωθεί από το 9% στο 5%.
Πηγή: real.gr
Από το enikos.gr