Αυξημένο φόρο κατά τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι με το εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου το 2013, μετά τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση .... προσπαθεί να κλειδώσει άμεσα το νέο σχέδιο νόμου αφού η τρόικα έχει θέσει ως προαπαιτούμενη δράση την ψήφισή του για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το νεό φορολογικό αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή μέχρι τις 15 Νοεμβρίου
Μερικές από τις δράσεις που προβλέπονται στο νέο σχέδιο νόμου είναι η αναδρομική από την 1-1-2012 κατάργηση των φοροαπαλλαγών στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και όλων των προνομιακών καθεστώτων, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι με το εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος του 2013 να επιβαρυνθούν με τουλάχιστον 550 εκατ. ευρώ.
Επίσης, θεσπίζεται νέο φορολογικό καθεστώς για τα ακίνητα με την επιβολή ενιαίου φόρου που θα αντικαταστήσει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων και τους υπόλοιπους φόρους που επιβαρύνουν σήμερα την ακίνητη περιουσία.
Παράλληλα, έρχεται νέα φορολογική κλίμακα, κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για παιδιά με παράλληλη θέσπιση ειδικού επιδόματος για τους φορολογούμενους με παιδιά και εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας.
Συγκεκριμένα τα επιδόματα από τον ΟΓΑ, θα αντικατασταθούν από επιδόματα που θα καταβάλλονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια. Τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε 40 ευρώ το μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ το μήνα για το δεύτερο, 50 ευρώ για το τρίτο, 50 ευρώ για το τέταρτο και 60 ευρώ για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα. Τα εν λόγω ποσά θα δίδονται σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και μειωμένα στο 1/3 σε οικογένειες από 20.000 έως 30.000 ευρώ. Εάν το εισόδημα της οικογένειας είναι μεγαλύτερο των 30.000 ευρώ δε θα της χορηγείται κανένα επίδομα.
Οι αλλαγές για τις επιχειρήσεις
Την ίδια ώρα το νέο σχέδιο που αναμένεται να ζητηθεί τις επόμενες ημέρες προβλέπει τη φορολόγηση 800.000 επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με συντελεστή 28% από το πρώτο ευρώ χωρίς κανένα αφορολόγητο.
Οι προηγούμενες προτάσεις που έχουν εξεταστεί τόσο από τους εκπροσώπους της διακομματικής επιτροπής που συνεδριάζει στο υπουργείο Οικονομικών όσο και από τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ήταν να φορολογούνται οι επιτηδευματίες με συντελεστή 35% ή με κλιμακωτούς συντελεστές 20%, 25%, 35%.
Με την τελευταία πρόταση μειώνεται η αρχική επιβάρυνση του 35% αλλά και πάλι οι επαγγελματίες θα πληρώσουν πρόσθετη φορολογία σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Το επιχείρημα για τον υψηλό αυτό συντελεστή από πλευράς παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία οι Ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια δήλωναν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα και αυτό όπως φαίνεται δεν πρόκειται να αλλάξει. Ετσι επιβάλλεται ένας υψηλός φορολογικός στα καθαρά κέρδη από το πρώτο ευρώ χωρίς αφορολόγητα ώστε να καταφέρει κάποια στιγμή το κράτος να εισπράξει τους φόρους που αναλογούν στις πραγματικές δραστηριότητες των εν λόγω πολιτών.
Επίσης, στις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται η κατάργηση του υφιστάμενου Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και η αντικατάστασή του από έναν απλοποιημένο κανονισμό απεικόνισης συναλλαγών των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.
Από την πλευρά τους οι έμποροι τονίζουν ότι θα υποστούν επιπλέον απώλειες λόγω της αύξησης των φορολογικών συντελεστών επί των καθαρών τους κερδών ενώ η κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ σε συνάρτηση με την αύξηση της προκαταβολής φόρου για το επόμενο οικονομικό από 55% σε 60%, καθιστούν αβέβαιη τη βιωσιμότητα των ήδη επιβαρυμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ ενώ οι φορολογικές επιβαρύνσεις των ατομικών, ομόρρυθμων και ετερόρρυθμωνεπιχειρήσεων κυμαίνονται σε ποσοστά από 34% έως 90%, στις κεφαλαιουχικές εταιρείες, που αποτελούν μόλις το 5,6% του συνόλου των επιχειρήσεων, όχι μόνο δεν υπάρχει σκέψη για αύξηση των συντελεστών επί των καθαρών τους κερδών αλλά αντίθετα προβλέπεται η μείωσή τους αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις ατομικές και προσωπικές επιχειρήσεις. Εάν βέβαια ισχύσουν τα συγκεκριμένα σενάρια, τίθεται σε αμφιβολία η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η τήρηση των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού με αποτέλεσμα οιμικρομεσαίες επιχειρήσεις να απολέσουν σημαντικό μερίδιο που κατέχουν στην αγορά ενώ παράλληλα θα συρρικνωθεί δραματικά το ποσοστό κέρδους τους.
Τι θα γίνει με τους μικροομολογιούχους
Στο φορολογικό νομοσχέδιο εντάσσεται και η φορολογική αντιμετώπιση των ομολογιούχων φυσικών προσώπων που εντάχθηκαν στο PSI, όπως προκύπτει από έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου ο οποίος είχε καλέσει τον υπουργό Οικονομικών να ενημερώσει τη Βουλή αν η κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε ρύθμιση, ώστε να φορολογηθούν για το πραγματικό τους εισόδημα οι ομολογιούχοι, όσο δηλαδή τους απέμεινε μετά το «κούρεμα», επικαλούμενος την περίπτωση των απολυμένων της Ολυμπιακής οι οποίοι «έλαβαν υποχρεωτικά το 80% της αποζημίωσής τους σε ομόλογα, τα οποία κουρεύτηκαν και η αξία τους σήμερα είναι σε χαμηλές μονάδες βάσης ενώ οι τίτλοι λήγουν το 2023 έως το 2042».
«Η φορολογική αντιμετώπιση των ομολογιούχων φυσικών προσώπων που εντάχθηκαν στο PSI και ειδικότερα φυσικών προσώπων που έλαβαν μέρος των αποζημιώσεων και λοιπών αμοιβών τους από το Δημόσιο σε ομόλογα και όχι σε μετρητά, ενώ έχουν φορολογηθεί για ολόκληρο το ποσό, θα εξεταστεί από τις υπηρεσίες στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου», ενημερώνει τον βουλευτή ο αναπληρωτής υπουργός.
Πηγή: moneypost.gr