20 Οκτ 2012

Ωριωνίδες: «Βροχή» αστεριών το ξημέρωμα

Περίπου 20 έως 25 πεφταστέρια ανά ώρα, εκτιμούν οι αστρονόμοι της NASA ότι θα μπορούμε να δούμε απόψε τη νύχτα, καθώς εκατοντάδες πεφταστέρια θα γεμίσουν τον ουρανό απόψε το βράδυ έως την αυγή της Κυριακής.
Το φως του φεγγαριού δεν θα εμποδίζει την παρατήρηση των αστεριών, καθώς -το φεγγάρι- δεν...
βρίσκεται κοντά σε πανσέληνο.

Η βροχή αστεριών με την ονομασία Ωριωνίδες, θα είναι ορατή στον ουρανό αρκεί να μην υπάρχουν σύννεφα.

Οι Ωριωνίδες φαίνεται να προέρχονται από μια περιοχή πάνω από το πολύ λαμπρό άστρο Μπετελγκέζ στον αστερισμό του Ωρίωνα, από όπου έχουν πάρει και το όνομά τους.

Όμως, στην πραγματικότητα αποτελούν απομεινάρια από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ. Εμφανίζονται (στις αρχές του φθινοπώρου), κάθε φορά που η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια που αφήνει πίσω το πέρασμα του κομήτη στην πορεία του γύρω από τον Ήλιο.


Οι Ωριωνίδες είναι μία από τις δύο «βροχές» από πεφταστέρια που δημιουργεί η ουρά του διάσημου κομήτη του Χάλεϊ.


Η δεύτερη είναι οι Ήτα Υδροχοΐδες που κορυφώνονται στις αρχές Μαΐου. Ο κομήτης εμφανίζεται στην εσωτερική περιοχή του ηλιακού μας συστήματος κάθε 75 ή 76 χρόνια και είναι τόσο φωτεινός, που είναι ορατός με γυμνό μάτι.


Τελευταία φορά εμφανίστηκε στον ουρανό της Γης το 1986 και η επόμενη θα είναι το 2061.


Μετά το 2006, οι Ωριωνίδες έχουν παρουσιάσει μερικές πολύ θεαματικές «βροχές» διαττόντων, με πτώση έως 60 μετεώρων την ώρα, τα οποία κινούνται με ταχύτητα περίπου 66 χιλιομέτρων την ώρα.

Πηγή:http://www.zougla.gr