19 Δεκ 2012

Στουρνάρας: Με τη συλλογή αποδείξεων το αφορολόγητο θα φτάνει στις 9.000 ευρώ


Με τη συλλογή αποδείξεων το αφορολόγητο θα φτάνει στις 9.000 ευρώ, είπε ο Γ.Στουρνάρας  στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο. Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛΤο φορολογικό νομοσχέδιο υπερασπίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο υπουργός Γ. Στουρνάρας, τονίζοντας ότι αποφεύχθηκε η οριζόντια κατανομή βαρών, καθώς σε ορίζοντα τριετίας, οι εταιρείες που θα πληρώσουν 39% περισσότερους φόρους,   οι επιτηδευματίες και ....
ελεύθεροι επαγγελματίες,  28% περισσότερους και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα επιβαρυνθούν μόνο κατά 8%. Μάλιστα υποστήριξε πως «όταν η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει και τα κέρδη να διανέμονται, τότε θα ανακαλύψουν ότι η φορολογία έχει στην πραγματικότητα μειωθεί από 40% σε 32%».

Μάλιστα προανήγγειλε συμπληρωματικές ρυθμίσεις  με τις οποίες θα απαλλάσσονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών από τη φορολογητέα ύλη, ενώ θα υπάρξουν και εκπτώσεις με την προσκόμιση αποδείξεων αγοράς.
Ειδικότερα για τις αποδείξεις, ο κ. Στουρνάρας είπε χαρακτηριστικά: «Για παράδειγμα, το εισόδημα μέχρι και 21.000 ευρώ μειώνεται κατά 2.100 ευρώ, με την προσκόμιση αποδείξεων αξίας τουλάχιστον 25% του εισοδήματος του φορολογουμένου. Η έκπτωση αυτή φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ που αυξάνεται το εισόδημα και σταματά στις 42.000 ευρώ. Μετά δεν υπάρχει έκπτωση φόρου. Με αυτό τον τρόπο, πρακτικά επεκτείνουμε το αφορολόγητο των μισθωτών και συνταξιούχων από τις 5.000 στις 9.000 ευρώ, με τρόπο που ευνοεί τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα», σημείωσε.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών στην επιτροπή της Βουλής, προανήγγειλε τα...χειρότερα: «Ο δρόμος που απομένει να διανύσουμε είναι πολύ μακρύς και δύσκολος. Το 2013 είναι δύσκολη χρονιά», είπε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε πώς «εάν όντως το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχουμε θέσει ως στόχο, τότε το 70% του πλεονάσματος μπορούμε να το διανείμουμε ως κοινωνική πολιτική, με χαλάρωση το 2014. Ας φτάσουμε, όμως, πρώτα εκεί. Επίσης, με την τελευταία απόφαση του Eurogroup, εάν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, θα μπορούμε από το τέλος του έτους να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων των δανείων από τους εταίρους μας.


Οι στόχοι του φορολογικού νομοσχεδίου
Αναλύοντας το φορολογικό νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας είπε:
«Το εξεταζόμενο σχέδιο νόμου αποβλέπει, πέρα της διαφάνειας και της απλοποίησης αποβλέπει και στην εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ.
Με το νομοσχέδιο αυτό:
· Διευρύνεται δραστικά η φορολογική βάση με πρόνοιες που λαμβάνονται, όπως η υποχρεωτική δήλωση όλων των εισοδημάτων από όλους τους πολίτες και η πλήρης ένταξη στο φορολογικό σύστημα ομάδων που μέχρι σήμερα φορολογούνταν ελλιπώς. · Βελτιώνεται σημαντικότατα η φορολογική δικαιοσύνη. Η συνεισφορά των επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων διαμοιράζεται δίκαια και δεν περιορίζεται πλέον στην σχεδόν αποκλειστική επιβάρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων. · Εξορθολογίζεται η φορολογική μεταχείριση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία πλέον θα είναι ισότιμη. Αυτό είναι ένα σημαντικό διαρθρωτικό αναπτυξιακό μέτρο, σημαντικότερο από τις όποιες επί μέρους ρυθμίσεις μειώσεων συντελεστών κ.λπ. Εισάγονται ρυθμίσεις, όπως ο εξορθολογισμός της φορολογικής μεταχείρισης της έρευνας στον ιδιωτικό τομέα με την οποία στηρίζεται με υγιή και βιώσιμο τρόπο η αναπτυξιακή διαδικασία, ή η πλήρης αναγνώριση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, ως επαγγελματικές δαπάνες, γεγονός που αναμένεται να απελευθερώσει την επιχειρηματικότητα. · Εισάγεται υψηλού βαθμού διαφάνεια και απλοποιείται σε μεγάλο βαθμό η φορολογία. Κλείνουν οι «τρύπες», τα «παράθυρα» και η δυνατότητα φοροαποφυγής. Το αποτέλεσμα, βεβαίως, ήταν το φορολογικό σύστημα να είναι εν πολλοίς άδικο, να έχει χάσει τον αναδιανεμητικό του χαρακτήρα και να αποδίδει πολύ χαμηλά έσοδα σε σχέση με τη φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων. · Αποδεσμεύεται η κοινωνική από τη φορολογική πολιτική. Αυτό, πέρα από τη διαφάνεια και την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, πρακτικά σημαίνει ότι 869.000 οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα.

Δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί το γεγονός ότι η αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος θα συνεισφέρει αποφασιστικά στη συνολική δημοσιονομική προσπάθεια. Μετά τις σημαντικές μειώσεις μισθών και συντάξεων κατά την τελευταία τριετία, το φορολογικό σύστημα μπορεί να κατανείμει τα βάρη πιο δίκαια. Η προσπάθεια εξεύρεσης €2 δισ. από τη φορολογία εισοδήματος έγινε με όσο το πιο δυνατό δίκαιο τρόπο.

Η κατανομή των βαρών

Και πάλι, όμως, αυτές οι αυξήσεις του φορολογικού βάρους δεν θα είναι ίδιες για όλους. Για παράδειγμα, το αφορολόγητο των μισθωτών και συνταξιούχων πρακτικά επεκτείνεται από τις 5.000 στις 9.000 ευρώ, με τρόπο που ευνοεί τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα μέχρι 25.000, που αποτελούν το 90% του συνόλου και μέχρι τώρα πλήρωναν το 52% των φόρων, θα ωφεληθούν και στο εξής θα πληρώνουν το 42%. Ακόμα, όμως και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι είναι στην ουσία μισθωτοί, τώρα πλέον θα αντιμετωπίζονται δικαιότερα, θα θεωρούνται και αυτοί μισθωτοί με τα όποια πλεονεκτήματα αυτό συνεπάγεται. Μέχρι τώρα γινότανε το αντίθετο και μέσα από την αδιαφάνεια του συστήματος επιχειρηματικά εισοδήματα μεταμφιεζόντουσαν και φορολογούντο ελαφρά. Ακόμα και η φορολογία των ενοικίων εισάγεται με τέτοιο τρόπο, ώστε ο μικροϊδιοκτήτης να επιβαρύνεται ελάχιστα και παρ’ όλα αυτά να συνεισφέρει κι αυτός στον κοινό αγώνα.
Από το 2015 εντάσσεται στο φορολογικό σύστημα το αγροτικό εισόδημα, με αποτέλεσμα τον περιορισμό του «μαύρου» εισοδήματος των μεσαζόντων. Η εξέλιξη αυτή όχι μόνο θα αποφέρει έσοδα στα ταμεία του κράτους, αλλά θα συμβάλλει και στην αύξηση του πραγματικού αγροτικού εισοδήματος και της επιχειρηματικότητας στον κλάδο, καθώς και στη μείωση της τιμής των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι!».

...πρακτικά επεκτείνουμε το αφορολόγητο των μισθωτών και συνταξιούχων από τις 5.000 στις 9.000 ευρώ, με τρόπο που ευνοεί τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Υπολογίζουμε ότι η νέα αυτή φορολογική κλίμακα θα ελαφρύνει μισθωτούς και συνταξιούχους κατά 100 εκ. ευρώ, με πραγματικό όφελος για περίπου το 90% των φορολογουμένων που έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα. Ειδικότερα, όλοι οι φορολογούμενοι με εισόδημα έως 25.000 θα έχουν σημαντικές ελαφρύνσεις.

Κίνητρα για νέους επιχειρηματίες
Όπως προέκυψε από το διάλογο που είχαμε με τα κόμματα, ο συντελεστής για εισοδήματα έως 50.000 θα είναι μειωμένος κατά 50% για νέες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις ή νέους ελεύθερους επαγγελματίες, με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1η Ιανουαρίου 2013, για τα 3 πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους και μέχρι 10.000 ευρώ εισόδημα.
Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε ένα φορολογικό κίνητρο στη νεανική επιχειρηματικότητα.

...Συνολικά, η πλειονότητα των οικογενειών με παιδιά θα έχουν στην πραγματικότητα ελάφρυνση φόρων. Οι φοροαπαλλαγές που απολάμβαναν πολύτεκνοι με υψηλά εισοδήματα, τη στιγμή που πολύτεκνες οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας δεν είχαν όμοια οφέλη, αποτελεί ένα από τα πιο απτά παραδείγματα ότι το φορολογικό μας σύστημα έχει χάσει τον αναδιανεμητικό του χαρακτήρα».

Αντιδράσεις κομμάτων
Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει:
«Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι λέξεις έχασαν το νόημά τους. Η «περισσότερη δικαιοσύνη» σημαίνει:

  • Όσα πιο πολλά παιδιά έχεις τόσο θα αυξάνει ο φόρος σου
  • Όσα μεγαλύτερα έσοδα από ενοίκια έχεις, θα μειώνεται ο φόρος σου
  • Όσο μεγαλύτερα έσοδα από μερίσματα λαμβάνεις, θα μειώνεται ο φόρος σου
  • Το «απλούστερο φορολογικό σύστημα» σημαίνει:
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα φορολογούνται όπως οι πολυεθνικές
  • Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί θα φορολογούνται σαν κερδοσκοπικές επιχειρήσεις
  • Οι τράπεζες θα φορολογούνται ακόμα λιγότερο από ότι πριν
  • Να εκδώσει ένα νέο λεξικό ο κ. Σαμαράς για να μπορούμε να συνεννοούμαστε».

Σχολιάζοντας ο υπεύθυνος  Οικονομικών των ΑΝ.ΕΛ, Νότης Μαριάς, δήλωσε:

«Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Αυτή ήταν σήμερα η απάντηση που έδωσε κατά τη συζήτηση του φορολογικού στη Βουλή ο κ. Στουρνάρας, στην απαίτηση μας να επιστραφούν τα 4,1 δις ευρώ από τη μείωση των τόκων του έτους 2013 ως κοινωνικό μέρισμα στον χειμαζόμενο ελληνικό λαό καθώς παρέπεμψε τη ζήτημα για μετά το 2014, συνεχίζοντας να εμμένει στο φορομπηχτικό Ηρώδειο νομοσχέδιο του».
Πηγή: eklogika.gr