6 Δεκ 2012

Αντιπαράθεση στη Βουλή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Αντιπαράθεση στη Βουλή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζώνΥπερψηφίστηκε επί της αρχής από τα κόμματα της συγκυβέρνησης το νομοσχέδιο για τις εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων και κινητών τίτλων, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και ρυθμίσεις για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας....

Η απουσία από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργου Ζανιά, και του γενικού γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χρήστου Γκόρτζου, λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων, προκάλεσε ωστόσο δυσαρέσκεια στην αίθουσα, αν και αμφότεροι δέχθηκαν να παραστούν στη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Μάκης Βορίδης πρότεινε να αφιερώσει η Επιτροπή Οικονομικών μία ξεχωριστή συνεδρίαση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ σε αυτήν την πρόταση συμφώνησε και ο Πάρις Κουκουλόπουλος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, καθώς, όπως υποστήριξε, “διαπιστώνονται περίεργες μεταλλάξεις και συμπτώσεις: Κάποιοι μάς κατήγγειλαν τον Φλεβάρη όταν ψηφίζαμε την ανακεφαλαιοποίηση που ολοκληρώνεται σήμερα. Μετά τις εκλογές, κάποια κόμματα που ετοιμάζονται να κυβερνήσουν προσχωρήσανε στην πρωτοβουλία Μόντι, που θα είχε ως αποτέλεσμα τον διορισμό διοικήσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - και τώρα είναι υπέρ των κρατικών διοικήσεων γιατί φοβούνται τον αφελληνισμό”. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απάντησε πάντως πως υπάρχουν πιεστικοί χρονικοί περιορισμοί.
Την αντίθεσή της στη συμπερίληψη των διατάξεων για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά ενσωματώνει ευρωπαϊκές Οδηγίες στο ελληνικό δίκαιο εξέφρασε η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ασημίνα Ξηροτύρη. “Τα άρθρα για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έρχονται εμβόλιμα. Έχουμε τονίσει πολλές φορές, πως τέτοιες ρυθμίσεις δεν πρέπει να συζητούνται κατ' αυτόν τον τρόπο. Όλες αυτές οι διατάξεις θα πρέπει να συζητηθούν ενιαία, ώστε να μπορέσουν να εξασφαλιστούν οι εγγυήσεις που ζητούν οι πάντες και να στηρίξουν οι τράπεζες την ανάπτυξη” σχολίασε η κ. Ξηροτύρη, επιφυλασσόμενη για τη στάση του κόμματός της απέναντι στα σχετικά άρθρα.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η Νάντια Βαλαβάνη τόνισε: “Η δυστοκία των Ελλήνων τραπεζιτών έχει ολοφάνερα αίτια. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επαναγοράς χρέους και δεν έχουν καμία διάθεση να έρθουν εδώ και να τους στριμώξουν οι βουλευτές με ερωτήσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Ενώ την άλλη Πέμπτη, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί”.
Σκληρή ήταν και η στάση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, δια στόματος Νότη Μαριά, ο οποίος υπογράμμισε: “Μας λένε διάφοροι συνάδελφοι ότι με την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση, τις διοικήσεις θα τις ορίζει ο Ντράγκι. Τώρα δηλαδή ποιος τις ορίζει; Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει κανείς την ψευδαίσθηση πως το ορίζει η κυβέρνηση;”.  Πρόσθεσε ακόμα ότι “όλα τα πακέτα στήριξης πριν από την κεφαλαιοποίηση ανέρχονται σε 200 δισ., συν τα 50 δισ. που δίνονται τώρα. Για να γίνει τι; Να μην κινδυνεύσουν οι καταθέσεις που είναι σήμερα 250 δισ. Επί της ουσίας κοινωνικοποιούνται οι ζημίες των τραπεζών και απ' την άλλη έχουμε ανέργους και αυτοκτονίες”.
“Ακούμε πως το κράτος διαρκώς ενισχύει τις τράπεζες την ώρα που η ΔΕΗ κόβει στις οικογένειες το ρεύμα επειδή δεν πλήρωσαν το παράνομο χαράτσι. Ως πού θα φτάσει αυτό, κ. Βορίδη;” ρώτησε ο Ηλίας Παναγιώταρος από την πλευρά της Χρυσής Αυγής. “Κι εσείς, κ. υπουργέ, ενόψει των Χριστουγέννων, κάντε κάτι” προέτρεψε τον Χρήστο Σταϊκούρα.
Σε ό,τι αφορά το ίδιο το νομοσχέδιο, ο κ. Σταϊκούρας απέρριψε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η δυνατότητα μεταφοράς εταιρειών κινητών αξιών σε χώρες της αλλοδαπής με μικρότερη φορολογία, θα οδηγήσει σε αποεπένδυση. “Η ενσωμάτωση της Οδηγίας με τις νέες τροποποιήσεις επιτρέπει όρους ανταγωνισμού μεταξύ των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες, καθιστώντας αποτελεσματικότερη την προστασία των μεριδιούχων. Διαμορφώνεται ένα συνεπές και εναρμονισμένο θεσμικό πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηματοπιστωτικών αγορών” υποστήριξε ο υπουργός.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τα κόμματα της πλειοψηφίας και καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση.

Πηγή:http://www.24h.gr