18 Ιαν 2013

Η τρόικα εμμένει σε 1.200 απολύσεις ώστε να εγκρίνει τη διάσπαση του ΤΤ


ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ στο αίτημά της για άμεση αποχώρηση περίπου 1.200 εργαζομένων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παρέμενε μέχρι αργά χθες το βράδυ η τρόικα, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για το «σπάσιμο» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και την ίδρυση της μεταβατικής τράπεζας.

Στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με το ΤΧΣ και τη .... διοίκηση του ΤΤ, η τρόικα επιμένει στο business plan που έχει ζητήσει να περιληφθεί η άμεση και ριζική μείωση του προσωπικού. Ο αριθμός των 3.200 εργαζομένων θεωρείται ότι θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της bridge bank, ενώ η τρόικα δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για τις προσπάθειες που γίνονται από πολιτικής πλευράς να παγιωθεί η υφιστάμενη κατάσταση καθυστερώντας την αναγκαία αποκλιμάκωση του υψηλού κόστους προσωπικού.

Μέχρι αργά χθες συνεχίζονταν οι επαφές με τους εκπροσώπους της τρόικας, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει από ελληνικής πλευράς η αντιπρόταση μείωσης κατά 25% με 30% του κόστους μισθοδοσίας, με σχεδιασμό για εθελούσια έξοδο και μείωση γενικότερα του λειτουργικού κόστους, ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις.

Ωστόσο και μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πώλησης, η τρόικα πιέζει για τη μείωση των εργαζομένων κατά περίπου 1.200 άτομα – και για το λόγο αυτό έβαλε βέτο στο «σπάσιμο» την προηγούμενη Παρασκευή. Ο στόχος είναι να καταστεί η τράπεζα ελκυστική άμεσα, ώστε να πωληθεί μέσα στους επόμενους μήνες και το αργότερο έως τον Ιούνιο.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι μέσω του ΤΤ η τρόικα στέλνει ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και τις ρυθμιστικές αρχές ότι από εδώ και στο εξής θα συνδιαμορφώνει και τους όρους, αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των τραπεζών. Γι'Α αυτό άλλωστε και εξακολουθεί να μη δέχεται την πρόταση της σταδιακής μείωσης του προσωπικού.
Από πλευράς του ΤΧΣ επιδιώκεται να κλείσει το θέμα μέσα στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα της μιας εβδομάδας ώστε σήμερα το απόγευμα να ολοκληρωθεί η διάσπαση, να δημιουργηθεί η μεταβατική τράπεζα και το μη υγιές κομμάτι να οδηγηθεί σε εκκαθάριση.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, αν δεν βρεθεί λύση το θέμα θα περάσει στον πρωθυπουργό και η διαπραγμάτευση θα είναι πλέον πολιτική με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται το ενδεχόμενο και νέας παράτασης μέχρι η ΤτΕ να ανακοινώσει το διαχωρισμό σε good και bad bank

Παράλληλα οι εργαζόμενοι του ΤΤ, αφού συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΤΧΣ, Τάκη Θωμόπουλο, συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις ζητώντας τη διασφάλιση του συνόλου των θέσεων εργασίας. Μάλιστα εξέδωσαν ανακοίνωση ότι η τράπεζα δεν ανοίγει αν δεν υπάρξει συμφωνία που να διασφαλίζει ρητά όλες τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού. Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αποφάσισε τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων με 24ωρη απεργία και για σήμερα. Παράλληλα, συνεχίζεται η παραμονή των εργαζομένων στα κεντρικά κτίρια της τράπεζας.

                    Κ. Παπαγρηγόρης kpap@express.gr

Πηγή: express.gr