24 Ιαν 2013

Τσίπρας: Ελληνικής έμπνευσης η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού


«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατανοεί το αυτονόητο, ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει δίχως γενναίο κούρεμα χρέους», τόνισε ως διαπίστωση ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση του με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, παρουσία του Πολ Τόμσεν και άλλων αξιωματούχων του ....
Ταμείου, στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. Παράλληλα σημείωσε πως «δεν υπήρξε ποτέ επιλογή του ΔΝΤ η περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα του 130υ και 14ου μισθού».

«Είναι γνωστό και προφανές ότι με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουμε πολύ σημαντικές διαφορές και αντιθέσεις. Από την πρώτη στιγμή διαφωνήσαμε και διαφωνούμε ότι μπορεί να είναι προγράμματα εσωτερικής υποτίμησης και λιτότητας. Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε με δραματικό τρόπο. Ιδιαίτερα, μετά τις δηλώσεις Μπλανσάρντ για το λάθος της εκτίμησης του πολλαπλασιαστή της ύφεσης. Διαπιστώνουμε ότι ένα τεχνοκρατικό λαθάκι έχει στοιχίσει πόνο και δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, από τη σημερινή συζήτηση με την ηγεσία του ΔΝΤ «διαπιστώνουμε πρώτον: ότι ακόμη και το ΔΝΤ κατανοεί το αυτονόητο. Δηλαδή, ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει δίχως γενναίο κούρεμα χρέους. Και δεύτερο, ότι δεν υπήρξε ποτέ επιλογή του ΔΝΤ η περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα 13ου και 14ου».

«Γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους και τις εκτιμήσεις μας ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, πρώτον: έκρυβαν στα συρτάρια τις λίστες των πλούσιων φοροφυγάδων, προκειμένου να μην πληρώσουν φόρους και δεύτερον: τους έκαναν το χατίρι να κόβουν τον 13ο και 14ον μισθό προκειμένου να μειώσουν τα έξοδά τους», υπογράμμισε.

«Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ταυτόσημα, ακέραια, πολύ μεγάλη ευθύνη για τις σκληρά ταξικές τους επιλογές και για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός λαός», πρόσθεσε και κατέληξε:

«Είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε υπόψη της ηγεσίας του ΔΝΤ τις ενστάσεις μας για το γεγονός ότι στην τελευταία τους έκθεση υπεισέρχονται στην ελληνική πολιτική σκηνή με ένα ιδιαίτερα άκομψο και άδικο τρόπο. Η Δημοκρατία δεν θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα στην Ελλάδα. Η Δημοκρατία μπορεί να δώσει διέξοδο. Και μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα πρέπει να δώσει θετική διέξοδο».


Πηγή:  tvxs.gr