18 Ιαν 2013

Επιβεβαιώθηκε το ξερίζωμα αλλά... όχι ελιάς του Πλάτωνα

Επιβεβαίωσε το ξερίζωμα αλλά... όχι της αυθεντικής Ιερής Ελιάς του Πλάτωνα η διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής κληρονομιάς.Κάτω από το δέντρο αυτό, δίδασκε ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος τον 5ο αιώνα π.Χ.Το απίστευτο περιστατικό του ξεριζώματος σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης...
17 Ιανουαρίου.Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, δράστες ήταν άστεγοι που χρησιμοποίησαν το δέντρο για να ζεσταθούν ή μέλη καταυλισμού Ρομά.Το ελαιόδεντρο βρισκόταν έως το 1976 στην Ιερά Οδό, μεταξύ των αριθμών 89-91 και ξεριζώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1976, όταν προσέκρουσε λεωφορείο στον κορμό του και ό,τι απέμεινε από τον αρχαίο κορμό, μεταφέρθηκε σε κτίριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με ενέργειες του ίδιου πανεπιστημίου, στη θέση του παλαιού ελαιόδεντρου φυτεύτηκε νεότερο το οποίο είχε τη μορφή τριών κορμών, διαμέτρου 30 εκ. περίπου έκαστος.

Σύμφωνα με την διεύθυνση Αρχαιοτήτων, ο ένας από αυτούς τους κορμούς ο οποίος είχε εν τω μεταξύ απονεκρωθεί, αφαιρέθηκε την 6η Ιανουαρίου 2013 από αγνώστους. Ωστόσο, οι δύο ζωντανοί κορμοί παραμένουν ανέπαφοι. 

Πηγή:http://www.news.gr