18 Ιαν 2013

Το Τ.Τ. και το ρουά ματ από την Τρόικα

Πλήρως ενημερωμένη και… ιδιαίτερα αγριεμένη εμφανίζεται η τρόικα στην περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ετσι, απαίτησε συγκεκριμένες λύσεις εδώ και τώρα, οι οποίες να εξυγιαίνουν πραγματικά την «good bank», που θα προέλθει από τη διάσπαση.

Το business plan που ζήτησε να κατατεθεί αποτελεί το μπούσουλα για ένα βιώσιμο και επομένως πωλήσιμο ως τον Μάιο Ταμιευτήριο. Αυτός είναι και ο λόγος που απαιτεί να γίνει πριν τη διάσπαση το ....

«ξεσκαρτάρισμα» σε προσωπικό και δάνεια. Να περάσει, δηλαδή, στο νέο Τ.Τ. μόνο το προσωπικό, που χρειάζεται για να λειτουργήσει η νέα τράπεζα καθώς και ένα καθαρό από μελλοντικές επισφάλειες χαρτοφυλάκιο δανείων.

Μέσω του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου η Τρόικα στέλνει ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και τις ρυθμιστικές αρχές. Αυτή βάζει τα λεφτά και επομένως από δω και στο εξής θα (συν)διαμορφώνει και τους όρους, αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των τραπεζών.

Οι δανειστές δείχνουν ότι έχουν πάρει το μάθημα από προηγούμενα «επεισόδια» και γνωρίζει πια καλά την πρακτική της μετάθεσης του προβλήματος που ακολουθεί η ελληνική πλευρά. Ετσι, δεν δέχεται, προς το παρόν, την πρόταση της σταδιακής μείωσης του προσωπικού. Να μην επαναπροσληφθούν, δηλαδή, στο νέο Τ.Τ. 500 άτομα τώρα και να φύγουν άλλοι 500 εργαζόμενοι σε δύο μήνες μέσω εθελουσίας. Αντίθετα, ζητά εδώ και τώρα 1.200 αποχωρήσεις.



Για να καθησυχάσει την τρόικα η ελληνική πλευρά προτείνει ως δικλείδα ασφαλείας, το νέο Τ.Τ. να εκδώσει οικονομικές καταστάσεις, πριν επιχειρηθεί εκ νέου η πώλησή του. Και δεσμεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για νέα μέτρα αν από τις οικονομικές καταστάσεις, προκύπτει ότι το νέο Τ.Τ. δεν είναι βιώσιμο.

Μένει, ωστόσο να φανεί αν η Τρόικα αποδεχθεί τον ελληνικό ελιγμό, ζητώντας εγγυήσεις ή επιμείνει στην άτεγκτη στάση της για «καθαρές λύσεις». Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, αν δεν βρεθεί λύση μεταξύ τεχνοκρατών, το θέμα θα περάσει στον πρωθυπουργό και η διαπραγμάτευση θα είναι πλέον πολιτική.


Πηγή: euro2day.gr