21 Ιαν 2013

Ο Γολγοθάς των εργαζομένων στο Τ.Τ.

Μέσα σε ένα 24ωρο και κάτω από δραματικές πιέσεις, οι 3.200 εργαζόμενοι προτίμησαν να δεχθούν μεσοσταθμικές μισθολογικές μειώσεις 30% παρά να απολέσουν τη θέση εργασίας τους. Ικανοποιημένα τα κόμματα της κυβέρνησης 
Του Τζώρτζη Ρούσσου 
Τα αποτελέσματα της μνημονιακής τρομοκρατίας βιώνουν οι 3.200 εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι οποίοι, έμπροσθεν του… Γολγοθά της ανεργίας, προτίμησαν να δεχθούν μεσοσταθμικές μισθολογικές μειώσεις 30% παρά να απολέσουν τη θέση εργασίας τους και να βρεθούν σε αναζήτηση απασχόλησης μαζί με ....
άλλους 1,3 εκατ. ανθρώπους! 
Κάτω από αυτές τις δραματικές πιέσεις, το Σωματείο εργαζομένων μέσα σε ένα 24ωρο συμφώνησε για:
- Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.
- Μείωση κατά 30% του μισθολογικού κόστους με εφαρμογή, ως βάσης, της κλαδικής σύμβασης της ΟΤΟΕ και ανάληψη πρόνοιας για προστασία των χαμηλόμισθων.
- Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από το οποίο, ανάλογα με το πόσοι θα δεχθούν να απολυθούν, θα διαμορφωθεί και η τελική μεταβολή του μισθολογικού κόστους.
Βέβαια, αυτή τη συμφωνία έντρομων ανθρώπων που δέχονται να χάσουν 30% των εισοδημάτων τους για να μη χάσουν τη δουλειά τους έσπευσαν να χαιρετίσουν οι «φρουροί» των Μνημονίων…
Πλην της Ν.Δ. που δεν έκανε τον κόπο να τοποθετηθεί επί του θέματος, οι υπόλοιποι «πραίτορες» των συνταγών λιτότητας δεν έχασαν την ευκαιρία… Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ λοιπόν εξέφρασαν την ικανοποίηση τους: «…Υλοποιούνται τα όσα συμφωνήθηκαν κατά τις συναντήσεις των προέδρων των κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με αιχμές τη διασφάλιση λειτουργίας του Τ.Τ. και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας», τονίστηκε.
Η ΔΗΜΑΡ, πιστή στο αριστερό περιτύλιγμά της (παρότι στηρίζει αναφανδόν οποιαδήποτε προσπάθεια πάταξης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων), δεν κάνει καμία νύξη για τη μείωση μισθών αλλά επισημαίνει: «Η δημιουργία της νέας τράπεζας θα πρέπει να αποτελέσει τον πυρήνα του τέταρτου τραπεζικού σχήματος. Με σεβασμό στα εργασιακά – συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, μπορεί να καταστεί πόλος συγχωνεύσεων μικρότερων τραπεζών».
Για το ΚΚΕ από την άλλη, οι εργαζόμενοι του Τ.Τ. δεν πρέπει να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους, γιατί «αυτή η πολιτική των ανελέητων μέτρων σε βάρος τους δεν θα έχει τέλος». Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, γίνεται λόγος για κυβερνητικούς ωμούς εκβιασμούς και απειλές μετά από αξίωση των τραπεζιτών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ωστόσο προτίμησε να στείλει δύο βουλευτές του να επισκεφθούν τους εργαζόμενους. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρης Στρατούλης, το Σάββατο μετέβησαν στα υπό κατάληψη γραφεία και απλώς εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους 72.000 μικρομετόχους, μένοντας στο θολό… «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, το επόμενο διάστημα, θα κάνει όλες τις δυνατές ενέργειες».
Τέλος, οι ΑΝ.ΕΛΛ. υποστήριξαν: «Η κυβέρνηση, πιστή στις εντολές της τρόικας, εκτελεί κυριολεκτικά το Τ.Τ., στέλνει στην ανεργία χιλιάδες οικογένειες και, ακολουθώντας μια πολιτική α λα ΑΤΕ, ετοιμάζεται να πουλήσει αντί πινακίου φακής ένα ιστορικό πιστωτικό ίδρυμα».
Πηγή: efsyn.gr