23 Ιαν 2013

Με αγωγές απαντούν οι ιδιώτες μέτοχοι του Τ.Τ.

Αποφασισμένοι να προασπίσουν τα έννομα συμφέροντά τους είναι οι χιλιάδες ιδιώτες μέτοχοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ηδη η Ενωση Μετόχων και Φίλων του Ταμιευτηρίου (www.emftt.gr) είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο για την ....
αναζήτηση ευθυνών στο πλαίσιο της χρηστής διαχείρισης, που επιβαλλόταν να ισχύει στη λειτουργία του ιδρύματος.
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων θα προχωρήσει -μεταξύ άλλων- στην άσκηση ποινικών αλλά και την επιδίκαση αστικών ευθυνών κατά παντός υπευθύνου.
 
Εκπροσωπούν το 5,2%
Η ΕΜ&Φ Τ.Τ. αποτελείται από μετόχους, καταθέτες αλλά και εργαζόμενους του Ταμιευτηρίου, εκπροσωπεί πλέον πάνω από το 5,2% -ποσοστό που της επέτρεψε να ζητήσει στις 17/1 τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης- προκειμένου να μην εκτελεστεί προσωρινά η απόφαση για διαχωρισμό του Τ.Τ. Το αίτημα ουδέποτε εξετάστηκε από τη διοίκηση του ιδρύματος, παρ' ότι όφειλε.
Οι ιδιώτες μέτοχοι και επενδυτές δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν τόσο σε ανώτατο επίπεδο (Συμβούλιο της Επικρατείας) όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια αμφισβητώντας την τρόπο με τον οποίο έγινε ο διαχωρισμός δανείων, περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων, παγίων. Αλλά και τις μεθοδεύσεις, όπως υποστηρίζουν, που ακολουθήθηκαν από την... πρώτη ημέρα αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την ολιγωρία της διοίκησης του Χ.Α. και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας που προηγήθηκαν της κατάρρευσης κατά 30% της τιμής της μετοχής. Συνάμα, την «περίεργη» τακτική που ακολούθησε η προηγούμενη διοίκηση (επί προεδρίας Κλέονα Παπαδόπουλου) στην άρνηση της Τράπεζας της Ελλάδος να γνωστοποιήσει τα ευρήματα των ελέγχων της Black Rock βάσει των οποίων αιτιολογούνταν η... απαξίωση του Ταμιευτηρίου. 

Ο Μιχαήλ Αγγελάκης, πρόεδρος της Ενωσης Μετόχων και Φίλων του Ταμιευτηρίου
Ο Μιχαήλ Αγγελάκης, πρόεδρος της Ενωσης Μετόχων και Φίλων του Ταμιευτηρίου
Η περίπτωση του Ταμιευτηρίου είναι εντελώς διαφορετική από της ATEBank, σημειώνει ο Μιχαήλ Αγγελάκης (πρόεδρος της Ενωσης), ώστε να επιβάλλεται το ίδιο μοντέλο διαχωρισμού σε «κακό» και «καλό» μέρος. Αυτό γιατί η συμμετοχή του Δημοσίου δεν ξεπερνά αθροιστικά το 44% (Δημόσιο 34% και 9,9% τα ΕΛΤΑ), τη στιγμή που ποσοστό πάνω από 40% είναι στα χέρια των περίπου 72.000 ιδιωτών επενδυτών. Από 6,1% ελέγχουν Εθνική και Eurobank με κόστος κτήσης 143 και 131 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι χιλιάδες ιδιώτες μέτοχοι ήταν αυτοί που κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 526 εκατ. ευρώ το 2009 και όχι το Δημόσιο, όπως είχε επικαλεσθεί ο υπουργός Οικονομίας. Αυτό το 40% (και πλέον) ουδέποτε ρωτήθηκε, αναφέρει η Χατζή Δέσποινα (αντιπρόεδρος της Ενωσης), για το ενδεχόμενο διαχωρισμού του Ταμιευτηρίου ούτε καν ενημερώθηκε, όπως συνέβη με την Εθνική και την Eurobank.
Οπως οι ιδιώτες-μέτοχοι καταγγέλλουν,δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για την επίμαχη περίοδο της αναστολής διαπραγαμάτευσης των μετοχών της εισηγμένης. Επιρρίπτουν δε για αυτό ευθύνες στην ηγεσία του Χ.Α. και της Κεφαλαιαγοράς, καθώς όπως υποστηρίζουν με αφορμή τη μη δημοσίευση οικονομικών αποτελεσμάτων αποφασίσθηκε η «...προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης» -που έμελλε όμως να είναι οριστική εις βάρος των χιλιάδων ιδιωτών επενδυτών. Μία συνεδρίαση νωρίτερα η τιμή της μετοχής κατρακυλούσε κατά 29,9%, στα 0,1680 ευρώ.
Οι μέτοχοι-επενδυτές αλλά και οι εργαζόμενοι του Ταμιευτηρίου ζήτησαν από την ΤτΕ να τους γνωστοποιήσει την έκθεση βιωσιμότητας για το Ταμιευτήριο, αίτημα που δεν έγινε δεκτό.
Σημειωτέον, πως με βάση την ισχύουσα νομοθεσία η ΤτΕ δεν υποχρεούται να κοινοποιήσει τη σχετική έκθεση, γεγονός που οδήγησε τους ιδιώτες μετόχους στην υποβολή του αιτήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Εγείρουν όμως και άλλα ζητήματα, όπως ενδεικτικά του βαθμού της πραγματικής εξάρτησης του Ταμιευτηρίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, των αποτελεσμάτων των stress tests του 2011. Θυμίζουν πως, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ασκηση Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων (που αφορούσαν στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας), η Εθνική βαθμολογήθηκε με δείκτη 7,7% , η Alpha Bank με 7,2%, το Τ.Τ. με 5,5%, η Πειραιώς με 5,3% και με το οριακό 4,9% η Eurobank.
Παρατηρήθηκε δηλαδή το παράδοξο λεγόμενες «συστημικές» τράπεζες (Πειραιώς, Eurobank) να βαθμολογούνται με χαμηλότερο δείκτη από το Τ.Τ., να χρηματοδοτούνται (μαζί με τις Εθνική και Alpha Bank) από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ουσιαστικά από το κράτος, τους φορολογούμενους) και το Ταμιευτήριο να οδηγείται στην... πυρά.
Να συνεκτιμηθεί πως τα αποτελέσματα των ελέγχων της Black Rock παρά τις αρχικές δηλώσεις των αρμόδιων παραγόντων δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα. Οπως επίσης, πέραν μιας επιλεκτικής ενημέρωσης των διοικήσεων των τραπεζών, από τη διοίκηση της ΤτΕ δεν ενημερώθηκαν δύο χρόνια μετά ούτε το επενδυτικό κοινό ούτε οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών. 
Πηγή: enet.gr