28 Ιαν 2013

Αναστέλλεται η απεργία στα τρόλεϊ, συνεχίζουν οι οδηγοί των λεωφορείων

Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν τα σωματεία των τεχνικών των Οδικών Συγκοινωνιών. Ωστόσο, συνεχίζουν την απεργία τους οι οδηγοί των λεωφορείων, παρά την αναστολή των κινητοποιήσεων των τεχνικών ΟΑΣΑ-ΟΣΥ. Την Τρίτη αναμένεται να...
πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Σε παρόντα χρόνο, πάντως, τηρούν στάση αναμονής.
Οι τεχνικοί στα λεωφορεία και όλοι οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ έκαναν πίσω, λίγη ώρα μετά την προκαταρκτική εξέταση, την οποία διέταξε η εισαγγελία Πρωτοδικών το πρωί της Δευτέρας για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα τρόλεϊ και τα λεωφορεία, μετά τον χαρακτηρισμό της απεργίας ως παράνομης.

Διατηρεί στο τραπέζι την πιθανότητα επίταξης το υπουργείο Ανάπτυξης

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης τονίζουν ότι στο υπουργείο υπάρχουν στελέχη που εμμένουν στο μέτρο της επίταξης εργασιών: "Σημειώνουμε με ικανοποίηση ότι οι εργαζόμενοι σε ΗΛΠΑΠ, ΟΣΕ και οι τεχνικοί λεωφορείων άκουσαν τη φωνή της λογικής και επιστρέφουν στις δουλειές τους. Ελπίζουμε ότι θα τους ακολουθήσουν και οι οδηγοί των λεωφορείων. Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην εφαρμοστούν οι νόμοι", τονίζουν. Η τελευταία φράση είναι χαρακτηριστική των προθέσεων του υπουργείου.
Η έρευνα στοχεύει στο να διαπιστωθεί, εάν είχαμε να κάνουμε με το αδίκημα της παραβίασης δικαστικής απόφασης, σε ό,τι αφορά με τη συνέχιση της απεργίας, στην οποία μέχρι εκείνη την ώρα επέμεναν οι εργαζόμενοι.
"Κάνουμε πράξη, την πρόσκληση της διοίκησης για διάλογο", ανέφερε ο προέδρου του σωματείου τεχνικών του ΟΑΣΑ-ΟΣΥ, κ. Απ. Ραυτόπουλος.
Να υπενθυμιστεί ότι το δικαστήριο έκρινε παράνομη την απεργία των εργαζομένων σε λεωφορεία, τρόλεϊ, προαστιακό και ΟΣΕ, ενώ δεν αποκλείεται σε περίπτωση που εμμείνουν στην απόφασή τους για συνέχιση των κινητοποιήσεων δεν αποκλείεται η αποστολή νέων φύλλων επίστράτευσης μετά από εκείνα που εστάλησαν στο μετρό.

Νωρίτερα το news.gr είχε μεταδώσει

Ακινητοποιημένα θα είναι τη Δευτέρα τα τρόλεϊ στην πρωτεύουσα, όπως αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ. Ωστόσο, αύριο θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν όλοι οι εργαζόμενοι την περαιτέρω στάση τους. Η εξαγγελθείσα απεργία τους είναι έως και την Τρίτη 29 Ιανουαρίου. Αναμένεται και η απόφαση των εργαζομένων στα λεωφορεία, των οποίων η συνεδρίαση για να καθοριστεί η περαιτέρω στάση τους βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.
Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) καλεί τους εργαζόμενους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις και να επιστρέψουν στην εργασία τους επισημαίνοντας πως "δεν υπάρχουν περιθώρια επανάληψης της ταλαιπωρίας και της ομηρίας που έζησε το επιβατικό κοινό το προηγούμενο διάστημα". Αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή, η διοίκηση της ΟΣΥ είναι έτοιμη να συζητήσει με τους εκπροσώπους τους για όλα τα ζητήματα, εκτός φυσικά από ότι έχει να κάνει με την εφαρμογή του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο».
Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης ξεκαθαρίζουν πως "μετά τη σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν την ευκαιρία και την ευθύνη να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της διοίκησης της ΟΣΥ και να λύσουν την απεργία", και προειδοποιούν ότι "σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της", απειλώντας ουσιαστικά με επίταξη και τους εργαζομένους σε τρόλεϊ και λεωφορεία, μετά την αντίστοιχη απόφαση που ελήφθη για τους εργαζομένους στο Μετρό.
Σημειώνεται πως για την ώρα δεν έχει αλλάξει η απόφαση των εργαζομένων για απεργία έως και την Τρίτη 29 Ιανουαρίου. Ως εκ τούτου δεν κυκλοφορούν τρόλει και λεωφορεία στην πρωτεύουσα.
Επίσης δεν κυκλοφορούν τρένα του ΟΣΕ και προαστιακός σιδηρόδρομος λόγω της απεργίας που έχει εξαγγείλει έως και τη Δευτέρα η ΠΟΣ. Επιπλέον, λόγω των κινητοποιήσεων στα τρένα, δεν πραγματοποιείται η διέλευση των συρμών του μετρό στο τμήμα "Δουκίσσης Πλακεντίας" - "Αεροδρόμιο" έως και τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου.
Την συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων σε λεωφορεία, τρόλεϊ, προαστιακό και τρένα του ΟΣΕ, όπως αυτές είχαν προαναγγελθεί, αποφάσισαν σήμερα οι εργαζόμενοι όλων των σωματείων των μέσων μαζικής μεταφοράς μετά από μια μαραθώνια σύσκεψη, στα γραφεία της πρώην ΕΘΕΛ, στην περιοχή του Ρέντη.

Νέα ταλαιπωρία την προσεχή Πέμπτη

Υπενθυμίζεται ότι για την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου έχει προκυρηχθεί παναττική 24ωρη απεργία όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, η οποία και δεν έχει ακυρωθεί με βάση τα έως τώρα δεδομένα.
Πηγή:http://www.news.gr