25 Ιαν 2013

Ξεκινούν τα δρομολόγια του Μετρό

Ξεκίνησε πριν λίγα λεπτά ο πρώτος συρμός του Μετρό από το αμαξοστάσιο στα Σεπόλια. Σύμφωνα με πληροφορίες η κίνηση των συρμών θα είναι σε ρυθμούς Σαββατοκύριακου, ενώ η επαναλειτουργία γίνεται σταδιακά.
 Εκτός από το Μετρό αναμένεται να...

ξεκινήσουν τα δρομολόγια του Ηλεκτρικού αλλά και του Τραμ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήδη έχει επιδοθεί περίπου το 80% των ατομικών φύλλων επιστράτευση.
Το μεσημέρι στις 15:30 ο υπουργός ανάπτυξης θα δώσει συνέντευξη τύπου για την επαναλειτουργία του Μετρό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγη ώρα ένας από τους δύο δικηγόρους του σωματείου των εργαζομένων στο μετρό τους ενημέρωσε ότι όσοι έχουν πάρει ήδη στα χέρια τους τα έγγραφα θα πρέπει να συμμορφωθούν γιατί κινδυνεύουν με απόλυση, όπως προβλέπει ο νόμος.
Όταν οι εργαζόμενοι τον ρώτησαν αν έχει ενημερωθεί το σωματείο τους, εκείνος τους απάντησε ότι το σωματείο δεν μπορεί να πάρει επάνω του την ευθύνη για το ενδεχόμενο απολύσεων.
Από την πλευρά της διοίκησης, έγιναν προσπάθειες να ξαναβγούν εντός της ημέρας στις ράγες οι συρμοί του Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ και, σύμφωνα με τη διοίκηση, υπάρχει μεγάλος αριθμός εργαζομένων, που φτάνει στους χώρους εργασίας του, έτσι ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα συγκεκριμένα μέσα, παρά το ότι απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες για τη διενέργεια των τυπικών ελέγχων συντήρησης και ασφαλείας στους συρμούς.
Οι εργαζόμενοι στο μετρό, από την πλευρά τους, δηλώνουν πως ακόμη και να επιδοθούν τα φύλλα επίταξης σε όλους τους εργαζόμενους, κάτι το οποίο όπως υποστηρίζουν δεν έχει γίνει, οι συρμοί δεν μπορεί να κυκλοφορήσουν, γιατί είναι σε ακινησία πολλές ημέρες και χρήζουν μίας σειράς απαραίτητων ελέγχων για την ασφάλεια μετακίνησης των επιβατών. "Να δώσουν χρόνο στο σύστημα να αποκατασταθεί και να μην προσπαθούν με βεβιασμένες κινήσεις να βγάλουν τους συρμούς. Υπάρχει θέμα ασφάλειας των επιβατών", λένε χαρακτηριστικά.
Σήμερα, πάντως, με την κάλυψη της ΓΣΕΕ και των Εργατικών Κέντρων Αθηνών και Πειραιά, "χειρόφρενο" έχουν τραβήξει λεωφορεία, τρόλεϊ, προαστιακός σιδηρόδρομος (Πειραιάς - Αθήνα - Αεροδρόμιο - Κιάτο) και περιαστικός (γραμμή Πειραιά - Αθήνα - Χαλκίδα). Ωστόσο, η διοίκηση της ΟΣΥ ΑΕ (οδικές συγκοινωνίες) προσέφυγε σήμερα στη Δικαιοσύνη για τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλει.

"Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήσει τη χώρα να εκτροχιαστεί"

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, για την απόφαση των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς να επιστρέψουν στην εργασία τους, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα, παρά μόνο η εφαρμογή του νέου μισθολογίου χωρίς εξαιρέσεις.
“Η κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αφήσει τη χώρα να εκτροχιαστεί και να πάνε χαμένες οι θυσίες, και επομένως η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυνατότητα, παρά να εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο χωρίς εξαιρέσεις”, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Κατόπιν, δήλωσε ικανοποιημένος “που οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ έβαλαν πάλι μπροστά τα μέσα σταθερής τροχιάς”, και επεσήμανε ότι ακόμα πιο ικανοποιημένοι θα είναι οι επιβάτες, ενώ ξεκαθάρισε: “Ο δρόμος έχει σίγουρα δυσκολίες, αλλά μόνο αν μείνουμε σε αυτήν την πορεία, κυβέρνηση και πολίτες, μπορούμε να τα καταφέρουμε”.
Πηγή:http://www.news.gr