17 Ιαν 2013

Focus: Ο Σόιμπλε είδε τον Τσίπρα επειδή θα κυβερνήσει

“ Reuters: Γρανίτη δάγκωσε ο Σόιμπλε στη συνάντηση με τον Τσίπρα ”
Ο Αλέξης Τσίπρας“Η μονομαχία των ξεροκέφαλων” είναι ο τίτλος άρθρου του Focus, το οποίο αναφέρεται στη συνάντηση που είχε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 
“Το γεγονός ότι ο Σόιμπλε βρήκε το χρόνο για ....
να συναντήσει τον περιγραφόμενο ως χαρισματικό 38χρονο έχει να κάνει με τις απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Για την ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα έρχεται κατά καιρούς στις δημοσκοπήσεις πρώτος. Κι επειδή το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της βαθιά χρεωμένης χώρας θα κρατήσει ακόμη πολλά χρόνια, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στους δανειστές ότι ο Τσίπρας δεν θα έρθει κάποια στιγμή στην εξουσία. Γι΄αυτό είναι καλύτερο να συζητά κανείς ήδη μαζί του- προφανώς το ίδιο ισχύει και για τις δυο πλευρές. Έτσι μετά τη συνάντηση και ο Τσίπρας δήλωσε ότι οι διαφορές μας είναι μόνο πολιτικές, όχι προσωπικές”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα του Focus. 
To Reuters με τη σειρά του αναφέρει ότι “γρανίτη δάγκωσε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον αίτημά του προς την αριστερή αντιπολίτευση στην Ελλάδα να υποστηρίξει το πρόγραμμα λιτότητας” και περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την ανυποχώρητη στάση του Αλέξη Τσίπρα έναντι των δανειστών και του Βερολίνου, στη συνάντηση που είχε με τον ισχυρό εκπρόσωπο του βιομηχανικού λόμπι και της πανίσχυρης οικονομικής ελίτ της Γερμανίας. Άλλωστε ο τίτλος του άρθρου είναι ενδεικτικός “Ο Σόιμπλε και ο αρχηγός της ελληνικής αντιπολίτευσης σε διαμάχη”.
Την στιγμή που οι συμμετέχοντες στην τρικομματική κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δίνουν καθημερινά τα διαπιστευτήριά τους ως πρόθυμοι εντολοδόχοι των δανειστών, ως μερκελιστές και ως υποτακτικοί του Βερολίνου, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το περίγραμμα του τι θα έκανε αν ήταν πρωθυπουργός: Θα υπερασπιζόταν ανυποχώρητα τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας. Κυρίως, όμως, δίνει το περίγραμμα του τι θα πράξει μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία. Επίσης έδωσε απαντήσεις σε όσους έκαναν λόγο για κωλοτούμπες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για “στρογγύλεμα” των θέσεων έναντι του γερμανικού πολιτικού παράγοντα με αφορμή το ταξίδι στο Βερολίνο και τη συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.
Την στιγμή που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ουδέποτε διαπραγματεύτηκε με τους δανειστές, εμφανίζεται πρόθυμος να εκτελέσει τις διαταγές της γερμανικής Καγκελαρίας, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μοναδικός αρχηγός κόμματος, ο οποίος μέσα στο Βερολίνο τοποθετεί στην ατζέντα των συζητήσεων δύο θέματα, τα οποία απαιτούν παλλαϊκά αιτήματα, αλλά η τρικομματική κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει με τους Γερμανούς, τηρώντας ένοχη σιωπή: Το ζήτημα του κατοχικού δανείου και εκείνο της κατάθεσης του υπόδικου για το σκάνδαλο με τις μίζες της SIEMENS Μιχάλη Χριστοφοράκου στις γερμανικές αρχές.
www.periodista.gr
Από τον papaioannou-gianni