19 Ιαν 2013

ΕΛΤΑ, o μεγάλος χαμένος από το "σπάσιμο" του Τ. Τ.

Γράφει ο Γιάννης Βερίγος

Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για οριστικά συμπεράσματα και υπάρχει ο κίνδυνος να εκτεθεί κάποιος κάνοντας εκτίμηση και πρόβλεψη για τις συνέπειες από το σπάσιμο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε good και bad bank, εντούτοις θα επιχειρήσω ....
να προσεγγίσω την κατάσταση (με βάση τα σχετικά δημοσιεύματα) όσο πιο αντικειμενικά μπορώ, γιατί αυτή δημιουργεί τεράστιες παράπλευρες απώλειες, οδηγώντας σε απόγνωση τους μετόχους της τράπεζας, ανάμεσα σε αυτούς και τα ΕΛΤΑ, που κατέχουν το 10% του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΤ.


Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΥΠΟΙΚ,  της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΤΧΣ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, εντάσσεται σε καθεστώς εξυγίανσης και ιδρύθηκε ένα νέο μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα, το «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο», στο οποίο μεταφέρονται το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκιο δανείων και τίτλων) της παλιάς τράπεζας. 
Το «νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο», έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε κεφαλαιακά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο είναι και ο μοναδικός μέτοχος της νέας τράπεζας.


Η άδεια του παλαιού ΤΤ ανακλήθηκε και  τίθεται σε ειδική εκκαθάριση. Ορίστηκε  αρμόδιος εκκαθαριστής προκειμένου από το προϊόν της εκκαθάρισης θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των τρίτων κατά τη σειρά προτεραιότητας όπως  ορίζει ο νόμος. 
Ήτοι:

1. Ο εκκαθαριστής για τα έξοδά του.

2. Οι τυχόν απολυόμενοι εργαζόμενοι που παίρνουν κατ’ αρχήν το 50% της αποζημίωσης απόλυσης και το ποσό που πιθανόν θα συμφωνηθεί σε περίπτωση εθελούσιας εξόδου.

3.Το ΤΧΣ για το ποσό με τα οποίο θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό μεταξύ των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού που θα μεταφερθούν στη bad bank.

4. Καταβολή του υπολοίπου 50% της αποζημίωσης απόλυσης στους εργαζομένους.

5. Και τελευταίοι αποζημιώνονται οι μέτοχοι της τράπεζας.


Είναι ευνόητο πως πληρώνονται οι παραπάνω απαιτήσεις μέχρι το σημείο που υπάρχουν χρήματα. Οπότε καταλαβαίνετε τι πρόκειται να συμβεί με τους μετόχους του παλαιού Ταμιευτηρίου, που βρίσκονται τελευταίοι στη λίστα ( έτσι τουλάχιστον αναφέρουν τα δημοσιεύματα).


Είναι φαίνεται πάρα πολύ απλό για εκείνους που πήραν την απόφαση για το σπάσιμο του ΤΤ, να αναγκάζουν  τους  χιλιάδες ιδιώτες μικρομετόχους,  που είχαν τοποθετήσει τις οικονομίες τους σε μετοχές του Ταμιευτηρίου, να μένουν με χαρτιά χωρίς αντίκρισμα στα χέρια τους, όπως έγινε και με τους ομολογιούχους.


Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με τις μετοχές που κατέχει ο ΕΛΤΑ, που αντιστοιχούν στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου του παλιού Τ. Τ. και που για την απόκτηση τους έχει καταβληθεί ένα ποσό που προσεγγίζει τα 212.000.000 € (Διακόσια δώδεκα εκατομμύρια ευρώ).


Καταλαβαίνετε σε τι περιπέτειες μπαίνουν πλέον τα ΕΛΤΑ εφόσον υλοποιηθεί – όπως όλα δείχνουν- η παραπάνω εξέλιξη.
Θα αναγκαστούν να καταγράψουν στον ισολογισμό τους την παραπάνω ζημιά και θα είναι πλέον ελλειμματικά, με ότι αυτό συνεπάγεται, αλλά  κυρίως για όλους εμάς τους εργαζόμενους που θα υποστούμε τις συνέπειες που δημιουργεί μια ζημιογόνος δημόσια επιχείρηση

Επειδή όλα αυτά τα χρόνια, όλοι εμείς οι εργαζόμενοι "βάλαμε πλάτη" για να είναι το Δημόσιο Ταχυδρομείο κερδοφόρο και συνεχίζουμε να το στηρίζουμε με τις περικοπές στους μισθούς μας, ώστε να συνεχίζει να παραμένει έστω οριακά, έχουμε το δικαίωμα να  γνωρίζουμε  τι έχει κάνει – αν έχει κάνει  – η διοίκηση του ΕΛΤΑ για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Οργανισμού γνωρίζοντας - υποθέτουμε - αυτή την εξέλιξη. 
Διάβασα πως μικρομέτοχοι με ποσοστό μετοχών 5% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΤ  ζήτησαν έγκαιρα – πριν το σπάσιμο – την σύγκλιση  έκτακτης γενικής συνέλευσης, προκειμένου να μπλοκάρουν τις αρνητικές εξελίξεις. Τα ΕΛΤΑ  που έχουν το διπλάσιο ποσοστό (10%) από τους μικρομετόχους  έκανε κάποια ενέργεια η διοίκηση τους για να διασφαλίσει τα συμφέροντα τους???



Επειδή το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό,  η ΠΟΣΤ πρέπει να συγκαλέσει άμεσα το Διοικητικό Συμβούλιο της για να παρθούν αποφάσεις, να ερευνηθούν οι πιθανές ευθύνες της διοίκησης για την ζημιά που θα υποστούν τα ΕΛΤΑ.
Την Δευτέρα μαζί με τα άλλα μέλη της παράταξης μας θα καταθέσουμε εγγράφως το σχετικό αίτημα.