21 Μαρ 2013

Γαλλικός τύπος:"Ο Κύπριος πολίτης νιώθει ταπεινωμένος όπως το '74"

Τα κύρια άρθρα τους αφιερώνουν στην κατάσταση στην Κύπρο οι εφημερίδες L'Echo και Le Soir, αναδεικνύοντας τις ευθύνες αυτών που οδήγησαν στην κρίση.
Η L'Echo σε άρθρο της με τίτλο: «Στην αναζήτηση των υπεύθυνων», αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Κύπρος, που...
αντιπροσωπεύει μόνο το 0,3% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, θα αναστάτωνε τόσο την Ευρώπη όσο και πρωτεύουσες όπως η Μόσχα και το Λονδίνο; Αδιανόητο. Οι κάτοικοι της μικρής νήσου θα θυμούνται πάντα δύο ημερομηνίες. Το Σάββατο 20 Ιουλίου 1974, όταν ο στρατός της Τουρκίας εισέβαλε στο βόρειο τμήμα του νησιού, γεγονός που προκάλεσε τη διαίρεση ανάμεσα σε ελληνικό και τούρκικο τμήμα. Και εκείνο το άλλο Σάββατο, στις 16 Μαρτίου, όταν, μετά από μία μακρά νύχτα διαπραγματεύσεων, η Ευρώπη και η Κύπρος αποφάσισαν να δεσμεύσουν και να επιβάλλουν τέλος στις τραπεζικές καταθέσεις. Ακόμη και σε εκείνες των μικρών καταθετών. Μία μέρα, θα πρέπει να προσδιορίσουμε ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό το χάος. Ο καθένας αποδίδει στον άλλο την ευθύνη» επισημαίνει η εφημερίδα.
«Ένα πράγμα είναι βέβαιο: ο κύπριος πολίτης αισθάνεται ταπεινωμένος. . . όπως το 1974. Και η αλήθεια είναι ότι ο Πρόεδρος του Eurogroup Ντάισελμπλουμ και ο  Άσμουσεν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα έπρεπε να είχαν δεχτεί να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις του Eurogroup, με μία τόσο πρόχειρη λύση. Αντίθετα, έπρεπε να αξιολογήσουν τις πιθανές επιπτώσεις στη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος. Ακόμη και αν η Κύπρος φέρει βαριά ευθύνη σε αυτήν την περιπέτεια και η προτεραιότητα είναι τώρα να βρεθεί ένα "σχέδιο Β" (ειδάλλως η ΕΚΤ κόβει τις παροχές!), η 16η Μαρτίου θα αφήσει σημάδια. Ορισμένοι θα παρατηρήσουν ότι οι αγορές δεν αντέδρασαν και πολύ άσχημα σε αυτές τις αναταραχές. Και είναι αλήθεια. Αλλά η αμφιβολία εισχώρησε στο νου αρκετών ανθρώπων: η Ευρώπη, σε περίπτωση σοβαρών δυσκολιών μίας χώρας, μισάνοιξε την πόρτα στην υποχρεωτική φορολόγηση των καταθέσεων. Αυτό ευνοεί το χρυσό και τις υπόλοιπες αξίες καταφύγιο! Ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα επικεφαλής του Eurogroup, ήταν κατάλληλος για να χειριστεί παρόμοιο πρόβλημα; Και γιατί δεν ήταν ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, παρών στις Βρυξέλλες, αντί για τον Άσμουσεν ο οποίος υπηρετεί σε αυτήν τη θέση εδώ και ένα χρόνο μόνο; Δεν είναι βέβαιο ότι ένας ηγέτης πιο έμπειρος όπως ο Γιούνκερ, θα είχε επιτρέψει παρόμοια κατάληξη. Αλλά η ιστορία δεν ξαναγράφεται», προσθέτει η L'Echo.

Η εφημερίδα Le Soir δημοσιεύει επίσης κύριο άρθρο με τίτλο: «Η αμέλεια είναι ευρωπαϊκή». Επισημαίνει:
«Η κυπριακή κρίση είναι τραγική, πρώτα για τους κατοίκους της νήσου, αλλά βαθύτερα λόγω της απαξίωσης των ευρωπαϊκών αρχών. Θα ήταν βολικό να ρίξουμε την ευθύνη στους Κύπριους ηγέτες, ανίκανοι, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, να υλοποιήσουν τις αποφάσεις που λήφθηκαν την σπουδαία νύχτα της Παρασκευής Λάθος! Εκείνες που έσφαλλαν ήταν οι ευρωπαϊκές αρχές, που επικύρωσαν ομόφωνα αυτό το σχέδιο που υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη και στην ικανότητα των Ευρωπαίων ηγετών να σεβαστούν το λόγο τους και τις ίδιες τις αποφάσεις τους. Η προτεινόμενη λύση και η διαχείριση της κρίσης που ακολούθησε, θεωρούνται ήδη ως παράδειγμα για το πώς δεν πρέπει να χειρίζονται οικονομικά προβλήματα ή εθνικά χρέη. Ο αμείλικτος τρόπος με τον οποίο οι ευρωπαϊκές αρχές και ορισμένοι Υπουργοί Οικονομικών (σκεφτόμαστε τη Γερμανία) επιβάλλουν δικαίως προσπάθειες στις "ένοχες" χώρες , θα απαιτούσε να αναλαμβάνουν την ευθύνη των δικών τους λαθών. Ο κίνδυνος που απειλεί την Ευρώπη δεν είναι νομισματικός. Είναι η πλήρης έλλειψη διακυβέρνησης».


Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή:http://www.enikos.gr