18 Μαρ 2013

Συναλλαγές μέσω ΑΤΜ για κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα έως Πέμπτη

Επιβεβαιώνει με επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών ότι τα καταστήματα στην Ελλάδα των τραπεζικών ιδρυμάτων Τράπεζα Κύπρου, CPB (Λαϊκή Τράπεζα) και Ελληνική Τράπεζα θα παραμείνουν κλειστά στις 19 και 20 Μαρτίου 2013 σύμφωνα με απόφαση των .... κυπριακών αρχών.

Νωρίτερα, τραπεζικοί κύκλοι από την Κύπρο ανέφεραν πως αναμενόταν απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου η οποία θα ορίζει ότι κλειστά θα παραμείνουν και στην Ελλάδα τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν πως τα ΑΤΜς θα λειτουργούν κανονικά.

Να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με πληροφορίες κανονικά λειτούργησαν τα ΑΤΜ όλων των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου και σύμφωνα με πληροφορίες οι εκροές ήταν «φυσιολογικές».

Κλειστές οι τράπεζες στην Κύπρο έως την Πέμπτη

Εν τω μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες θα είναι κλειστές την Τρίτη και Τετάρτη, 19 και 20 Μαρτίου 2013 αντίστοιχα, «λόγω τραπεζικής αργίας». Είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα του ότι δεν έχει ψηφιστεί ακόμη το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup.

Αναγκαία κρίθηκε, σύμφωνα και με το Υπουργείο Οικονομικών, η κήρυξη της αυριανής και μεθαυριανής ημέρας ως τραπεζικής αργίας, με στόχο τη διευκόλυνση της υλοποίησής της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 16 Μαρτίου του 2013, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κρατών μελών της Ευρωζώνης, για την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας στην Δημοκρατία της Κύπρου.

Σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι "κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας δεν θα διενεργούνται τραπεζικές συναλλαγές με το κοινό".

Νωρίτερα άλλωστε αποφασίστηκε και νέα αναβολή στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις καταθέσεις στην Κύπρο η οποία ήταν (ύστερα από την χθεσινή αναβολή) να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 16.00. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, η βουλή θα αντιπροσώπων θα συνέλθει την Τρίτη στις 18.00.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής η νέα αναβολή κρίθηκε απαραίτητε καθώς υπάρχουν «τροποποιήσεις επί του προτιθεμένου να κατατεθεί νομοσχεδίου» οι οποίες χρειάζεται να μελετηθούν. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως θα κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Σε ερώτηση δημοσιογράφου ποιες είναι αυτές οι τροποποιήσεις ο πρόεδρος της Κυπριακής βουλής δεν απήντησε. 


Πηγή:www.capital.gr
Πηγή: capital.gr