Από την Αλεξανδρούπολη όπου ο «λαός της Θράκης πέτυχε την πρώτη μεγάλη νίκη»,
με την υπαναχώρηση της κυβέρνησης για την επένδυση χρυσού, ο πρόεδρος
του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε σήμερα την πρότασή του κόμματός του
για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Απάντησε στο ερώτημα εάν θα διώχνουμε ....όλες τις επενδύσεις που φέρνουν ανάπτυξη , λέγοντας: «Ας μας πούνε όμως, γιατί δε κάνουν το ίδιο και στις δικές τους ανεπτυγμένες χώρες; Γιατί δεν έχετε δει τα τελευταία χρόνια σε κάποια από τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες τέτοιου είδους επενδύσεις. Γιατί δε κάνουν το ίδιο και στο τόπο τους; Γιατί όπου στον πλανήτη υπάρχει εξόρυξη χρυσού και συσσωρεύονται οι χρυσοθήρες, το περιβάλλον καταστρέφεται και οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν και αγωνίζονται για να σώσουν το τόπο τους και τη ζωή των παιδιών τους; Και κυρίως γιατί πίστεψαν ότι στην Ελλάδα το πειραματόζωο ο ελληνικός λαός, γιατί για πειραματόζωο μας έχουν, δεν θα αντιδράσει σ΄ αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή... γιατί το εδώ πολιτικό προσωπικό ... τους διαβεβαίωνε ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα σαν τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, δεν είναι μια μέση ευρωπαϊκή χώρα, αλλά είναι σαν «μπανανία». Είναι σαν τις δύσμοιρες Αφρικανικές χώρες, όπου πηγαίνουν οι μεγάλες πολυεθνικές και τις λεηλατούν, όπως οι πολυεθνικές του πετρελαίου στη Νιγηρία ή οι πολυεθνικές της εξόρυξης χρυσού, οι ίδιες πολυεθνικές σε άλλες αφρικανικές χώρες».
Για το σκάνδαλο του ΟΠΑΠ
«Και φαντάζομαι ότι ακόμη και στη τελευταία Αφρικανική χώρα δεν θα υπήρχε περίπτωση να βγάζουν στο σφυρί τον πιο κερδοφόρο δημόσιο οργανισμό σε περίοδο κρίσης, όπως κάνουν εδώ με τον ΟΠΑΠ, και να γίνονται δεκτοί στο διαγωνισμό επενδυτές που δεν έχουν καταθέσει παρά 1000 ευρώ. Και θέλουν με 1000 ευρώ εγγύηση θέλουν να πάρουν από το δημόσιο έναν οργανισμό που κερδίζει 800 εκατομμύρια το χρόνο, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα σημερινής αθηναϊκής εφημερίδας . Πείτε μου αλήθεια σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα υπήρχε ένα τέτοιο δημοσίευμα, το οποίο θα ήταν αληθινό –ελπίζω να διαψευστεί σήμερα- σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα υπήρχε ένα τέτοιο σκάνδαλο και δεν θα είχαμε την ευθιξία και την παραίτηση ενός έστω υπουργού;.. Για να μην σας πω ότι εκεί θα έπεφταν κυβερνήσεις».
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας σχολίασε καυστικά: «Επειδή δεν θέλω να αδικώ τις αφρικανικές χώρες, να σας πω ότι ακόμα και εκεί, τουλάχιστον κάποιοι νόμοι λειτουργούν, ενώ εδώ δεν λειτουργούν. Ακόμη και στη Νιγηρία, οι υπαίτιοι της κυβέρνησης που είχαν δωροδοκηθεί από τη Siemens, γιατί η Siemens δεν δωροδοκεί μόνο στην Ελλάδα, δικάστηκαν, κάθισαν στο σκαμνί, στην τριτοκοσμική αφρικανική Νιγηρία. Εδώ δεν έκατσε ποτέ κανείς τους».
Κατά τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ η ανάπτυξη που το κόμμα του οραματίζεται «δε περνά ούτε μέσα από τα μνημόνια που στόχο έχουν να μετατρέψουν τη χώρα σε αποικία χρέους στους δανειστές της, ούτε από τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που θέλουν εργαζόμενους με μισθούς Βουλγαρίας, ούτε από το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και τη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος».
Η παραγωγική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
«Οι βασικές αρχές της δικής μας πρότασης είναι :
-Η Ενίσχυση δραστηριοτήτων με αυξανόμενη ζήτηση στις παγκόσμιες αγορές, όπως και εκείνων των δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην υποκατάσταση εισαγωγών.
-Η Στήριξη δραστηριοτήτων με ισχυρή διακλαδικότητα.
-Η Επικέντρωση σε δραστηριότητες εντάσεως εργασίας, που θα συμβάλλουν άμεσα στη μείωση της ανεργίας.
-Η Προτεραιότητα σε κλάδους και επιχειρήσεις που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας.
-Η Ενίσχυση των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
-Η Στήριξη της δημόσιας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με την ενθάρρυνση παραγωγικών και καινοτόμων συνεταιρισμών.
Όσον αφορά δε τους παραγωγικούς τομείς, που εμείς εστιάζουμε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση, διακρίνουμε τον αγροτοδιατροφικό τομέα, όπου μπορεί, κατά την άποψή μας, να αποτελέσει βασικό μοχλό συνολικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της περιοχής.
Τον τουριστικό τομέα, μέσα όμως από ένα ριζικά διαφορετικό πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης.
Τον ενεργειακό τομέα, με ενίσχυση τόσο των μικρών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) όσο όμως και μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και υγροποίησης φυσικού αερίου.
Δεν αποκλείουμε τις διακρατικές συμφωνίες, τις αναγκαίες διακρατικές συμφωνίες και την προσέλκυση επενδυτών στον ενεργειακό τομέα, μέσα όμως από τη συνέργια και την κοινοπραξία ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα με ιδιωτικά κεφάλαια, που θα γίνεται πάντα με όρους επωφελείς προς το δημόσιο συμφέρον. Και με βασικό στόχο την ενεργειακή επάρκεια της Θράκη και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, την καταπολέμηση δηλαδή της αδυναμίας των πολιτών να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.
Τέλος στους τομείς της βιομηχανίας, των περιβαλλοντικών τεχνολογιών και της έρευνας, με έμφαση στην ανάπτυξη των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και με παροχή κινήτρων για τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας, με ταυτόχρονη διασφάλιση τραπεζικής χρηματοδότησης και ρύθμισης χρεών.
Δική μας εκτίμηση είναι πως και το φορολογικό καθεστώς αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης και αναδιανομής.
Αποτελεί ένα ακόμα πεδίο στο οποίο η δική μας πρόταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη συγκρούεται με την στρατηγική της τρόικας, της τρόικας εξωτερικού αλλά και εσωτερικού.
Το φορολογικό σύστημα πρέπει να αναδιανέμει εισοδήματα, δεν πρέπει να απαλλάσσει τον πλούτο. Το φορολογικό σύστημα πρέπει να παίρνει απ΄ αυτούς που έχουν, όχι να φορολογεί τη φτώχεια, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Η δική μας πρόταση είναι η δημιουργία περιουσιολογίου ώστε να μπορούμε, σύμφωνα με το Σύνταγμα που λέει να φορολογείται ο καθένας με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα, να παίρνουμε για το δημόσιο ταμείο απ΄ αυτούς που έχουν και όχι απ΄ αυτούς που δεν έχουν. Η δική μας πρόταση είναι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του πόθεν έσχες και το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.
Η δική μας πρόταση είναι χαμηλός ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, για να καταργηθεί επιτέλους αυτό το εξωφρενικό 23% ΦΠΑ στην εστίαση.
Γιατί αν όλα αυτά δεν γίνουν, όλες οι εξαγγελίες για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα είναι λόγια του αέρα. Αν αυτά δεν γίνουν, χωρίς όμως να στερηθεί το κράτος, η πολιτεία τη δυνατότητα να συλλέγει φόρους, να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό, να πάμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, ναι, αλλά δεν μπορούμε να πάμε σε πρωτογενή πλεονάσματα μ΄ αυτό το σύστημα της άγριας φορολογίας, της φοροασυλίας, της φοροαπαλλαγής των εχόντων και κατεχόντων και ταυτόχρονα με σκληρή λιτότητα στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
Πηγή: eklogika.gr