Υπέρ της άρσης της ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, για τη χειροδικία του κατά της βουλευτού του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, αλλά και του βουλευτή της ΝΔ, Μιχάλη Ταμήλου, για οικονομική υπόθεση, ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής.
Συγκεκριμένα, 205 βουλευτές ψήφισαν ....υπέρ της άρσης της ασυλίας, τρεις ψήφισαν κατά, και ένας ψήφισε παρών. Εκεί αρχίζουν τα δύσκολα: Διότι και οι τρεις βουλευτές που δεν ψήφισαν υπέρ της άρσης του Η. Κασιδιάρη ήταν όλοι ΝΔ! Όταν μάλιστα η ΝΔ επισήμως είναι υπέρ της άρσης της ασυλίας, τότε πώς εξηγείται ο Γραμματέας του κόμματος να ψηφίζει κατά;
Αναλυτικότερα:
Υπέρ της άρσης της ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, για τη χειροδικία του κατά της βουλευτού του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, αλλά και του βουλευτή της ΝΔ, Μιχάλη Ταμήλου, για οικονομική υπόθεση, ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής. Συγκεκριμένα, 205 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας, τρεις ψήφισαν κατά, και ένας ψήφισε παρών.
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής ζήτησε να αρθεί η ασυλία του «για να αθωωθεί και πάλι πανηγυρικά», όπως προέβλεψε. Απαίτησε, όμως, ταυτόχρονα να αρθεί και η ασυλία της κ. Κανέλλη και της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένας Δούρου, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, τον προσέβαλαν κατά τη διάρκεια της επίμαχης εκπομπής και σε βάρος των οποίων έχει υποβάλει μηνύσεις.
Από την πλευρά της, η κ. Κανέλλη τόνισε πως «εγώ δεν καταδέχθηκα να μηνύσω τον κ. Κασιδιάρη. Ούτε καν καταδέχθηκα να πάω στον ιατροδικαστή αν και η μελανιά ήταν εκεί 20 μέρες». Όπως τόνισε, «είμαι πολύ σκληρή εγώ για να πεθάνω» και υπογράμμισε ότι κανονικά για τον κ. Κασιδιάρη θα έπρεπε να έχει αρθεί η ασυλία του από τον πρώτο μήνα, αλλά με τη βοήθεια άλλων προσώπων διέφυγε από τον τηλεοπτικό σταθμό για να γλυτώσει το αυτόφωρο.
Ο Μιχάλης Ταμήλος είχε ζητήσει την άρση της ασυλίας του προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θέμα με τις οφειλές δημοτικών επιχειρήσεων στο ΙΚΑ επί δημαρχίας του στα Τρίκαλα. Όπως υποστηρίζει, οι δημοτικές επιχειρήσεις έχουν πλέον συγχωνευθεί και οι οφειλές έχουν εξοφληθεί.
Τα τρία «κατά» της άρσης ασυλίας από τους βουλευτές της ΝΔ
Κατά της άρσης ασυλίας του Κασιδιάρη, ψήφισαν ο Γραμματέας της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης και ο βουλευτής Βοιωτίας, Γιάννης Καράμπελας.
Δεν παρείχε ούτε καν στον Γραμματέα του κόμματος, «άλλοθι» για το ακροδεξιό ‘΄φλέρτ΄ η ΝΔ. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Θανάσης Μπούρας, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους ξεκαθάρισε πως τα τρία στελέχη του κόμματος, προφανώς ψήφισαν αντίθετα από την κομματική γραμμή.
Αμέσως μετά άρχισε η διαδικασία των δηλώσεων εκ μέρους των βουλευτών, οι οποίοι όμως τα «γύριζαν»...
Τι δήλωσε ο Γραμματέας της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης
Ο Γραμματέας της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάνης αιτιολόγησε την αρνητική του ψήφο λέγοντας στους δημοσιογράφους :
«Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται, είτε από άκρα αριστερά, είτε από άκρα δεξιά. Ήθελα όμως ο κ. Κασιδιάρης να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει συγνώμη εκτός δικαστηρίου όπως θα έπρεπε να έχει κάνει εδώ και πάρα πολύ καιρό»! Αν παρεξηγείται η ψήφος μου, ως άφεση αμαρτιών, ασφαλώς και δεν είναι» (!)
Και επειδή βεβαίως χρειάστηκαν «διευκρινίσεις» για τη δήλωσή του και ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν γνώριζε ότι ψηφίζει «εκτός γραμμής» της ΝΔ, ο κ. Κεφαλογιάννης επιχείρησε να αποσυνδέσει την ψήφο του από την ιδιότητα του Γραμματέα του κόμματος:
«Δεν ξέρω εάν είμαι έξω από τη γραμμή του κόμματος, εγώ σας είπα τη θέση μου. Ο γραμματέας του κόμματος στη Βουλή εκφράζεται ως βουλευτής. Η δήλωση λοιπόν του βουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη, είναι αυτή που σας είπα. Του γραμματέα είναι ό,τι λέει η επιτροπή δεοντολογίας, ό,τι λέει η πλειοψηφία. Δεν ψήφισα ενάντια στη γραμμή του κόμματος, θεώρησα ως άνθρωπος και ως πολιτικός σε αυτή την ακραία πράξη να του δώσω μια ευκαιρία να καταλάβει. Συνειδητή πράξη είναι η πράξη καταδίκης, δεν είναι η πράξη ψήφου. Όλες οι πράξεις είναι συνειδητές και η πράξη ψήφου. Του έδωσα ένα άλλοθι να ζητήσει συγνώμη».
Και καθώς είδε ότι δεν πείθει, ο κ. Κεφαλογιάννης κατέληξε αστειευόμενος και με πρόθεση να αποσυμπιέσει πολιτικά το θέμα: «Ερμηνεύστε την πράξη μου όπως θέλετε, αρκεί να μου βάλετε μια καλή φωτογραφία»...
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Ι. Ιωαννίδης
Ο υφυπουργός Αθλητισμού, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ιωαννίδης δήλωσε: «Εκ παραδρομής στην ονομαστική ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη ψήφισα "όχι", ενώ έχοντας ιδία γνώμη του επεισοδίου, σαφέστατα η πρόθεσή μου ήταν να ψηφίσω "ναι".»
Ο βουλευτής Γ. Καράμπελας
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καράμπελας, επέμεινε στο ίδιο σενάριο του «λάθους» και όχι της πρόθεσης, ενώ αρνήθηκε πίεση από το κόμμα να ανακαλέσει:
«Έκανα λάθος. Ήθελα να περάσω με τη στάση μου άλλο μήνυμα. Ότι δηλαδή, δεν αρκεί μια καταδίκη στο ακροατήριο, αλλά χρειάζεται και συνολικά η καταδίκη της κοινωνίας. Όλες οι μέχρι σήμερα δηλώσεις μου και η στάση μου είναι στάση καταδίκης των φαινομένων της βίας». Τόνισε ακόμη ότι «αν ψήφιζα τώρα, θα ψήφιζα διαφορετικά».
Στην ερώτηση εάν του ασκήθηκε πίεση από τη ΝΔ ανασκευάσει, ο κ. Καράμπελας δήλωσε: «Όχι ήρθα εδώ να σας εξηγήσω γιατί έγινε μπέρδεμα».
Το «παρών» Κρεμαστινού
Επίσης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός δήλωσε ότι ψήφισε «παρών» για την άρση της ασυλίας τόσο του Ηλία Κασιδιάρη, όσο και του βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Ταμήλου, διότι όπως διευκρίνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους, ψήφισε και για τις δύο υποθέσεις «παρών» καθώς ήρθε αργά στην Ολομέλεια και δεν ήξερες λεπτομέρειες. Δεν του τέθηκε βέβαια ερώτηση εάν χρειαζόταν να ακούσει τη συζήτηση στη Βουλή για να γνωρίζει εάν ο Η. Κασιδιάρης χειροδίκησε κατά της Λ. Κανέλλη...
Πηγή: eklogika.gr