17 Μαρ 2013

Προχωρά η διάσπαση των κυπριακών τραπεζών

Κανονικά προχωρά η διαδικασία εξεύρεσης «αγοραστή» για τις εν Ελλάδι δραστηριότητες των Κυπριακών τραπεζών καθώς πολιτική και εποπτική ηγεσία επιθυμούν να ολοκληρωθεί η διαδικασία ως το πρωί της Τρίτης, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στην Κύπρο, ώστε να διασφαλισθεί με κάθε τρόπο η σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Για το eurogroup αλλά και τις εξελίξεις ....

ενημέρωσε τον Αντώνη Σαμαρά ο Γ. Στουρνάρας σε σύσκεψη που έγινε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως μετά απαντώντας σε ερωτήσεις, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι διασφαλισμένες, ενώ αναφορικά με την μεταβίβαση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικό όμιλο αρκέστηκε να σημειώσει ότι «δουλεύουμε πάνω σε αυτό».

Μέχρι τις 4 σήμερα το απόγευμα έπρεπε να καταθέσουν τις προσφορές τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οι ενδιαφέρομενες τράπεζες για την απόκτηση των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των Τράπεζα Κύπρου και Cyprus Popular Bank, ώστε το Ταμείο με τη σειρά του να αξιολογήσει τις προσφορές, την ικανότητα του προσφέροντος αλλά και τις κεφαλαιακές ανάγκες που συνεπάγεται η προσφορά και να εισηγηθεί αρμοδίως στην Τράπεζα της Ελλάδος. 


Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρίαση του ΤΧΣ που εξετάσει τα δεδομένα.

Με βάση το παραπάνω χρονοδιάγραμμα σήμερα το βράδυ θα είναι γνωστό το ενδιαφέρον που υπάρχει για το καθένα ξεχωριστά από τα εν Ελλάδι χαρτοφυλάκια των Τράπεζας Κύπρου και CPB ή για όλα μαζί. Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο Τ.Τ. λειτουργεί ως back up της διαδικασίας. Αν, δηλαδή, δεν υπάρξουν αξιόπιστες προσφορές για τα υποκαταστήματα των Κυπριακών τραπεζών θα κληθεί να τα απορροφήσει.

Με βάση τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε ήδη από χθες το Euro2day θα μπορούσε υπό προυποθέσεις να κατατεθεί προσφορά από συστημική τράπεζα για το χαρτοφυλάκιο εργασιών της CPB στην Ελλάδα. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί η κατάσταση και να δοθούν μια σειρά από στοιχεία, όπως για παράδειγμα τι θα γίνει με τα δάνεια προς ελληνικές επιχειρήσεις, ύψους 4 δισ. ευρώ, τα οποία είναι γραμμένα στα βιβλία των μητρικών κυπριακών τραπεζών αλλά τα διαχειρίζονται τα εν Ελλάδι υποκαταστήματα. Πρόκειται για σημαντικές λεπτομέρειες με βαρύνουσα σημασία στο ύψος του funding gap.
Το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απόσχισης και πώλησης των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών το αργότερο ως το πρωί της Τρίτης, ανεξαρτήτως της προόδου των εξελίξεων στην Κύπρο προκειμένου να μην υπάρχει κανένα ενδεχόμενο μετάδοσης ενδεχόμενων τριγμών, λόγω αδυναμίας ψήφισης των μέτρων στην Μεγαλόνησο.

Όπως σημειώνεται, από κύκλους του ΥΠΟΙΚ η διάσπαση και πώληση των υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών, δεν θα οδηγήσει σε καθυστέρηση την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ενώ ξεκαθαρίζεται για μια ακόμα φορά ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός. «Ακόμα και αν προκύψει ‘κάτι’ αυτό θα ουδετεροποιηθεί», υποστηρίζει η ίδια πηγή.

Δάνεια περίπου 19,3 δισ. και καταθέσεις 13,5 δισ. για Κύπρου και CPB σε Ελλάδα
Με βάση τα στοιχεία 30/9/2012 οι δύο κυπριακές τράπεζες διατηρούν εν Ελλάδι χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων αθροιστικού ύψους 19,3 δις ευρώ (9,5 δισ. η Κύπρου, 9,8 δισ. ευρώ η CPB) και καταθέσεις 12,5 δισ. ευρώ (6,5 δισ. η Κύπρου, 6 δισ. η CPB).

Το χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 6,8 δισ. ευρώ από το εν Ελλάδι χαρτοφυλάκιο των CPB και Τράπεζα Κύπρου θα καλυφθεί μέσω ELA, ενώ η τράπεζα που θα αποκτήσει τα χαρτοφυλάκια, έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ, θα λάβει κεφάλαια της τάξης των 1 με 2 δισ. ευρώ. Ένα μέρος των κεφαλαίων θα καλύψει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κύπρος και το υπόλοιπο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι κυπριακές τράπεζες τους τελευταίους μήνες έχουν μεταφέρει στην Κύπρο το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού χαρτοφυλακίου που διατηρούσαν τα εν Ελλάδι καταστήματα, οπότε το ενεργητικό τους στην Ελλάδα περιορίζεται κυρίως στις χορηγήσεις.


Τι αποφάσισε το Συμβούλιο Ευστάθειας

Το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας που συνεκλήθη χθες αποφάσισε να υπάρξει απόσχιση και μεταφορά των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών σε εγχώρια τράπεζα.

Στο Συμβούλιο μετείχαν εκτός του υπουργού Οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σταικούρας, ο διοικητής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος, ο υποδιοικητής της ΤτΕ κ. Παπαδάκης και ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς κ. Μποτόπουλος. Στην συνεδρίαση συμμετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης και η κ. Σακελλαρίου εκ μέρους του ΤΧΣ, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Όπως ανακοινώθηκε αμέσως μετά:

«Το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας συγκλήθηκε σήμερα με θέμα την απόφαση που ελήφθη από το Eurogroup αναφορικά με την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Eurogroup και Κυπριακών Αρχών σε σχέση με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Η ως άνω συμφωνία διαφυλάσσει πλήρως τους καταθέτες των υποκαταστημάτων που βρίσκονται στην Ελλάδα, διασφαλίζει το ελληνικό δημόσιο συμφέρον και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δεν επιβαρύνει τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Στο πλαίσιο της ως άνω συμφωνίας, το Συμβούλιο ομόφωνα εισηγείται την μεταφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε υφιστάμενο ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα. Για τον σκοπό αυτόν, η Τράπεζα της Ελλάδος θα διερευνήσει το ενδιαφέρον των υφισταμένων ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων προς αγορά των ως άνω στοιχείων».
Η Τράπεζα της Ελλάδος καλείται να ολοκληρώσει τη διερεύνηση εντός του Σαββατοκύριακου. Εφόσον τα μέτρα ψηφισθούν στην Κύπρο την Δευτέρα θα πρέπει να έχει αποφασισθεί σε ποιο ή σε ποια τραπεζικά ιδρύματα θα καταλήξει μέρος ή το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των εν Ελλάδι κυπριακών υποκαταστημάτων.

Κανένας λόγος ανησυχίας για εν Ελλάδι καταθέσεις
Κανένας λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει για τις καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, καθώς εξαιρούνται από την έκτακτη εισφορά που αποφάσισε το Eurogroup.

Αυτό ξεκαθάρισε από το πρωί του Σαββάτου με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, βάζοντας οριστικό τέλος στα σενάρια και τις πληροφορίες που προκάλεσαν έντονη ανησυχία νωρίτερα.

Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε «Από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
Παράλληλα, μετά τα νέα δεδομένα, ο Γ. Στουρνάρας συγκάλεσε συμβούλιο συστημικής ευστάθειας προκειμένου να εξεταστούν οι εξελίξεις και να προχωρήσουν τα ανοικτά θέματα. Αμεσως μετά αναμένονται δηλώσεις.

Σημειώνεται ότι τόσο η Κύπρου όσο και η Λαϊκή λειτουργούν στην Ελλάδα ως υποκαταστήματα και όχι ως θυγατρικές και άρα οι καταθέσεις σε αυτές δεν προστατεύονται από την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή από το ΤΕΚΕ, αλλά εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Κυπριακού Ταμείου Εγγυοδοσίας.

Ωστόσο εφόσον η απόσχιση και «πώληση» των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των Κυπριακών τραπεζών διενεργηθεί εντός του Σαββατοκύριακου, πριν δηλαδή τη νομοθέτηση της εισφοράς από την Κυπριακή Βουλή, εξασφαλίζεται η μετάβασή τους στο ΤΕΚΕ και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Ακόμη και στην περίπτωση που δεν συμβεί αυτό για να ισχύσει η έκτακτη εισφορά και επί των καταθέσεων στα εν Ελλάδι υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών θα πρέπει, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς κύκλους, να υπάρξει απόφαση της Ελληνικής Βουλής.

Σημειώνεται ότι η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί θυγατρική της CPB και επομένως υπάγεται στο Ελληνικό Δίκαιο και δεν ισχύει η εισφορά επί των καταθέσεων, ενώ αντίθετα η εισφορά ισχύει για όσους είχαν καταθέσεις στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο. Εισφορά θα επιβληθεί και σε όσους είχαν τα κεφάλαια τους σε κυπριακές τράπεζες στο νησί.

Οι άμεσες διευκρινίσεις που παρείχε η κυβέρνηση σε σχέση με την εξασφάλιση των καταθέσεων συνέβαλε, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στο να μην υπάρξει καμία αναστάτωση στους Έλληνες αποταμιευτές. Σύμφωνα με τους ίδιους η ροή αναλήψεων από ΑΤΜs είναι κανονική, καθώς δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις καταθέσεις στην Ελλάδα 

Πηγή: euro2day.gr