21 Μαρ 2013

"Το κούρεμα καταθέσεων θα περάσει σύντομα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία"

Συνέντευξη του καθηγητή διεθνών οικονομικών αγορών στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Αιμίλιου Αυγουλέα: Στην Κύπρο σώθηκε η χώρα και όχι οι τράπεζες
Ο Έλληνας καθηγητής του Edinburgh University, Αιμ. Αυγουλέας, τάσσεται υπέρ της μακρο-προληπτικής εποπτείας σε κάποια μορφή, έστω μόνο για να ξεφουσκώνουν κάποιες αναπόφευκτες φούσκες

Η Κύπρος θα ανακάμψει σε 3-4 χρόνια, αντίθετα με την Ελλάδα, τονίζει σε συνέντευξή του στο newmoney.gr ο κ. Αιμίλιος Αυγουλέας, καθηγητής διεθνών ....
οικονομικών αγορών στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Ο κ. Αυγουλέας, υποστηρίζει ότι το κυπριακό κούρεμα, διασώζει τη χώρα και όχι τις τράπεζες, σε αντίθεση με όσα έγιναν στην Ελλάδα, χαρακτηρίζει λάθος το γεγονός ότι επιβλήθη υψηλή εισφορά στις μικρές καταθέσεις, ενώ προβλέπει ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στις ζημίες από την υπερχρέωση των τραπεζών είναι μια μέθοδος που θα θεσμοθετηθεί σύντομα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα εφαρμοστεί σταδιακά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Η συνέντευξη με τον κ. Αιμίλιο Αυγουλέα έχει ως εξής:
Ποια πιστεύετε ότι θα ήταν η καλύτερη λύση για την Κύπρο; Υπάρχει άλλη λύση από το "κούρεμα";
Η κυπριακή ανάκαμψη θα αποδειχθεί πολύ πιο εύκολη από την ελληνική. Όπως και στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η Κύπρος διαθέτει ένα πιο ευέλικτο φορολογικό καθεστώς, ισχυρή δημόσια διοίκηση και υγιές σύστημα δικαιοσύνης, αλλά και έναν δημόσιο τομέα που δεν είναι "υπερτροφικός" όπως στην Ελλάδα. Δώστε 3-4 χρόνια και η Κύπρος, σε αντίθεση με την Ελλάδα, θα έχει ανακάμψει.
Το βασικό ήταν να διασωθεί το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης των επιχειρήσεων και αυτό διασώθηκε με μία ελάχιστη αύξηση της τάξης του 2,5%. Ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις πάει από το 10% στο 12,5%.  Επομένως, σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση που στην ουσία έδωσε τα κλειδιά της διαχείρισης της οικονομικής πολιτικής της χώρας στην τρόικα, η Κύπρος αμύνθηκε με όσα όπλα διέθετε, δεδομένου του μικρού μεγέθους της, της αδυναμίας της αμυντικής της θέσης και του γεγονότος πως κυβερνήτες και τραπεζίτες σε αγαστή συνεργασία χρεοκόπησαν τη χώρα με πράξεις επενδυτικής αβελτηρίας.
Σε ότι έχει να κάνει με το "κούρεμα-μετατροπή", το να μην εξαιρεθούν οι μικροί και μεσαίοι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών από τους όρους του σχεδίου για τη φορολόγηση των καταθέσεων είναι λάθος.
Η πρότασή μου είναι η εξής:

1. Το "κούρεμα-μετατροπή" δεν θα πρέπει να επηρεάζει τις καταθέσεις κάτω των 50.000 ευρώ.

2. Για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ να επιβληθεί συμβολικό φόρος 2%
3. Οσοι έχουν καταθέσεις από 100-500 χιλιάδες ευρώ να φορολογηθούν με 15%
4. Οι καταθέσεις από 500.000 ευρώ και πάνω να "κουρευτούν" κατά 20%.
Οτιδήποτε άλλο είναι απερίσκεπτο και άδικο για τους μικροκαταθέτες.
-Μήπως είναι καλύτερο για την Κύπρο, ως χρηματοοικονομικό κέντρο να πτωχεύσει;
Η αλήθεια είναι ότι ο νέος πρόεδρος της Κύπρου, Ν.Αναστασιάδης δεν είχε άλλη επιλογή από το να αποδεχτεί τους όρους. Σε διαφορετική περίπτωση, οι Γερμανοί δεν θα έδιναν το δάνειο και η Ρωσία και η Κίνα δεν θα προθυμοποιούνταν να πληρώσουν "ούτε δεκάρα" για τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών, εάν η ΕΕ κρατούσε κλειστές τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης.
Πάντως, σε περίπτωση που τα κυπριακά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν άμεσα εκμεταλλεύσιμα, τότε θα βλέπαμε εθελοντικές προσφορές για διάσωση της Κύπρου, από την στιγμή που τα κεφάλαια που χρειάζονται δεν είναι τόσο μεγάλα σε σύγκριση με τη δυναμική από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της χώρας.
-Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις πιθανής εξόδου της Κύπρου από το ευρώ και η επιστροφή στη λίρα;
Σε περίπτωση που η Κύπρος αποχωρήσει από το ευρώ,το "κούρεμα"δεν θα είναι της τάξης του 10,5% κατά μέσο όρο αλλά 40-50%με την υποχρεωτική επιστροφή στην υποτιμημένη λίρα. Μια τέτοια λύση θα έβγαζε κερδισμένες μόνο τις τράπεζες, αφού οι καταθέσεις λειτουργούν σαν δάνεια στις τράπεζες, και έτσι οι τραπεζίτες θα γλίτωναν το 40% -50% των εκκρεμών υποχρεώσεων τους, καταστρέφοντας τους καταθέτες και σώζοντας τους μετόχους.
-Φταίει το ελληνικό κούρεμα για τη σημερινή κατάσταση της Κύπρου;
Οι κυπριακές τράπεζες χρειάζονται κεφαλαιακή ένεση ύψους 16 δισ. ευρώ. Το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κόστισε περίπου 5 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια προς την Ελλάδα έχουν κοστίσει από τις διαγραφές χρεών επιπλέον 2-2,5 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί, όπως συνέβη και με τις ελληνικές τράπεζες.
Έχοντας τα παραπάνω υπόψιν προκύπτει ένα επιπλέον έλλειμμα ύψους 7-8 δισ. ευρώ που δεν έχει καμμία σχέση με την έκθεση της Κύπρου στην Ελλάδα.

-Πόσο διαφορετικές είναι οι περιπτώσεις Ελλάδας και Κύπρου;
Σε αντίθεση με την περίπτωση της Ελλάδας, στην Κύπρο διασώζεται η χώρα και όχι οι τράπεζες και οι πιστωτές τους. Αν είχαν διασωθεί οι τράπεζες στην Κύπρο, με κρατικό δανεισμό για την ενίσχυση των τραπεζών όπως έγινε στην Ελλάδα, o λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα είχε εκτοξευτεί στο 145%, καταστρέφοντας τη Μεγαλόνησο.
Η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή θα έπρεπε να είχε κάνει το ίδιο τον Αύγουστο του 2009 για όλες τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, μιας και μεγαλο μέρος αυτών, αποτελούσαν προϊόντα φοροδιαφυγής και διαφθοράς, προτού μπορέσουν να βρούν το χρόνο και τον τρόπο να εγκαταλείψουν τη χώρα, μεταφέροντας το "μαύρο χρήμα" σε πιο ασφαλείς προορισμούς όπως η Κύπρος(τότε), η Ελβετία, κλπ.
Και βεβαίως η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, όφειλε να προβεί σε αναδιάρθρωση του εθνικού χρέους αμέσως μόλις ανέλαβε και όχι να πελαγοδρομήσει. Εάν είχε γίνει κάτι τέτοιο, το κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν θα είχε ρημάξει τα ασφαλιστικά ταμεία και τους μικροομολογιούχους ούτε θα είχαμε παραδώσει την εθνική μας κυριαρχία αμαχητί.
-Η απόφαση των Ευρωπαίων για την Κύπρο θα αποτελέσει το παράδειγμα και για άλλες "προβληματικές" χώρες

Στην ουσία δεν πρόκειται για "κούρεμα" αλλά για μετατροπή των απαιτήσεων που έχουν οι καταθέτες απέναντι στις τράπεζες σε μετοχές των τραπεζών, ανεξαρτήτως της αξίας που μπορεί να έχουν οι τελευταίες. Λέγεται συμμετοχή στη ζημία (bail in) και θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της νέας νομοθεσίας της ΕΕ για την επίλυση των προβληματικών τραπεζών, ώστε να μην επιβαρύνονται αποκλειστικώς οι φορολογούμενοι.
Μια τέτοια λύση δεν είναι κακή και σύντομα θα τεθεί στο τραπέζι για πανευρωπαϊκή χρήση, εφόσον δεν αφορά τις ασφαλισμένες καταθέσεις εως 100.000 ευρώ, εάν υπολογίσει κανείς ότι η διάσωση των ελληνικών τραπεζών έχει κοστίσει, με συντηρητικές εκτιμήσεις, περί τα 85 δισ. ευρώ ( 35% του ΑΕΠ).

-Τι ακριβώς συμβαίνει με τις κυπριακές καταθέσεις;
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ΕΚΤ, τα νοικοκυριά έχουν περίπου 30 δισ. ευρώ σε καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες και οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αλλά 17 δισ. Από αυτά, περίπου 27 δισ αφορούν καταθέσεις ξένων- συμπεριλαμβανομένων 2 δισ. ευρώ από τη Βρετανία, 4,7 δισ. ευρώ από την Ελλάδα, και κατ 'εκτίμηση 18 δισ. από τη Ρωσία.
Να σημεωθεί ότι τo Spiegel αναφέρει πως το γερμανικό κέντρο πληροφοριών (BND) εντόπισε τον Ιανουάριο περίπου 26 δις δολάρια ρωσικών χρημάτων κατατεθειμένα σε κυπριακές τράπεζες.

Πηγή: newmoney.gr

Από τη Μαρίζα