Απίστευτη δήλωση από ανώτατο στέλεχος της γερμανικής τράπεζας
«Μπορώ να σκεφτώ μόνο μία ‘φιγούρα’ που θα μπορούσε τώρα να εμπνεύσει τους περισσότερους Ευρωπαίους και που σίγουρα ποτέ δεν έχει αμαρτήσει. Κι αν κάποιος μπορεί να σώσει τώρα την Ευρωζώνη, αυτός είναι ο Ιησούς Χριστός!»…
Πιο γλαφυρός και συνάμα πιο απαισιόδοξος για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, δεν θα μπορούσε να είναι κανείς....
Και όταν αυτός είναι ο επικεφαλής του τμήματος συναλλαγματικών ισοτιμιών (global head of FX strategy) της πανίσχυρης Deutsche Bank, ο κ. Bilal Hafeez, τότε όλοι καταλαβαίνουμε πως τα πράγματα είναι εξόχως σοβαρά.
Και όταν αυτός είναι ο επικεφαλής του τμήματος συναλλαγματικών ισοτιμιών (global head of FX strategy) της πανίσχυρης Deutsche Bank, ο κ. Bilal Hafeez, τότε όλοι καταλαβαίνουμε πως τα πράγματα είναι εξόχως σοβαρά.
Η ρήση-«γροθιά» στο στομάχι των επενδυτών του κ. Hafeez προέκυψε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ετήσια συνέλευση της γερμανικής τράπεζας με τους πελάτες της σε επίπεδο μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (Deutsche Bank Mittelstand FX conference) στο Αμβούργο και αμέσως οι ιθύνοντες της τράπεζας απομαγνητοφώνησαν την ομιλία και τη διένειμαν υπό μορφή ενημερωτικού σημειώματος σε όλη την πελατεία τους. Δείγμα κι αυτό του πόση σημασία αποδίδουν στις εκτιμήσεις του συμβούλου τους!
Ο κ. Hafeez εστίασε την ομιλία του στα προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη και το ευρώ και επεσήμανε την άμεση ανάγκη για περαιτέρω επιτάχυνση της πολιτικής, οικονομικής και κατ’ επέκταση νομισματικής ενοποίησης της Ευρώπης. Και προσπαθώντας να δείξει το πρόβλημα χρησιμοποίησε τη θρησκευτική αυτή αλληγορία, λέγοντας πως το ευρώ και οι πολίτες της ΕΕ χρειάζονται επειγόντως ένα «ρόλο» που θα πιστέψουν. Κάτι που οι πολιτικοί δεν μπορούν να κάνουν, ούτε οι τραπεζίτες.
«Μόνον ο Χριστός μπορεί να σώσει την Ευρωζώνη», δήλωσε ευθέως ο κ. Hafeez και κατέληξε:
«Αν ο καθένας στην Ευρωζώνη σταματούσε να παίζει το ρόλο του αναμάρτητου και του κατήγορου των υπολοίπων, τότε θα γινόταν το πρώτο βήμα. Θυμηθείτε πως όλοι στην ΕΕ έχουμε κάνει συμφωνίες και συμβιβασμούς, ακόμα και οι πιο ισχυρές χώρες, η Γερμανία και η Γαλλία. Αναμάρτητοι ΔΕΝ υπάρχουν. Όλες οι χώρες καλούνται να τηρήσουν μια αυστηρή νομισματική πολιτική και να διατηρήσουν το έλλειμμά τους κάτω από το 3% που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και η Γαλλία και η Γερμανία παραβίασαν αυτό το Σύμφωνο χωρίς να υποστούν κάποια συνέπεια. Συνεπώς δεν δικαιούνται τώρα να «πετροβολούν» τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Εκείνο που όλοι πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε την διατήρηση και επιβίωση της ζώνης του ευρώ στην παρούσα, στη σημερινή της μορφή»…