11 Απρ 2013

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10% εκτινάχθηκε το έλλειμμα το 2012 αλλά χωρίς υποχρέωση νέων μέτρων

Οι δαπάνες για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν λαμβάνονται υπ’όψην στο Μνημόνιο και, χωρίς αυτές, το έλλειμμα του 2012 ήταν 6%

Του Κωστή Πλάντζου Στο 10% του ΑΕΠ εκτινάχθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012 μαζί με τις δαπάνες ανακεφαλαιοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας και της Proton bank, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή με βάση τους ....
κανόνες της Eurostat.
Ωστόσο όπως διευκρίνισε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος οι δαπάνες για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν λαμβάνονται υπ’όψην στο Μνημόνιο και, χωρίς αυτές, το έλλειμμα του 2012 ήταν 6% του ΑΕΠ (ήτοι 11,626 δισ. ευρώ).
Με την επισήμανση αυτή, δεν επέρχονται νέα μέτρα λόγω υπέρβασης του στόχου για το έλλειμμα, που για το 2012 ήταν 6,6% του ΑΕΠ.
Τα στοιχεία που εστάλησαν χθες στην Eurostat, σύμφωνα με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) δείχνουν ότι χωρίς την κεφαλαιακή στήριξη προς την Αγροτική Τράπεζα το έλλειμμα διαμορφώνεται στο 6% του ΑΕΠ.
Επισημαίνεται οι κανονισμοί της Eurostat προβλέπουν ότι εντάσσονται στο έλλειμμα και κεφαλαιακές ενισχύσεις προς τις τράπεζες και προσμετρούνται στις διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Ως εκ τούτου το έλλειμμα του 2012 θα έχει 2 τιμές, μία χωρίς τις κεφαλαιακές ενισχύσεις προς την ΑΤΕ και μια με αυτές. Ομοίως το 2013, θα καταγραφούν τα ποσά που θα δώσει το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο η ίδια πηγή διευκρινίζει ότι στο μνημόνιο για τον υπολογισμό του ελλείμματος δεν προσμετρούνται αυτές οι κεφαλαιακές ενισχύσεις και δεν επηρεάζουν το ύψος των μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση η ουσία είναι ότι οι ενισχύσεις αυτές καταγράφονται στο έλλειμμα τώρα και στο διηνεκές. Με άλλα λόγια καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο και μακρύ το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα έως ότου να μειώσει το έλλειμμά της κάτω του 3% του ΑΕΠ, όπως ορίζουν οι κοινοτικοί κανόνες.
Πηγή: newmoney.gr