2 Απρ 2013

Μείωση 15%-20% στο χαράτσι της ΔΕΗ

Μείωση 15%-20% στο χαράτσι της ΔΕΗ
Θα ισχύει για το 2013 το χαράτσι των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, αλλά η κυβέρνηση βρίσκεται σε οργασμό συσκέψεων προκειμένου να βρει εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση του χαρατσιού από 15% έως και 20%. Με αυτό τον τρόπο, πιστεύει ότι από τη μία θα κάμψει τις αντιρρήσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία παραμένει ανένδοτη στη ....
διατήρησή του και το 2013, αλλά και τις κοινωνικές αντιδράσεις, «ανακουφίζοντας» λίγο τους πολίτες από τα οικονομικά βάρη. 
Το σχέδιο της κυβέρνησης θα τεθεί στην διαπραγμάτευση με την τρόικα αφού προηγουμένως εγκριθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς στην αυριανή σύσκεψη.
Όμως, εκφράζονται φόβοι για νέα καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μην εκταμιευτεί η δόση στην ώρα της.
Σε μία τέτοια περίπτωση είναι πιθανό να ληφθεί απόφαση για τη δόση σε κάποιο έκτακτο Eurogroup, αργότερα τον Απρίλιο (το Eurogroup είναι προγραμματισμένο για τις 12 Αποριλίου).
Οι μείωση κατά 15%-20% στο ΕΕΤΗΔΕ θα πρέπει να εγκριθεί και από την τρόικα, η οποία σε λίγα 24ωρα θα βρίσκεται στη χώρα μας. Με τη μείωση αυτή, θα δημιουργηθούν απώλειες εσόδων περίπου 315 έως 420 εκατομμύρια ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε συσκέψεις επί συσκέψεων προκειμένου να υποκαταστήσει τις απώλειες αυτές και να έχει ελπίδες να δεχθεί η τρόικα το σενάριο.  Το οικονομικό επιτελείο εισηγείται τρεις λύσεις: 
-Να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των εκτός σχεδίου ακινήτων με βάση τις κατώτατες αντικειμενικές του δήμου τους και όχι ως 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όπως γίνεται σήμερα. 
-Να επιβάλλεται ΕΕΤΗΔΕ και στα ακίνητα που νοικιάζει το Δημόσιο για να στεγάσει τις υπηρεσίες του. Σήμερα το Δημόσιο εξαιρείται από το τέλος, αλλά δεν υπάρχει λόγος να εξαιρούνται και οι εκμισθωτές των ακινήτων που χρησιμοποιεί, λένε στο υπουργείο Οικονομικών. 
-Να ελεγχθούν οι δήμοι που, σύμφωνα με πληροφορίες, παρανόμως έχουν καθιερώσει ειδικές κατηγορίες μειωμένου τέλους (μέχρι 29 βρέθηκαν σε μια περίπτωση).
Πηγή: sofokleousin.gr