- Μανιτάκης μετά τη σύσκεψη: "Δεν ζητήθηκαν νέα στοιχεία αλλά διευκρινίσεις για το δημόσιο"
- Για να μην προκληθεί αναστάτωση ο κ. Στουρνάρας συνόδευσε τον κ. Μανιτάκη μέχρι το ασανσέρ
- Τελεσίγραφο Μανιτάκη σε 8 υπουργεία για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις δημόσιων φορέων...
- Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσουν τα θέματα με την τρόικα έως την Πέμπτη
Αποχώρησε από τη συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικας ο
υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, συνάντηση η οποία
συνεχίζεται με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και το
οικονομικό επιτελείο.
Ο υπουργός Οικονομικών συνόδευσε τον κ. Μανιτάκη έως το ασανσέρ του ορόφου, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να δηλώσει «συζητούμε τα τελευταία σημεία. Υπάρχει κοινή στάση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις μας». Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας κρατώντας σχεδόν αγκαλιά τον κ. Μανιτάκη θέλησε να δείξει πως δεν υπάρχει κανένα σύννεφο στις σχέσεις τους.
Ερωτηθείς για τη στάση της Τρόικας, ο κ. Μανιτάκης ανέφερε ότι «δεν ζητήθηκαν νέα στοιχεία, αλλά διευκρινήσεις και τις οποίες θα δώσω. Δεν θέλω να προδικάσω την εξέλιξη των συζητήσεων, άλλωστε, εδώ και ενάμισι μήνα γίνονται οι συζητήσεις».
Όπως φάνηκε και από τη σύσκεψη η άμεση προτεραιότητα της τρόικας είναι οι απολύσεις στο δημόσιο με την τρόικα να ζητά 2,000 απολύσεις αυτή τη στιγμή και άλλες 5.500 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2013.
Μέχρι να γίνει αυτή η συνάντηση όμως το παρασκήνιο ήταν απίστευτο με τα τηλέφωνα να έχουν πάρει κυριολεκτικά φωτιά ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Αυτό το παρασκήνιο είχε ως αποτέλεσμα να αποφασιστεί ο κ. Μανιτάκης να βρεθεί και εκείνος στη σύσκεψη αν και κάτι τέτοιο δεν ήταν προγραμματισμένο.
Προηγήθηκε στις 2.00 μετά το μεσημέρι 40λεπτη συνάντηση του Φώτη Κουβέλη με τον Αντ. Μανιτάκη στο γραφείο του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, στη διάρκεια της οποίας έγινε επισκόπηση των θεμάτων που αφορούν στο σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου και εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις απαιτήσεις της τρόικας για άμεσες αποχωρήσεις των "επίορκων" δημοσίων υπαλλήλων.
Ο κ. Μανιτάκης είχε παραλάβει από την τρόικα γραπτώς τις απόψεις της για άμεση αποχώρηση υπαλλήλων από το Δημόσιο. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης από την πλευρά του, έστειλε τελεσίγραφο σε 8 υπουργεία προκειμένου να τον ενημερώσουν για την πορεία υλοποίησης καταργήσεων ή συγχωνεύσεων υπηρεσιών και φορέων τους.
Τα υπουργεία Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Εθνικής Άμυνας, Εργασίας, Παιδείας, Περιβάλλοντος, Τουρισμού, Μακεδονίας - Θράκης θα πρέπει να αποστείλουν μέχρι τις 20/04 στην κεντρική υπηρεσία στοιχεία για τον εντοπισμό τυχόν καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των διαδικασιών που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την κατάργηση 8 φορέων και 197 νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα.
Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε την πλήρη στήριξη της ΔΗΜΑΡ στην πρόταση του κ. Μανιτάκη και διαπιστώθηκε ότι η πρόταση της τρόικας δεν περιλαμβάνει κανένα καινούργιο στοιχείο, ενώ δεν συνάδει με την κυβερνητική θέση που έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Πηγή:http://www.newsit.gr